ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα και προσφυγική κρίση προβληματίζουν το ΔΝΤ για το 2016

Kathimerini.gr

Πληθώρα προκλήσεων επιφυλάσσει η νέα χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μόρι Οστφελντ, οικονομικού συμβούλου και διευθυντή ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε συνέντευξή του, στο περιοδικό του οργανισμού ΙΜF Survey Magazine, διευκρίνισε ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν τις πιο σκληρές συνθήκες, ενώ οι οικονομικές προκλήσεις θα μεγεθυνθούν από τις γεωπολιτικές εντάσεις. «Ο μείζων στόχος μας είναι να υπάρξει οδός βιωσιμότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», προσέθεσε ο κ. Οστφελντ. Θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι ο Μόρι Οστφελντ, πρώην πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και μέλος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, εντάχθηκε στο δυναμικό του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο. Αντικατέστησε δε τον απελθόντα Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Κάνοντας στη συνέχεια μία αναδρομή, ο κ. Οστφελντ τόνισε ότι το 2015 ήταν μια χρονιά με θετικές και δυσμενείς εξελίξεις, καθώς στις ΗΠΑ η οικονομία εξακολούθησε τη στέρεη αναπτυξιακή της πορεία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η Ευρώπη επιτάχυνε ελαφρά και η Ιαπωνία παραμένει ένα ερωτηματικό. «Ωστόσο, εξαιρουμένων ορισμένων χωρών –όπως η Ινδία– οι αναδυόμενες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εξακολουθούν την πορεία επιβράδυνσής τους εξαιτίας της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών», συμπλήρωσε ο Μόρι Οστφελντ. Μέσα από το πρίσμα αυτό, η επίτευξη μιας ομογενούς και συγχρονισμένης ανάπτυξης δύσκολα επιτυγχάνεται.

Εντάσεις
Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό στη διαμόρφωση των τάσεων του 2015, όπως επεξηγεί το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, ήταν σε ορισμένες χώρες και οι πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις. «Ο ρόλος που θα διαδραματίσουν το τρέχον έτος θα είναι καθοριστικός για τις περιφερειακές και παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές», διευκρινίζει ο κ. Οστφελντ. Και συνεχίζει στη συνέντευξή του: «Υπάρχει, πάντως, και ένα καθησυχαστικό στοιχείο. Στα τέλη του 2015 η καλή είδηση για το διεθνές νομισματικό σύστημα είχε να κάνει με το ότι το αμερικανικό Κογκρέσο τελικά ενέκρινε την αλλαγή στο σύστημα ποσοστώσεων του ΔΝΤ, γεγονός που ενισχύει την ικανότητά του να απαντήσει στα προβλήματα του μέλλοντος».

Στην ερώτηση ποια ζητήματα χρήζουν προσοχής το 2016, ο Μόρι Οστφελντ αναφέρθηκε στην Κίνα, στην προσφυγική κρίση, στην κλιματική αλλαγή και στο διεθνές εμπόριο. Η Κίνα θα εξακολουθήσει να απασχολεί τον οργανισμό, ενόσω μετασχηματίζεται από οικονομία των επενδύσεων και της μεταποίησης σε εκείνην της κατανάλωσης και των υπηρεσιών. Το προσφυγικό θα δοκιμάσει την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών των οικονομιών και των πολιτικών συστημάτων της Ε.Ε., ενώ σε επίπεδο κλιματικής κρίσης το 2016 θα δείξει πώς ανταποκρίνονται τα επιμέρους εθνικά κεφάλαια μετά τη συμφωνία του Παρισιού και πώς επιτυγχάνεται διεθνής συντονισμός δράσης. Σχετικά, τώρα, με το διεθνές εμπόριο, τίθεται το ερώτημα εάν θα εγκριθεί από το Κογκρέσο η συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού και εάν θα προλειάνει το έδαφος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ε.Ε.-ΗΠΑ. Τέλος, ο Μόρι Οστφελντ επεσήμανε πως καίριο θέμα για το 2016 θα είναι και οι αναδυόμενες αγορές. «Οι κεφαλαιακές εισροές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, τα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί και η ανάπτυξη επιβραδύνεται δραστικά. Η υποτίμηση των νομισμάτων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην απορρόφηση των επιπτώσεων των οικονομικών σοκ», ανέφερε εν κατακλείδι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X