ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντί να μειώνονται αυξάνονται τα προβληματικά δάνεια

Παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις, τα στοιχεία Οκτωβρίου ήταν και πάλι απογοητευτικά

Νέα αύξηση παρουσίασαν τα προβληματικά δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο τέλος Οκτωβρίου 2015, παρά τις ενδείξεις για βελτίωση της κατάστασης. Η Κεντρική ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία λίγες μέρες μετά που δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν για τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τα οποία δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες.

Για ακόμα ένα μήνα, τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν, είτε υπό τη σκοπιά του ορισμού της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε υπό τη σκοπιά των δανείων που παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 112 εκατ. ευρώ και τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 74 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που τα αναδιαρθρωμένα δάνεια αυξήθηκαν τον υπό αναφορά μήνα κατά 287 εκατ. ευρώ.

Η Κεντρική έτρεξε να προκαταλάβει τις εντυπώσεις σχολιάζοντας πως σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Νοέμβριο, θα πρέπει να αναμένεται μικρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την Κεντρική, οι χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015 ανέρχονταν στα 14.2 δισ. ευρώ, από τα οποία 10.7 δισ. ευρώ εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η ΚΤΚ για την πορεία των δανείων τακτής λήξης που αναδιαρθρώνονται, προκύπτει ότι το 72% των δανείων τακτής λήξης που έχουν αναδιαρθρωθεί από την 1η Ιανουαρίου, 2014 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2015 τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω των αναδιαρθρώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση