ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζυμώσεις για τον νέο Κεντρικό Τραπεζίτη

Κωνσταντίνος Ηροδότου, Ανδρέας Περσιάνης και Μιχάλης Κολακίδης η τριάδα που συζητείται

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Κίνηση ματ θα κληθεί να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όσον αφορά στον καινούργιο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που θα διαδεχθεί την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη εντός του προσεχούς Μαΐου. Από τις 11 Απριλίου 2014 η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη βρίσκεται στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τη θητεία της να έχει φτάσει στο τέλος της.

Όσο φτάνει πιο κοντά η ημερομηνία που θα παραδώσει τα κλειδιά της Αγίας Παρασκευής στον επόμενο, το Προεδρικό έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, εξετάζοντας αρκετούς και αποκλείοντας ακόμα περισσότερους. Ωστόσο, υπάρχει μία τριάδα, που, τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα, είναι και η επικρατέστερη. Η τριάδα όμως και η ονοματολογία είναι δευτερευούσης σημασίας, εκείνο που προέχει είναι ο καινούργιος Διοικητής της ΚΤΚ να πληροί τις απαιτήσεις του που ζητά το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό. Η σημερινή Διοικήτρια δέχθηκε πολλάκις κριτική –και όχι μόνο από τα ΜΜΕ- ότι έλαμψε διά της απουσίας της κατά την πενταετή θητεία της.

Ο Πρόεδρος, κατά τη δεύτερή του θητεία, θα πρέπει να επιλέξει ένα άτομο κλειδί για μία θέση που είναι καθρέφτης της τραπεζικής σταθερότητας της χώρας, σε μία περίοδο που πραγματικά η Κύπρος έχει πάρει πορεία τραπεζικής σταθεροποίησης.

Το προφίλ του Κεντρικού Τραπεζίτη που αναζητείται, όπως έχει περιγραφεί στην «Κ», έχει τέσσερις παραμέτρους. Πρώτον, όπως ειπώθηκε στην εφημερίδα χαρακτηριστικά, «ο Διοικητής θα πρέπει να έχει γκρίζα μαλλιά». Εξήγησαν πως η εμπειρία του σε οικονομία και τράπεζες θα πρέπει να αποδεικνύεται και να μην αμφισβητείται από κανέναν.

Δεύτερον και σημαντικότερον, είναι να μπορεί να σηκώνει το γάντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας τα «θέλω» αλλά και τα «μπορώ» της Κύπρου. Κάτι το οποίο, όπως σχολιάστηκε, κατά την πενταετία που έφυγε δεν έγινε κατορθωτό, με την Κύπρο να είναι η χώρα με τις λιγότερες δυνατές προσπάθειες παρεμβάσεων στα «υψηλά δώματα».

Τρίτον, το πρόσωπο που αναζητείται θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής, να είναι αρεστό, αλλά και το πιο σημαντικό, αντικειμενικά ικανό. Δεν θα θελήσει η Κυβέρνηση να δεχθεί δεύτερη πενταετία αμφισβήτησης λειτουργίας του συγκεκριμένου θεσμού.

Τέταρτον, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να εφαρμόσει την αναδιάρθρωση της ΚΤΚ, νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται τροποποιήσεις στον βασικό νόμο της ΚΤΚ και θα γίνουν εκ βάθρων αλλαγές στη δομή της διακυβέρνησης της Αρχής.

Οι υποψήφιοι

Αν και η κατεύθυνση του Προέδρου, όπως την περιγράφουν τραπεζικοί κύκλοι, είναι να επιλέξει για τη θέση «Κύπριους του εξωτερικού», ένας πληροί αυτό το κριτήριο, λόγω της τραπεζικής του εμπειρίας εκτός Κύπρου. Σημειωτέον, είναι ένα όνομα το οποίο μπήκε «σφήνα» το τελευταίο διάστημα και συμπληρώνει τα άλλα δύο που ακούγονται στα «πηγαδάκια».

Τον κύριο λόγο όμως και αυτός που έχει ακουστεί περισσότερο από όλα τα άλλα πρόσωπα για να γίνει Διοικητής της Κεντρικής, είναι ο πρώην έφορος αποκρατικοποιήσεων, το εκτελεστικό μέλος της Κεντρικής, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου. Το συγκεκριμένο πρόσωπο όπως σχολίασαν πηγές πληροί τα τρία τελευταία κριτήρια, όμως αμφισβητείται λόγω του νεαρού της ηλικίας του, για το «greyhair» κριτήριο (αν και βιολογικά φαίνεται επίσης να το πληροί).

Δεύτερο όνομα που έχει ακουστεί είναι το μη εκτελεστικό μέλος της ΚΤΚ, ο Ανδρέας Περσιάνης, που διετέλεσε και μέλος του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως ο κ. Περσιάνης πληροί τα τέσσερα κριτήρια που έχουν τεθεί στον λόφο του Προεδρικού.

Τρίτο όνομα που συζητείται προσφάτως, είναι αυτό του Κύπριου Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, και πρώην τραπεζίτη της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και της Eurobank στην Ελλάδα, Μιχάλη Κολακίδη. Ο κ. Κολακίδης, όπως σχολιάστηκε, έχει εκτενή εμπειρία σε τραπεζικά ζητήματα, ενώ σημειώνεται πως η Holding της Titan μεταφέρθηκε προσφάτως και στην Κύπρο. Φαίνεται να ήταν ο ιθύνων νους για μεταφορά της εταιρείας στην Κύπρο.

Από κυβερνητικής πλευράς, υπάρχει πλήρης γνώση της κρίσης που έχει επιφέρει η στάση και η συμπεριφορά της κ. Γιωρκάτζη τόσο στο εσωτερικό τραπεζικό προσκήνιο όσο και εκτός χώρας, οπότε και έχει προσανατολιστεί να αλλάξει πλήρως το μοντέλο διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Ποθητές θέσεις

H Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη το 2017 αμείφθηκε με 152 χιλιάδες ευρώ, ο εκτελεστικός σύμβουλος Γιώργος Συρίχας είχε ετήσιες απολαβές 118 χιλιάδες ευρώ το 2017, ενώ η αμοιβή του Κωνσταντίνου Ηροδότου ως εκτελεστικό μέλος της ΚΤΚ για τους εννέα μήνες του 2017, έφτασαν τις 98 χιλιάδες ευρώ. Στις 27 χιλιάδες ευρώ έφτασαν οι απολαβές για το υπό αναφορά έτος του Ανδρέα Περσιάνη ως μη εκτελεστικό μέλος.

Στη θέση του Συρίχα

Η Κεντρική Τράπεζα δεν αναζητεί μόνο Διοικητή, αλλά και εκτελεστικό σύμβουλο, μετά το κενό του Εκτελεστικού Συμβούλου της ΚΤΚ, του Γιώργου Συρίχα. Όπως όλα δείχνουν, από το περιβάλλον του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου, αναμένεται να προκύψει ο νέος εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προϊόν της καλής σχέσης και καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης.

Το όνομα αυτού, ο Μαρίνος Γιαλελής, ο οποίος διετέλεσε στο οικονομικό επιτελείο του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, στο εκτελεστικό του γραφείο.

Τα βιογραφικά

Εκτελεστικό Μέλος - Κωνσταντίνος Ηροδότου

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο University College London (UCL) το 1996 με BSc στα Οικονομικά (First Class Honours και βραβείο πανεπιστημίου για την απόδοσή του στα οικονομικά). Το 2001, αποφοίτησε από το London Business School με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Διάκριση (ανώτατο 10% της χρονιάς). Στη συνέχεια, εργοδοτήθηκε από την UBS Investment Bank στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για σχεδόν όλη την καριέρα του στην επενδυτική τραπεζική και έφθασε να διοικεί ταυτόχρονα δύο τομείς της τράπεζας. Ήταν επικεφαλής της Ναυτιλίας για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και ταυτόχρονα επικεφαλής Υποδομών & Παραχωρήσεων / Χρηματοδοτήσεων Έργων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επανεκκίνησε και τους δύο τομείς και τους ανέπτυξε σε εργασίες με ετήσια έσοδα πολλών εκατομμυρίων. Υπήρξε σύμβουλος κυβερνήσεων, καθώς και ομίλων και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε μεγάλες χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στρατηγικές, συνολικής αξίας άνω των €50 δισ. Η εμπειρία του περιλαμβάνει τη δόμηση και ηγεσία πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, παραχωρήσεις έργων, εισαγωγές εταιρειών σε χρηματιστήρια (NASDAQ και NYSE), δόμηση και άντληση ιδίων και δανειακών κεφαλαίων (τραπεζική χρηματοδότηση και ομόλογα), εταιρικές και χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις και χρηματοδοτήσεις έργων. Τον Ιούνιο του 2014 επιλέγηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό ως Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο και τον Μάρτιο του 2017 διορίστηκε ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ.

Μη Εκτελεστικά Μέλη

Ανδρέας Περσιάνης

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Cambridge το 1986 με πτυχίο MAHonours στη Μηχανολογία. Κατόπιν αποφοίτησε από το Wharton Business School με MBA στα Χρηματοοικονομικά και την Επενδυτική Τραπεζική το 1989. Από το 1989 μέχρι το 1994 διετέλεσε στέλεχος της εταιρείας Bain&Company στο Λονδίνο, δεύτερος μεγαλύτερος οίκος συμβούλων διαχείρισης (management consultants) παγκοσμίως, με έδρα τη Βοστώνη. Συμμετείχε σε έργα, στρατηγικούς σχεδιασμούς, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρηματικούς ανασχεδιασμούς για μεγάλες εταιρείες που ανήκαν στον δείκτη τιμών μετοχών Financial Times Stock Exchange 100 (FTSE 100). Είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Centaur Financial Services Ltd από το 1994, μιας εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα στην Κύπρο. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια για ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Διορίστηκε ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ, τον Φεβρουάριο του 2014.

CFO Ομίλου ΤΙΤΑΝ

Μιχάλης Κολακίδης

Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. από την 12η Ιανουαρίου 2016. Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Ανώτερος Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού από το 2014.Γεννήθηκε το 1954 στη Λευκωσία Κύπρου και ξεκίνησε την καριέρα του ως Επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικής Χρηματοδότησης και Τοπικής Εταιρικής Τραπεζικής στη Citibank Ελλάδος (1979-1993). Το 1993 διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Τράπεζας ΕΤΕΒΑ Α.Ε.Την περίοδο 1994 – 2000 διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και ήταν υπεύθυνος εξαγορών στη Ν.Α. Ευρώπη και την Αμερική. Διετέλεσε, επίσης, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας (1998-2001). Την περίοδο 2000 – 2007 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και ήταν υπεύθυνος για την Επιχειρηματική και Λιανική Τραπεζική και για τις Διεθνείς Σχέσεις και Δραστηριότητες του ομίλου. Την περίοδο 2007 – 2013 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου του Ομίλου EFG Eurobank Ergasias A.E. Είναι, επίσης, μέλος του Δ.Σ. της EUROBANK CYPRUS Ltd. Σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics και είναι κάτοχος MBA από το London Business School.

Με νομοσχέδιο αλλάζει δομή η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Με τις ευχές της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας θα προχωρήσει στην αλλαγή του μοντέλου της Κεντρικής Τράπεζας, αφού οι αλλαγές σύμφωνα με το Σχέδιο ήταν άκρως καλοδεχούμενες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργείται πλήρως το άρθρο του βασικού νόμου που αφορά στη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του διοικητή και προνοεί τη σύσταση της εκτελεστικής επιτροπής ως νέου οργάνου λήψης αποφάσεων. Επίσης, βάσει του προτεινόμενου νόμου, ο διοικητής της ΚΤΚ συμμετέχει ως εκ της θέσης του (ex officio) στο διοικητικό συμβούλιο και στο γενικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ως ανεξάρτητη προσωπικότητα και εκπροσωπεί την ΚΤΚ στις σχέσεις της με άλλα πρόσωπα, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης της Δημοκρατίας, και σε κάθε νομική διαδικασία στην οποία η ΚΤΚ συμμετέχει ως διάδικος και υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτονται από την ΚΤΚ, τις ετήσιες εκθέσεις, τις οικονομικές καταστάσεις και άλλα έγγραφά της. Ο Διοικητής θα προεδρεύει των συνεδριών του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής και σε περίπτωση ισοψηφίας θα υπερισχύει η ψήφος του. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου παραμένει αμετάβλητη και περιλαμβάνει τον διοικητή, τον υποδιοικητή, δύο εκτελεστικούς και πέντε μη εκτελεστικούς συμβούλους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση