ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το 2019 ορόσημο για δίδακτρα λόγω Brexit

Ο Βρετανός Αρμοστής στην Κύπρο Στίβεν Λίλι καθιστά σαφές πως το ΗΒ θέλει την ελεύθερη πρόσβαση των σπουδαστών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ολοένα και περισσότερο πλησιάζει ο Μάρτιος του 2019, ο τελευταίος μήνας στον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Κύπρο, σε αρκετούς τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα στο νησί.

Η εμπορική και εξαγωγική συνδεσιμότητα, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η εκπαίδευση είναι λίγοι μόνο από τους τομείς που συνδέουν την Κύπρο με το ΗΒ, τομείς που μετά την Brexit – εποχή δεν είναι γνωστό πώς θα συνεχίσουν να υφίστανται και υπό ποιους όρους. Βέβαια, θα τεθεί μια μεταβατική περίοδος από το Μάρτιο του 2019 αμέσως μετά την επίσημη ημερομηνία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ. Για όλα τα παραπάνω όμως το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε με 98σέλιδη έκθεση, στην οποία αναλύεται η μελλοντική σχέση της χώρας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κύριο σημείο της «Λευκής Βίβλου», είναι η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα και αντιστρόφως για τουριστικούς σκοπούς αλλά και προσωρινή εργασία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμπίπτει και η μετακίνηση των φοιτητών, κάτι που απασχολεί πολύ την Κύπρο, λόγω του μεγάλου αλλά και παραδοσιακού ρεύματος Κυπρίων φοιτητών στην Μεγάλη Βρετανία. Στο περιθώριο της συνέντευξης στην «Κ», ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Στίβεν Λίλι κατέστησε σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να διατηρήσει την είσοδο φοιτητών από την ΕΕ για σπουδές στη Βρετανία δίχως βίζα, αλλά και ότι οι Βρετανοί δεν επιζητούν αλλαγές στα δίδακτρα.

Εξήγησε πως το θέμα της εκπαίδευσης σε συνάφεια με το Brexit είναι υψίστης σημασίας, πόσω μάλλον για τους Κύπριους καθώς σπουδάζει –όπως είπε χαρακτηριστικά- ένα σεβαστό ποσοστό Κυπρίων στη Βρετανία. Σημείωσε δε πως οι Βρετανοί θέλουν κοινή αναγνώριση πτυχίων, αλλά όλες οι πτυχές με την εκπαίδευση και το Brexit θα είναι προϊόν της τελικής συμφωνίας που θα επέλθει. «Θέλω να τονίσω πάντως πως οι Κύπριοι που θα κάνουν αίτηση το προσεχές Φθινόπωρο για τα πανεπιστήμια της Βρετανίας αλλά και τη σεζόν που ξεκινά το Σεπτέμβριο του 2019, θα πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Για όσους κάνουν αίτηση μετά το Brexit, η απάντηση θα προκύψει μετά τη διαπραγμάτευση. Γνωρίζω τις ανησυχίες των Κύπριων γονιών και ότι θα ήθελαν να παραμείνει το υφιστάμενο στάτους με τα δίδακτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιχειρηματική αβεβαιότητα

Στον απόηχο της αβεβαιότητας για τις συζητήσεις του ΗΒ με τις Βρυξέλλες που είχε κορυφωθεί τον Νοέμβριο του 2017, περίοδος που οι σχέσεις ήταν τεταμένες, είχε παρατηρηθεί 40% μείωση στις επενδύσεις. Αυτό φαίνεται να ξεπεράστηκε λίγο – πολύ, δηλαδή αν και μειωμένες, δεν αγγίζουν πλέον αυτά τα υψηλά ποσοστά.

Ο κ. Λίλι εξάλλου ανέφερε, στο περιθώριο της συνέντευξης, πως θεμελιώδες ζήτημα –το οποίο περιγράφεται στην Λευκή Βίβλο- είναι να μην υπάρξουν εμπόδια και να υπάρξει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Μέσω της Λευκής Βίβλου, το ΗΒ επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας περιοχής ελεύθερου εμπορίου και η σύγκλιση αυτή μεταξύ ΕΕ και ΗΒ θα φέρει σημαντικά οφέλη σε διάφορες κατηγορίες της διμερούς εμπορικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα στους εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων από το ΗΒ στην Κύπρο, ή για τους εξαγωγείς χαλλουμιού.

Σημαντικός κλάδος επίσης για τον κ. Λίλι και τη σχέση ΗΒ και Κύπρου είναι η ναυτιλία, όπως τόνισε. «Άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο, ανησυχούν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Και πάλι, όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος και φαίνεται και στις προτάσεις μας, πως επιθυμούμε έναν δίκαιο ανταγωνισμό με την ΕΕ, δεν θα μειώσουμε τα ρυθμιστικά στάνταρ μας, δεν θα μειώσουμε την προστασία του καταναλωτή. Αναζητούμε τη συνέχεια και τη διάρκεια, στον ανταγωνισμό και στη ρύθμιση», σχολίασε.

Το χαλούμι, ο τουρισμός και η συνδεσιμότητα

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch έχει προειδοποιήσει πως η έξοδος της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε. θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες άλλων χωρών-μελών, επισημαίνοντας πως ο αντίκτυπος θα αποβεί σοβαρότερος για την Ε.Ε. παρά για την ίδια τη Βρετανία. Περισσότερο εκτεθειμένες ως οικονομίες είχε αναφέρει την Ιρλανδία, τη Μάλτα, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο. Γιατί; Διότι στις παραπάνω χώρες οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προς τη Βρετανία αντιστοιχούν στο σχεδόν 8% του ΑΕΠ τους.

Ο κ. Λίλι, θέλοντας να σχολιάσει τη θέση του Οίκου, επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι οι διασυνδέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τη Βρετανία είναι πολλές. Το Ην. Βασίλειο, σημείωσε, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου, αφού γίνονται πολλές εξαγωγές, όπως το χαλούμι. Ο τουρισμός είναι ένα ακόμη θέμα για τον κ. Λίλι. Περισσότεροι από 1,3 εκατ. Βρετανοί επισκέφθηκαν πέρυσι στην Κύπρο, υπογράμμισε, ενώ δεκάδες είναι και οι πτήσεις ανάμεσα στις δυο χώρες που γίνονται καθημερινώς.

«Μέλημά μας είναι να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αερομεταφορών, κάτι που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχεια των συνδέσεων των κυπριακών και των βρετανικών αεροδρομίων. Προτείνουμε επίσης οι επιχειρηματίες από τα κράτη μέλη της ΕΕ που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο ΗΒ να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν χωρίς βίζα. Το ίδιο και για τους τουρίστες. Επιπλέον προτείνουμε την αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, κάτι που αφορά χιλιάδες δικηγόρους, γιατρούς και λογιστές στην Κύπρο που έχουν σπουδάσει στη Βρετανία. Η απρόσκοπτη συνέχιση της αεροπορικής σύνδεσης Κύπρου – ΗΒ, η αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και οι ελάχιστες αλλαγές που θα επέλθουν στις εμπορικές συναλλαγές, αν υπάρξει συμφωνία στη βάση της Λευκής Βίβλου, μπορούν να περιορίσουν δραστικά τις όποιες αρνητικές συνέπειες του Brexit στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες που ακολουθούν

18 Οκτωβρίου 2018: Η κύρια σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ώστε να υπάρξει χρόνος για το βρετανικό κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν τη συμφωνία ως την ημέρα του Brexit.

13 Δεκεμβρίου 2018: Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Αν δεν συναφθεί συμφωνία ως τον Οκτώβριο αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία των δύο πλευρών να τα βρουν. Η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζουν για την αποχώρηση από τη συνθήκη. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να απορρίψουν τη συμφωνία, αλλά δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει σ΄ αυτή την περίπτωση.

29 Μαρτίου 2019: Όπως έχουν τα πράγματα, με συμφωνία ή χωρίς, το Brexit αναμένεται να συμβεί στις 11μ.μ. ώρα ΗΒ.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος, ως τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση