ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπό την αίρεση της Βουλής το deal για ΣΚΤ

Την Παρασκευή θα κληθεί να δώσει έγκριση για το Σχέδιο Εγγύησης Καταθέσεων – Σήμερα θα παρουσιαστεί στα κόμματα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το μέλλον της συναλλαγής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας περνά από τα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς την Παρασκευή στην προσεχή ολομέλεια καλούνται οι βουλευτές να εγκρίνουν το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων στο οποίο θα συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως εγγυητής των υποχρεώσεων της ΣΚΤ.

Το Σχέδιο που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού, θα καλύπτει ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές σε καθορισμένο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ και σε εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Οι αναμενόμενες ζημιές βάσει της συμφωνίας, έχουν ήδη υπολογισθεί και ληφθεί υπόψη στον καθορισμό της αξίας των δανείων που έχουν αποκτηθεί κατά τη συναλλαγή και βάσει των προνοιών του Σχεδίου θεσπίζεται ένας μηχανισμός ελέγχου και επιβεβαίωσης των εν λόγω ζημιών.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών για το εν λόγω σχέδιο στην επιστολή προς την Επιτροπή Οικονομικών για κατεπείγουσα συνεδρία τη σημερινή ημέρα, βάσει ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού οίκου, οι ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές σε περίοδο 12 χρόνων, υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνούν τα 155 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούν τις ενδεχόμενες μη – αναμενόμενες ζημιές του πρώτου έτους.

Επί της ουσίας, οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν στην Ολομέλεια της Βουλής εάν δέχονται σε βάθος 12 χρόνων να εγγυηθούν ως κράτος στην Ελληνική πως δεν θα «γυρίσουν» από Εξυπηρετούμενα δάνεια σε Μη Εξυπηρετούμενα συγκεκριμένο ποσοστό δανείων που έλαβαν και ανέρχεται στο 40%. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών που είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», εάν στα επόμενα 12 χρόνια «γυρίσουν» τα εν λόγω δάνεια και κληθεί το κράτος να καταβάλει στην Ελληνική έως 155 εκατ. ευρώ, τότε θα είναι το λιγότερο που θα πρέπει να ανησυχεί το κράτος. Και αυτό, διότι τα πλείστα δάνεια από τα εξυπηρετούμενα αυτά, ανήκουν σε δημόσιους υπαλλήλους.

Όπως εξήγησε στην άσκηση που διενήργησε η Καναδή οικονομολόγος, εάν αυτά τα δάνεια σταματήσουν να εξυπηρετούνται και δώσετε εντέλει τα 155 εκατ. ευρώ, τότε τα προβλήματα της οικονομίας σας θα είναι τόσο δομικά που δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε μόνο για τα 155 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι κύριος οφειλέτης σε σχέση με το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων και γενικότερα για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας καθίσταται όπως αναφέρει και ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του, η ΣΚΤ και η εναπομένουσα οντότητα που θα τη διαδεχθεί, της οποίας τα έσοδα θα αποτελούνται από τις αποπληρωμές δανείων και τα έσοδα από τη διαχείριση και πώληση ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής πληρωμής σε σχέση με τις εν λόγω υποχρεώσεις από τη ΣΚΤ ή την εναπομένουσα οντότητα, ενεργοποιούνται οι πρόνοιες της Σύμβασης Παροχής Κρατικής Εγγύησης. Υπογραμμίζεται πως η παροχή της εγγύησης αποτελεί όρο απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΣΚΤ και Ελληνικής και πρέπει οι βουλευτές να εγκρίνουν αυτό το μικρό μέρος της συμφωνίας για το οποίο έχουν λόγο, αλλά κατ’ επέκταση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη συμφωνία.

Μεγάλο το βάρος

Αν και υπάρχουν μεγάλες και καθημερινές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών, κομματικές πηγές οι οποίες είναι γνώστες και τραπεζικών θεμάτων επισημαίνουν πως είναι δύσκολο να μην εγκριθεί μια τέτοια συμφωνία, διότι ένα πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφικό. Κλειδί για την έγκριση – ψήφιση του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων, τα κοινοβουλευτικά κόμματα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών και το κάλεσμα των βουλευτών για έκτακτη συνεδρία της επιτροπής, έπιασε τους βουλευτές εξαπίνης . Διότι είτε ΑΚΕΛ , είτε ΔΗΚΟ, (κόμματα που επηρεάζουν τη ζυγαριά) δεν έχουν συνεδριάσει για να δουν τι θα ψηφίσουν συλλογικά, κάτι που αναμένεται να γίνει από σήμερα, Τετάρτη.

Εκ πρώτης όψεως αναφέρουν πηγές, πως θα ήταν πολύ δύσκολο να ταχθούν υπέρ τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σε μια τέτοια πρόταση που –όπως αναφέρουν τα ίδια- δεσμεύει το κράτος για 12 χρόνια. Εντούτοις, πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση του να μην εγκριθεί το Σχέδιο είναι πολύ βαριά και δεν πρόκειται κανένας εκ των βουλευτών να αναλάβει αυτό το βάρος. Αυτό σημαίνει αυτομάτως, όπως υπογραμμίζουν, ότι από την επόμενη στιγμή που οι βουλευτές θα πουν όχι σε μια τέτοια συμφωνία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δεχθούν το βάρος ενός πιθανού κουρέματος των καταθετών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αλλά συγχρόνως και την άμεση απόλυση 2.657 υπαλλήλων της.

Με την έγκριση όμως, προχωρά η συμφωνία της Ελληνικής με το Συνεργατισμό, διασφαλίζονται 1.550 εργαζόμενοι της ΣΚΤ και λαμβάνουν 900 άτομα ένα Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου που στο τέλος της ημέρας όπως και να είναι η συμφωνία, θα αποχωρήσουν με άνω των 50.000 ευρώ αποζημίωσης ο κάθε υπάλληλος. Για όλα αυτά, το κράτος θα εγγυηθεί 155 εκατ. ευρώ, όταν και εφόσον χρειαστούν να καταβληθούν στην Ελληνική Τράπεζα σε βάθος 12ετίας.

Όπως σημειώνεται εξάλλου στην επιστολή του Υπουργού προς την Επιτροπή Οικονομικών, τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όσο και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει για αρνητικές συνέπειες και επιβολή εποπτικών μέτρων σε περίπτωση αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης ή εξεύρεσης άλλης εμπορικής λύσης εφόσον δεν επιτρεπόταν στο κράτος να παρέχει οποιασδήποτε μορφής κεφαλαιουχικής στήριξης.

Όπως και να έχει, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα που κάνουν αντιπολίτευση δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα για την Εγγύηση Δανείων, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της Ολομέλειας της Παρασκευής. Όλα είναι ανοιχτά, αλλά όλα οδηγούν μόνο σε μία λύση.

Κακεντρέχειες

Το καίριο ερώτημα που τίθεται σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι το γεγονός ότι η Βουλή καλείται να εγκρίνει ένα Σχέδιο που θα παραχωρηθούν κρατικές εγγυήσεις στον αγοραστή μιας συναλλαγής στην οποία δεν υπάρχει εγγυητής ολοκλήρωσης, ο λεγόμενος «underwriter».

Ελλείψει εγγυητή της συναλλαγής , σημειώνουν οι ίδιες, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και ότι όντως ο αγοραστής, δηλαδή η Ελληνική Τράπεζα έχει τα λεφτά για την υλοποίηση του Σχεδίου Κεφαλαίου που κατέθεσε. Σήμερα στη βουλή , υπογραμμίζουν στην «Κ», τα κόμματα καλούνται να παραχωρήσουν κρατικές εγγυήσεις για προστασία από πιθανές μελλοντικές ζημιές, σε μια συναλλαγή που ουσιαστικά βασίζεται σε προφορικές διαβεβαιώσεις ή κατά το λαϊκότερο, «σε λόγο τιμής».

Πράσινο από το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη την παροχή εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής και της Ελληνικής, ενώ σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου ανέφερε ότι εγκρίθηκε πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εγγύηση του κράτους για έκτακτες ζημιές στο δανειακό χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε η Ελληνική Τράπεζα, όπως περιλαμβάνει η σχετική συμφωνία, με την πρόταση να υποβληθεί για έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέρχεται εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη στις 9.30 ώστε να συζητήσει την προς έγκριση παροχή κυβερνητικής εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών. Η ψήφιση, αναμένεται στην ολομέλεια της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση