ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:33
 

Προς Astrobank οδεύει και η Εθνική

Φαίνεται να έχει κλειδώσει πως η «καλή» ΕΤΕ Κύπρου θα πάει στα «χέρια» της πρώην Πειραιώς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το 2018 ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και ενώ οι τραπεζικές εξελίξεις εντός του έτους ήταν αρκετές, ο τραπεζικός χάρτης της Κύπρου αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο. Μετά την απορρόφηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την αλλαγή των νομοθεσιών για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων και την πώληση ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου στην Apollo Global Management, θα υπάρξει και άλλη μεγάλη τραπεζική αλλαγή. Σοβαρό προβάδισμα στο διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει η πρώην Τράπεζα Πειραιώς και νυν Astrobank. Η «Κ» είχε καταγράψει εντός του καλοκαιριού το ενδιαφέρον της Astrobank για την απόκτηση της ΕΤΕ Κύπρου.Οπως πληροφορείται η εφημερίδα η διαδικασία έχει τρέξει αρκετά και το πιθανότερο είναι η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου) να περάσει στα χέρια της Astrobank. Η Astrobank, ναι μεν ήταν ένας εκ των τραπεζών - επενδυτών που είχε υποβάλει δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση της ΕΤΕ Κύπρου, αλλά επίσης ενδιαφερόταν και μια άλλη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, η Eurobank Κύπρου. Η Eurobank Κύπρου όμως, όπως πληροφορείται η «Κ», έμεινε εν τέλει εκτός διαδικασίας, άρα, ο βασικός υποψήφιος με τραπεζική άδεια για την απόκτηση της ΕΤΕ, είναι η Astrobank. Και αυτό, διότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, άλλες τράπεζες ή ιδιώτες που υπέβαλαν δεσμευτική πρόταση (bidding), δεν έχουν την ίδια ισχύ ώστε να λάβουν έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) για μια τέτοια κίνηση.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και CEO της Astrobank Γιώργο Άππιο, αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν να απορροφά την Εθνική Τράπεζα της Κύπρου, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε τις διέψευσε. Εκείνο που δήλωσε για άλλη μια φορά, είναι ότι «η Astrobankεπιδιώκει την ανάπτυξη, που περιλαμβάνει στη στρατηγική εξαγορές άλλων τραπεζών του νησιού, πάντοτε στα πλαίσια της συνετής και προσεκτικής διαχείρισης της κάθε συναλλαγής».

Η διαδικασία από εδώ και πέρα έχει ως εξής: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα λάβει και επίσημα την απάντηση η Astrobank από την Εθνική και μετά θα υπάρξει μια διαδικασία δυο μηνών μέχρι να τα «βρουν» οι δύο τράπεζες για να υπογραφεί η συμφωνία. Πρόσθετα, λόγω της δύσκολης διαδικασίας που έχει να ακολουθήσει η ΕΤΕ, δηλαδή του διαχωρισμού της τράπεζας σε καλή και κακή ενδεχομένως να καθυστερήσει ολίγον τι η διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ Κύπρου ακολουθεί την αντίστροφη πρακτική που ακολούθησε η Συνεργατική, δηλαδή, θα βάλει σε μια ειδική οντότητα (vehicle) τα κακά της στοιχεία και θα κρατήσει στην ΕΤΕ Κύπρου την «καλή» τράπεζα. «Τρέχουν» δύο παράλληλες διαδικασίες, ο διαχωρισμός της ΕΤΕ σε καλή και κακή και η πώληση της ΕΤΕ με τα καλά της στοιχεία σε έναν επενδυτή (στην προκειμένη περίπτωση, στην Astrobank).

Από Νοέμβριο η USB

Πολλές οι διαδικασίες που θα πρέπει να «τρέξει» η Astrobank όχι μόνο μέσα στο 2019, αλλά και πριν από το τέλος του 2018. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή με τη USB Bank, να αρχίσει τις διαδικασίες απορρόφησης, του κλεισίματος των καταστημάτων, της μεταφοράς των δεδομένων και του προσωπικού στην Astrobank. Μέχρι τον Ιούνιο εξάλλου του 2019, όλες οι εργασίες της USB θα είναι κάτω από την ομπρέλα της Astrobank. Όσον αφορά στην απορρόφηση της ΕΤΕ Κύπρου, το μπαλάκι πλέον πέφτει στην ΕΤΕ, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει τον διαχωρισμό σε καλή και κακή. Απώτερος στόχος της Astrobank, μέχρι το τέλος του 2019 να λειτουργεί με ένα πελατολόγιο, ενταγμένο αυτό της USBBank και της ΕΤΕ Κύπρου.

Δυναμώνει το σχήμα

Μετά την απορρόφηση της USB Bank, αλλά και της ΕΤΕ της Κύπρου από την Astrobank, αναμένεται να γίνει η τρίτη πιο μεγάλη κυπριακή τράπεζα, με την έννοια τράπεζας που λαμβάνονται αποφάσεις στο νησί, που έχει την βάση της στην Κύπρο, με μητρική στη χώρα και όχι μητρική στο εξωτερικό όπως η AlphaBank και η Eurobank Κύπρου για παράδειγμα. Η Astrobank βρισκόταν στην τέταρτη θέση όσον αφορά στην αγορά των δανείων –ήταν στην πέμπτη πριν αποχωρήσει από το χάρτη ο Συνεργατισμός- όμως, μετά την απορρόφηση θα μειώσει την ψαλίδα μεταξύ αυτής και της -τρίτης πλέον- RCBBank. Σημειώνεται πως τα καλά δάνεια της ΕΤΕ Κύπρου ανέρχονται στα 340 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς, απορροφάται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Την διαδικασία της ΕΤΕ «έτρεξε» ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Credit Suisse.

Με τις ευλογίες της ΕΚΤ

Με τις ευλογίες της ΕΚΤ αναμένεται να γίνει η συναλλαγή μεταξύ των δύο τραπεζών, καθώς Ευρωπαική Κεντρική και Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιδιώκουν τις συγχωνεύσεις. Πόσω μάλλον απορρόφηση από τράπεζα η οποία ήδη εξετάστηκε προσφάτως για να απορροφήσει την USBBank, αλλά και για να μείνει σε «κυπριακά» χέρια. Άλλωστε, το ίδιο επιδίωξε και στην περίπτωση της ΣΚΤ με την Ελληνική Τράπεζα, ήθελε να απορροφηθεί από μία κυπριακή τράπεζα, να μεγαλώσει μια ήδη υπάρχουσα, γενικότερα να σμικρυνθεί, αλλά και να δυναμώσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας. Γι αυτό, αναμένονται και άλλες συγχωνεύσεις.

Τα στοιχεία

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 για την ΕΤΕ Κύπρου, δείχνουν ότι κατέγραψε ζημιές ύψους 7,06 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με κέρδος 4,4 εκατ. ευρώ για το 2016. Τα δάνεια της Τράπεζας κατά το 2017 ανέρχονταν στα 747,1 εκατ. και οι καταθέσεις της στα 572 εκατ. Στα ετήσια αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για το 2017, η τράπεζα είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει στη μείωση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, τόσο ορισμένων θυγατρικών της, όσο και ορισμένων καταστημάτων, με την τωρινή διαδικασία πώλησης να είναι η δεύτερη. Από την άλλη, η εξαγορά της USBBank από την Astrobank, θα μεγαλώσει τον ισολογισμό της δεύτερης πέραν του 55%, με το σύνολο ενεργητικού της να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, τις μεικτές χορηγήσεις στα 1,2 δισ. ευρώ, τις καταθέσεις πελατών στα 1,9 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια να αγγίζουν τα 160 εκατ. ευρώ. Μετά και την απορρόφηση της ΕΤΕ, το σύνολο του ενεργητικού της θα αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X