ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θέμα ωρών η συμφωνία στη ΣΚΤ

Το κράτος θα εκδώσει ομόλογο 400 εκατ. και εγγυήσεις για δάνεια που θα γίνουν ΜΕΔ στην Ελληνική

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετράμε μερικά εικοσιτετράωρα για την συμφωνία που θα αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου, με την απορρόφηση από την Ελληνική Τράπεζα του υγιούς κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαδικασία αναφέρουν πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πλέον έχουν να κάνουν με λεπτομέρειες και όχι με την ουσία της διαδικασίας. Αυτά τα ζητήματα, σημειώνουν, ίσως φέρουν τα δύο μέρη να «δίνουν τα χέρια» αύριο ή την Παρασκευή, μη αποκλείοντας όμως αν δεν διευθετηθούν αυτές οι λεπτομέρειες να καθυστερήσει ολίγον τι η διαδικασία για την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Όπως και να έχει, η συναλλαγή μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένη μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού. Μια συναλλαγή που θα αλλάξει διά παντός την πρώτη τραπεζική τριάδα. Υπάρχουν δύο δεδομένα που επηρέαζαν τη συναλλαγή, κάνοντας μακρόσυρτες συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών όλο αυτό το διάστημα. Πρώτον, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Ελληνική Τράπεζα για να απορροφήσει το Συνεργατισμό και δεύτερον το κεφαλαιακό κενό που έχει προκύψει μεταξύ στοιχείων ενεργητικού (εξυπηρετούμενων δανείων) και παθητικού (καταθέσεων) του Συνεργατισμού. Το πρώτο σκέλος αφορά μόνο την Ελληνική Τράπεζα, για το πού και πώς θα βρει τα κεφάλαια ώστε να απορροφήσει το Συνεργατισμό με υφιστάμενους ή ξένους επενδυτές, ενώ για το δεύτερο σκέλος εμπλέκεται η Συνεργατική Κυπριακή. Το τελευταίο διάστημα είχε προκύψει ένα μεγάλο πάρε – δώσε μεταξύ των δύο τραπεζών για το χρηματοδοτικό έλλειμμα και το πώς θα καλυφθεί.

Η χρυσή τομή βρέθηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, και τα δεδομένα είναι τα παρακάτω. Αφού κύριος μέτοχος της ΣΚΤ είναι το κράτος και ο λόγος πέφτει σε αυτό, Ελληνική και Κυβέρνηση συμφώνησαν να καλυφθεί με δύο τρόπους. Πρώτον, το κράτος θα προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου προς τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και το οποίο θα κατατεθεί στην Ελληνική Τράπεζα, όπου στην ουσία μετά η Κυβέρνηση θα οφείλει την αξία του ομολόγου που θα εκδοθεί, στην Ελληνική. Το ομόλογο που θα εκδοθεί θα κυμαίνεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ και όχι στα 550 που διέρρεε αρχικώς, ενώ θα έχει εγγυήσεις ακίνητα αντίστοιχης αξίας.

Δεύτερον, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Ελληνικής ένα Asset Protection Scheme (APS), στόχος του οποίου είναι να καλύψει κάποιες απώλειες που προκύψουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τα καλά δάνεια που θα λάβει η Ελληνική. Επί της ουσίας θα λειτουργήσει ως «ασφάλεια» στην Ελληνική για δάνεια που θα ανέρχονται στα 200 – 300 εκατ. ευρώ, από τα σχεδόν 4,5 δισ. καλών δανείων που θα αναλάβει. Όποια λοιπόν από τα εξυπηρετούμενα δάνεια γίνουν Μη Εξυπηρετούμενα σε χρονικό διάστημα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει καθοριστεί το τέλος του 2018 και που η αξία τους συνδυαστικά θα ανέρχεται σε 200 – 300 εκατ. ευρώ, θα καλυφθούν από το κράτος.

Τα τραπεζικά μεγέθη των τριών μεγαλύτερων τραπεζών

Μετοχικά παιχνίδια

Από την άλλη, το πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί η Ελληνική για να απορροφήσει τον Συνεργατισμό είναι ένα ζήτημα το οποίο «φεύγει» από τη δικαιοδοσία της ΣΚΤ και του κράτους και περνά στην Ελληνική με τους επόπτες. Η Ελληνική φαίνεται να απορροφά το Συνεργατισμό με τιμή κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, παρά τους αρχικούς υπολογισμούς που ήθελαν η τράπεζα ή το Ταμείο που θα λάβει την ΣΚΤ να χρειάζεται 450 εκατ. ευρώ. Είχε διαρρεύσει πως η Ελληνική θα χρειαζόταν μόλις 150 εκατ. ευρώ για να απορροφήσει τα καλά στοιχεία του Συνεργατισμού, με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όμως να έχει διαφορετική άποψη. Και η άποψή του ήταν διαφορετική διότι θέλει το καινούργιο σχήμα που θα δημιουργηθεί να είναι σωστά κεφαλαιοποιημένο, να περάσει επιτυχώς τα stress test που θα έρθουν εντός ολίγου από την ΕΚΤ και να μην μπει σε μια αντίστοιχη διαδικασία για εξεύρεση κεφαλαίων και το καινούργιο σχήμα όπως έγινε με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Μεγαλώνει η Ελληνική

Μετά τη συναλλαγή η Ελληνική Τράπεζα θα μεταπηδήσει από το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στο δεύτερο μεγαλύτερο, καταλαμβάνοντας τη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος η Συνεργατική Κυπριακή. Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν η Ελληνική Τράπεζα αποκτώντας τα καλά μόνο στοιχεία της ΣΚΤ θα μειώσει δραματικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά της σε ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 18% - 20%. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2018 η Ελληνική έχει 2,12 δισ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν στο 52,1% του συνολικού ποσοστού δανείων της Τράπεζας. Ο δείκτης κάλυψης για τα Μη Εξυπηρετούμενα φτάνει στο 61,7%. Τον Ιούλιο η Ελληνική Τράπεζα θα βρεθεί να διαχειρίζεται –τουλάχιστον στα χαρτιά- 227 καταστήματα και 4.107 υπαλλήλους. Σημειώνεται πως η Ελληνική διαθέτει 55 καταστήματα και 1.450 υπαλλήλους, ενώ ο Συνεργατισμός διαθέτει 172 καταστήματα και 2.657 υπαλλήλους. Η Ελληνική δηλαδή θα είναι η τράπεζα της Κύπρου με τα περισσότερα καταστήματα στο νησί, αν και αναμένεται σε διάστημα ενός χρόνου να τα μειώσει δραστικά. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ», τα καταστήματα που θα κρατήσει η Ελληνική από αυτά του Συνεργατισμού θα ανέρχονται γύρω στα 80 – 85, ενώ από τους υπαλλήλους της ΣΚΤ θα καταλήξουν στο δυναμικό του νέου σχήματος περί τους 1.200. Σε ένα χρόνο από σήμερα, χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνει ομαλή μετάβαση και προσαρμογή των δύο τραπεζών, η Ελληνική θα έχει 135 – 140 καταστήματα σε όλο το νησί, ενώ οι υπάλληλοί της από 1.450, θα ανέβουν στους 2.650. Η Τράπεζα Κύπρου, που είναι και το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα του νησιού, διαθέτει 121 καταστήματα, ενώ έχει και 4.355 υπαλλήλους στην Κύπρο, σε γραφεία στο εξωτερικό και στην BocUK.

Στο Προεδρικό οι συντεχνίες

Το πρωί της Πέμπτης έχουν «ραντεβού» οι συντεχνίες ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΠΑΣΥΔΥ που εργοδοτούνται στο Συνεργατισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ώστε να διευκρινιστεί με ποιους συγκεκριμένους τρόπους υλοποιούνται οι γραπτές διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη της ΣΚΤ, που είναι η Κυβέρνηση, για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας του προσωπικού της τράπεζας στο νέο καθεστώς. Αυτό αποφασίστηκε από την έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη των εκλεγμένων αντιπροσώπων των Συντεχνιών ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΠΑΣΥΔΥ, για να σταματήσουν οι όποιες ανησυχίες του προσωπικού. Εντούτοις, οι συντεχνίες έχουν εξουσιοδοτηθεί στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση, να αντιδράσουν με οποιονδήποτε τρόπο, αναφέροντας χαρακτηριστικά «μη αποκλειομένων και των δυναμικών μέτρων για προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΣΚΤ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση