ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

NYT: Ο Σάλλας, ο Βγενόπουλος και η Λαϊκή

Εκτενές δημοσίευμα των New York Times επιβεβαιώνει έρευνα της “K”

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην επιχειρηματική σύνδεση της Τράπεζας Πειραιώς και του Μιχάλη Σάλλα με τη Λαϊκή και τη MIG, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των New York Times, το οποίο έρχεται να προστεθεί στη σειρά αποκαλύψεων που έχει προβεί το τελευταίο διάστημα η «Καθημερινή».

Η New York Times επικαλούνται  τα έγγραφο εσωτερικού ελέγχου, έλεγχο που ζήτησε η νέα διοίκηση της Λαϊκής στις αρχές του 2012 –πρόκειται προφανώς για το ίδιο έγγραφο που αποκάλυψε στις 2 Ιουνίου η «Καθημερινή»- και ο οποίος περιελάμβανε μια πλήρους κλίμακας έρευνα για ακάλυπτα δάνεια ύψους 113 εκατ. ευρώ σε τρεια υπεράκτια επενδυτικά οχήματα που ελέγχονται από τον κ. Σάλλα και τον γιο του Γιώργο και την κόρη Μυρτώ.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις ελέγχου Laiki, που επικαλούνται New York Times, τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά μετοχών της Πειραιώς στην ανοικτή αγορά και για συμμετοχή σε μια έκδοση αγοράς δικαιωμάτων, το 2011.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Λαϊκής, οι ελεγκτές λένε, ότι ο κ. Σάλλας δεν παρείχε πρόσθετες εξασφαλίσεις, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές έχασαν γρήγορα την αξία. Τελικά το χρέος, το οποίο μετράται από τη διαφορά μεταξύ του μεγέθους του δανείου και των της Πειραιώς ότι υποστηρίζεται, έφτασε τα  107 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκθέσεις.

Η PricewaterhouseCoopers συμβούλευσε τη Λαϊκή να προσθέσει προβλέψεις ποσό 93 εκατ. ευρώ, έναντι των δανείων προς την οικογένεια Σάλλα. Τον περασμένο μήνα, σε επιστολή της  προς το Κοινοβούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2011 ότι τα δάνεια που απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις

Η New York Times προσθέτουν ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, μόλις ένα μήνα πριν η Πειραιώς αποκτήσει στη Λαϊκή, τα δάνεια μεταφέρθηκαν στο τμήμα ανάκτησης δανείων της Λαϊκής, σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την πιστοληπτική κατάσταση του κ. Σάλλα. Το τμήμα ανάκτησης δανείων κινεί νομικές διαδικασίες για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανείων.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιά δήλωσε στους New York Times ότι ο κ. Σάλλας, μέσω μια άλλης εταιρείας, έχει δανειστεί από τη Λαϊκή μόλις 44 εκατ. ευρώ και ότι αυτό το δάνειο είναι σε καλή κατάσταση.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις κινήσεις εξαγορών της Τράπεζας Πειραιώς, με την τράπεζα να διπλασιάζει το μέγεθος της, με 100 δισ. ευρώ ενεργητικό και δίκτυο 1.306 καταστημάτων. Με την αγορά του ελληνικού δικτύου της Λαϊκής ο κ. Σάλλας, σχολιάζεται.

Η συναλλαγή που, επίσης, ο κ. Σάλλας υπεύθυνος της τράπεζας ότι ένα μήνα νωρίτερα είχε θεωρηθεί δάνεια που οφείλονται από τους επενδυτικούς της οικογένειάς του ως ανείσπρακτο.

Η εξαγορά των ελληνικών δικτύων των κυπριακών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Λαϊκή, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Σάλλας, σχολιάζει η NYT,  να είναι υπεύθυνος μιας τράπεζας που είχε κηρύξει ως ανείσπρακτα δάνεια που οφείλει.

«Αν και είναι πολύ ασυνήθιστο, δεν υπάρχει τίποτα παράνομο για μία τράπεζα που απορροφά μια άλλη, ένα κορυφαίο στέλεχος του να έχει μεγάλο χρέος», σχολιάζει το δημοσίευμα.

 Σημειώνεται, όμως, ότι οι ελεγκτές της Λαϊκής, στις εκθέσεις τους, υποστηρίζουν ότι τα δάνεια δεν είχαν καμία οικονομική λογική και δεν ήταν επαρκώς εξασφαλισμένα ή εγγυημένα, αλλά και ότι ήταν μέρος μιας «ευρύτερης συνεργασίας» του κ. Σάλλα με τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής, Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ελεγκτές, υπέγραφε τα δάνεια.

Όσον αφορά τα δάνεια του κ. Σάλλα, εκπρόσωπος του κ. Βγενόπουλου, απαντώντας με ένα e-mail , ανέφερε ότι στο διάστημα που «ο κ. Βγενόπουλος ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας δεν είχε καμία ανάμειξη ή γνώση αυτών των υποτιθέμενων και εντελώς αβάσιμων συναλλαγών".

Στο σημείο αυτό το δημοσιεύμα αναφέρει ότι οι κ.κ. Βγενόπουλος και Σάλλας γνωρίζονται από το 2001, όταν ο κ. Βγενόπουλος αγόρασε μια μικρή τράπεζα επενδύσεων από την Πειραιώς (σ.σ. εννοεί τη Marfin).

Στη συνέχεια η NYT αναφέρουν ότι οι ελεγκτές επικεντρώθηκαν σε ένα ομόλογο της Marfin Investment Group, του Μάρτιου του 2010.

Όταν κατέστη σαφές ότι οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται , ο αρχικός στόχος για συγκέντρωση   403 εκατ.  ευρώ, μειώθηκε σε 252 εκατ. ευρω.  Στις 22 Μαρτίου του 2010, η Marfin ευχαρίστησε τους επενδυτές για τη συμμετοχή τους.

Ο έλεγχος έδειξε ότι από τα 252 εκατ. ευρώ, μόνο 25 εκατ. ευρώ προήλθε από ξένους επενδυτές. Τα υπόλοιπα προήλθαν είτε από επενδυτικές οντότητες που συνδέονται με τον κ. Βγενόπουλο ή από της  Πειραιώς, του κ. Σάλλα.

«Τουλάχιστον 70 εκατ.  ευρώ προήλθαν από δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς, είτε ως μέρος της ευρύτερης  ’’ συνεργασία’’ μεταξύ Βγενόπουλου και Σάλλα ή ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που χορηγήθηκαν για την αγορά μετοχών της Πειραιώς», γράφουν οι ερευνητές σε τελική τους έκθεση, τον περασμένο Αύγουστο.

Εκπρόσωπος της Marfin Investment Group ανέφερε, ανώνυμα στους ΝΥΤ ότι η εταιρεία δεν είχε καμία γνώση των πράξεων που αναφέρονται από τους ερευνητές.

Ο εκπρόσωπος της Πειραιώς δήλωσε ότι η αναφορά είναι «εντελώς αναληθής».

Επίσης ούτε η Τράπεζα της Ελλάδα, ούτε το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο φορέας που επιβλέπει την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σχολίασαν τη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Εκπρόσωπος των πιστωτών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας να αναλάβουν δράση σε οποιαδήποτε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης ή σε θέματα δανεισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση