ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Οικονομική «Κ»:Νέα δεδομένα για προσέλκυση επενδυτικών Ταμείων

Οι εισηγήσεις του οίκου King & Wood Mallesons μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο πρωτοπόρο

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σημαντικά αναμένεται να ενισχύσει την Κύπρο ως προορισμό για επενδυτικά ταμεία η υιοθέτηση την εισηγήσεων του διεθνούς νομικού οίκου King & Wood Mallesons. Οι εισηγήσεις που ετοίμασε ο οίκος και υπέβαλε στον CIFA, έχουν τεθεί ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων αρμόδιων φορέων και αναμένεται να εξεταστούν σε συνεργασία με τον οίκο και τις τεχνικές επιτροπές του CIFA, ώστε, όπου απαιτείται να μετουσιωθούν σε νομοσχέδια με στόχο να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από το τέλος της θητείας της και τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Οι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν προνοούν ριζοσπαστικές αλλαγές σε σχέση με τα Ταμεία και τον τρόπο λειτουργίας τους, που προβλέπεται πως θα ενισχύσουν το καθεστώς της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.
Μία από τις εισηγήσεις του οίκου, προβλέπει πως ο πάροχος διοικητικών υπηρεσιών του Ταμείου (Administrator) θα πρέπει να είναι αδειοδοτημένος, με βάση κριτήρια, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα εποπτεύει και τις λειτουργίες του. Η συγκεκριμένη εισήγηση, αν υιοθετηθεί, θα λειτουργήσει θετικά για προσέλκυση ταμείων στο νησί εφόσον ενισχύει την αξιοπιστία των παρόχων υπηρεσιών προς αυτά.
Σημαντική επίσης εισήγηση που γίνεται, αφορά στη δυνατότητα διαβάθμισης του είδους του ταμείου σε θέματα εποπτείας, ανάλογα με την επιθυμία εκείνου που θα τα δημιουργήσει. Σημειώνεται πως αντίστοιχες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην πράξη το δεύτερο μισό του 2016, υιοθέτησε πρόσφατα και το Λουξεμβούργο το οποίο αποτελεί την έδρα των περισσότερων επενδυτικών ταμείων στην Ευρώπη.

Σημαντικές αλλαγές αφορούν το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία συνεταιρισμών ως επενδυτικά ταμεία. Πιο συγκεκριμένα ενισχύεται η ασφάλεια που παρέχεται στους επενδυτές, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στους ίδιους και τους διαχειριστές των ταμείων.
Σημειώνεται ότι ένας από τους τομείς που αναμένεται να επωφεληθεί είναι αυτός της ναυτιλίας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη και το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.
Επιπλέον προτείνονται αλλαγές ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, χρηματοοικονομικά στοιχεία ιδιωτικών εταιρειών και μεγάλα έργα κοινοπραξιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημαντικές είναι και οι προτεινόμενες αλλαγές όσον αφορά τα φορολογικά, κυρίως όσον αφορά τη φορολόγηση των εισπρακτέων τόκων, οι οποίες σε συνδυασμό με τα δύο φορολογικά πακέτα που πέρασαν ήδη από τη Βουλή αναμένεται να προσδώσουν νέα δυναμική στον τομέα των υπηρεσιών.
Ο Αντρέας Γιασεμίδης, μέλος του  ΔΣ του CIFA, σχολίασε στην «Κ» ότι έγινε μια πολύ σχολαστική δουλειά, κατά την οποία λήφθηκαν υπόψη οι βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς, ώστε να καταστεί η Κύπρος ένα ανταγωνιστικό και ελκυστικό κέντρο παροχής υπηρεσιών σε οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων και στους διαχειριστές τους. Σημείωσε ότι το μέλλον για το συγκεκριμένο τομέα εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικό, με τους επαγγελματίες του κλάδου να καταβάλλουν έντονες προσπάθειες προσέλκυσης τέτοιων οργανισμών στην Κύπρο.

Αυτό που αναμένουμε, συνέχισε, είναι η στήριξη από τους αρμόδιους φορείς διότι σε αυτό τον κλάδο οι γρήγορες διαδικασίες και αποφάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο φορείς όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία μεταφέρθηκε το μεγάλο βάρος της αδειοδότησης και εποπτείας των επενδυτικών ταμείων. Ο πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης είχε τονίσει πρόσφατα πως είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες διαχείρισης επενδυτικών ταμείων. Ένα ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις παροχής διοικητικών υπηρεσιών, οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν σε θέματα εμπειριών και τεχνογνωσίας, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τις ανάγκες των επενδυτών και των επαγγελματιών του τομέα των συλλογικών επενδύσεων.

«Η παρουσία τριών εποπτικών αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για την αδειοδότηση, λειτουργία και εποπτεία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων δεν βοηθά σε ομοιόμορφη εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας τους. Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμός μέσω συχνών συναντήσεων των τριών εποπτικών αρχών ώστε να εκδίδονται κοινές οδηγίες όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας και η εποπτεία να γίνεται με τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες για όλους»,  σχολίασε ο κ. Γρηγοριάδης.

75 Ταμεία αναμένουν
Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 75 επενδυτικά Ταμεία βρίσκονται σήμερα σε αναμονή για αδειοδότηση από τις κυπριακές Αρχές ώστε να αρχίσουν τη λειτουργία. Από κυβερνητικής πλευράς, εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με προσωπικό ώστε να μπορεί να ολοκληρώνει τις διαδικασίες ταχύτερα. Με την εισαγωγή των νέων μέτρων είναι πιθανόν να δημιουργηθούν κι άλλα ταμεία κάτι που θα σημαίνει αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις.
 
Ενεργητικό 2,9 δισ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που αφορούν το μήνα Σεπτέμβριο, το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών στην Κύπρο ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 2% σε σχέση με τον Ιούνιο, γεγονός που οφείλεται στην ανάκληση της άδειας ορισμένων από αυτούς. Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 είχαν υποβάλει στοιχεία 67 οργανισμοί έναντι 78 τον Ιούνιο του 2015 και 84 τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ως επί το πλείστον, οι επενδυτικοί οργανισμοί είναι μετοχικοί και ακολουθούν οι μεικτοί, ακίνητης περιουσίας, οι λοιποί και οι ομολογιακοί.
Οι μεγαλύτερες επενδύσεις των οργανισμών είναι ανοιχτού τύπου, δηλαδή τα μερίδια ή οι μετοχές των οποίων εξαγοράζονται ή εξοφλούνται κατ’ αίτηση των κατόχων άμεσα ή έμμεσα από το ενεργητικό του οργανισμού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσφατα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος πληροί κάθε προϋπόθεση για να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο για επενδυτικά ταμεία μέσα από τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, τη σταθερή και διαφανή πολιτική υποδομή και του σύγχρονου νομικού της συστήματος.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X