ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οκταπλάσια κάλυψη και εμπιστοσύνη

Στο 2,75% έκλεισε το επιτόκιο για το 1 δισ. ευρώ που άντλησε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του EMTN

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Συνέχεια στην «επενδυτική φρενίτιδα» έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία με την έκδοση αυτή τη φορά 15ετούς ομολόγου. Οι προσφορές για το ομόλογο EMTN που προχώρησε σε έκδοση χθες Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, ήταν ισχυρές από την αρχή, όπως επίσης υψηλό ήταν και το ποσοστό καθοδήγησης (guidance) όταν άνοιξε το βιβλίο των προσφορών.

Συγκεκριμένα άνοιξε στο 3,03%, ποσοστό υψηλό για δανεισμό 15ετίας και ποσοστό που δεν θα συνέφερε την Κύπρο να προχωρήσει. Το ενδιαφέρον των επενδυτών όταν «άνοιξε η αυλαία» κάλυπτε πέντε φορές το ζητούμενο ποσό και συνέχισε ισχυρό μέχρι και το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών, φτάνοντας αισίως από πενταπλάσιο σε οκταπλάσιο. Πενταπλάσιο ήταν το ενδιαφέρον και για το 5ετές της Ελλάδας, το 30ετές της Ιταλίας και το 10ετές της Ισπανίας, άρα και στην περίπτωση της Κύπρου εκ του αποτελέσματος διαφάνηκε πως οι επενδυτές κινήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο.

Η αρχική καθοδήγηση ήταν στο 3% για άντληση 1,5 δισ., ωστόσο οι τράπεζες που «δούλεψαν» εκ μέρους της Δημοκρατίας έκριναν πως θα ήταν καλύτερο να αντλήσει 1 δισ. ευρώ για να μειωθεί και το επιτόκιο. Και έτσι έγινε. Η Κύπρος στην έκδοση χρέους την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου άντλησε 1 δισ. ευρώ από τους επενδυτές, με επιτόκιο 2,75%. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Οι επενδυτές έκριναν πως η χώρα είναι σε τέτοια κατάσταση που τυγχάνει εμπιστοσύνης για να της δανείσουν 1 δισ. ευρώ και να τους αποπληρώσουν τρεις νέοι πρόεδροι. Μην ξεχνάμε πως σε βάθος 15ετίας υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν τρεις διαφορετικές πολιτικές.

Παράλληλα, το 15ετές κατάφερε να φέρει διαφορετικής ποιότητας επενδυτές, που επιλέγουν πιο σταθερές επενδύσεις σε σχέση με επενδυτές που προσεγγίζουν επενδύσεις μικρής διάρκειας. Το 15ετές μπορεί να είναι EMTN «medium term», αλλά επί της ουσίας δεν είναι ένα μεσοπρόθεσμο ομόλογο, είναι ένα μακροπρόθεσμο. Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωσαν στην «Κ» πως η τιμή του 2,75% που έλαβε η Κύπρος για το 15ετές είναι δίκαιη, ενώ διόρθωσαν την στρέβλωση του 10ετούς ομολόγου EMTN που είχε προχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2018.

Εξήγησαν πως το 10ετές στο 2,40% που είχε δανειστεί ναι μεν ήταν ο φθηνότερος 10ετής δανεισμός που υπήρξε ποτέ για τη χώρα, ωστόσο δεν ήταν μία δίκαιη τιμή και θα μπορούσαν να της είχαν δανείσει με επιτόκιο πιο κοντά στο 2,30% και πιο κοντά σε δανεισμούς άλλων κρατών, όπως για παράδειγμα της Πορτογαλίας. Συμπλήρωσαν όμως ότι με το 15ετές οι επενδυτές έδειξαν απτώς την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα, αντικατοπτρίζοντάς τη στο επιτόκιο του 2,75%. Πρόσθεσαν δε πως, ο στόχος για το 15ετές ήταν να καταφέρει να δανειστεί με ελαφρώς καλύτερο επιτόκιο από αυτό που πέτυχε η ΚΔ, στο 2.65%. Ωστόσο, η οκταπλάσια ζήτηση για την έκδοση είναι και αυτό που πρέπει να υπογραμμισθεί, κατέληξαν.

Το βάρος στις τράπεζες

Η Κύπρος, για να επιτύχει ακόμα καλύτερους δανεισμούς στα επόμενα έτη ώστε να αναχρηματοδοτήσει παλαιά χρέη με μεγάλα επιτόκια, θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μια σωστή δημοσιονομική πολιτική και όλες τις διαδικασίες που θα τις επιτρέψουν να συνεχιστεί το μπαράζ αναβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης. Το επόμενο σημαντικό ραντεβού είναι με τον Οίκο Moody’s στα τέλη Μαρτίου. Είναι ο Οίκος που δεν έχει εμπιστευτεί ακόμα την Κύπρο για να την θέσει στην επενδυτική βαθμίδα.

Το βάρος ωστόσο δεν πέφτει μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο νησί, με το να ενισχύσουν την πιστοληπτική ικανότητά τους.Οι αναβαθμίσεις που βλέπουμε από τους οίκους ανά καιρούς για τις τρεις πλέον συστημικές τράπεζες της χώρας θα πρέπει να συνεχιστούν. Και πώς θα γίνει αυτό; Με το να περνούν επιτυχώς τα stress tests, να μειώνουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά τους και να έχουν επαρκή κεφάλαια. Η κινητικότητα πάντως στη μείωση των ΜΕΔ των κυπριακών τραπεζών είναι υπαρκτή και χρειάζεται να συνεχιστεί.

Οι μακροπρόθεσμοι

Την Τρίτη η Κύπρος απέδειξε πως μπορεί να προσελκύσει και μακροπρόθεσμους επενδυτές, παρόλο που θα μπορούσε ως κράτος, όπως ξαναέγραψε η εφημερίδα, να εξέδιδε ένα 7ετές το οποίο θα της έφερνε αποδόσεις γύρω στο 1,50%, δηλαδή πολύ καλές και να ήταν μια αναμφισβήτητη επιτυχία. Επιτυχία όμως μπορεί να χαρακτηριστεί δειλά – δειλά και ο 15ετής δανεισμός, διότι κατάφερε εν πολλοίς να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών που της δάνεισαν για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε 5ετή και 7ετή ομόλογα έρχονται επενδυτές που χρησιμοποιούν τη δευτερογενή αγορά και πωλούν. Δεν περιμένουν να φτάσει στο τέλος του το ομόλογο και να λάβουν την τιμή που συμφώνησαν. Τις τράπεζες CITI, Goldman Sachs International και HSBC όρισε ως ανάδοχους για την έκδοση του 15ετούς ομολόγου η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας Ba2 (σταθερή)/ BBB- (σταθερή)/ BBB- (σταθερή)/ΒΒBL (σταθερή) (Moody’s/ S&P/Fitch/DBRS). Όρισε τις παραπάνω τράπεζες για έκδοση Ευρωπαϊκού Ομολόγου (ΕΜΤΝ) 15-ετούς διάρκειας σε ευρώ (Reg S benchmark, με Ρήτρες Συλλογικής Δράσης).

Χαμόγελα στον ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ από μεριάς του ανέφερε πως «η χθεσινή μέρα είναι σημαντική. Μετά από την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, την έκδοση λίγες μέρες μετά του δεκαετούς ομολόγου, έχουμε σήμερα ακόμη μια χειροπιαστή πράξη που δείχνει το δρόμο για το πως θα συνεχίσουμε, ως χώρα και ως οικονομία να κινούμαστε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι ακόμη ένα απτό αποτέλεσμα της σωστής στρατηγικής και πολιτικής της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού των Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Είναι επίσης μια σημαντική απόδειξη πως οι θυσίες όλων των πολιτών αποδίδουν».

Χάρης: Επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης και της οικονομικής σταθερότητας

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του 15ετούς ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης και διασφάλιση της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

«Ηταν, είπε, μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, η έκδοση του πρώτου 15ετούς ομολόγου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ηταν μια εξαιρετικά μεγάλη υπερκάλυψη, οκτώ φορές, με ένα πολύ καλό επιτόκιο». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης και δεν μπορεί να υπάρξει πιο ουσιαστική πράξη που διασφαλίζει τη σταθερότητα και τη θετική προοπτική για την οικονομία μας».Οπως σημείωσε, «οι συνθήκες ανάπτυξης που θα ωφελήσουν το σύνολο των συμπολιτών μας είναι με τέτοιες κινήσεις που δημιουργούν ακριβώς και εδραιώνουν ένα περιβάλλον σταθερότητας, εμπιστοσύνης και θετικής προοπτικής». Εξάλλου σε ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Οικονομικών έγραψε: « Έχει ολοκληρωθεί η έκδοση του πρώτου 15ετούς ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές: €1 δισ, επιτόκιο 2,75%, με συνολική προσφορά €8 δισ!».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση