ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

24 Μαρτίου η δίκη των 6 στελεχών της Τράπεζας Κύπρου

Αναβολή έλαβε από το Κακουργιοδικείο η υπόθεση εξαγοράς ελληνικών ομολόγων από την τράπεζα

ΚΥΠΕ

Αναβλήθηκε για τις 24 Μαρτίου η δίκη της δεύτερης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας, ύστερα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης που ηγέρθη στη συνεδρία του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας την Παρασκευή.

Η υπόθεση αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψη της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου η συνήγορος υπεράσπισης Στέλλα Πολυβίου ζήτησε αναβολή στην απάντηση των συνηγόρων υπεράσπισης για 1,5-2 μήνες ώστε να δοθεί χρόνος στην πρώτη υπόθεση, στην οποία είναι επίσης κατηγορούμενη της Τράπεζας Κύπρου, να εξελιχθεί. Ανέφερε επίσης ότι στις δύο υποθέσεις υπάρχουν κοινά-ταυτόσιμα σημεία. Επικαλέστηκε επίσης το ογκώδες μαρτυρικό υλικό για την υπόθεση, η μελέτη του οποίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αφού οι ίδιοι συνήγοροι εργάζονται παράλληλα και για τη δίκη στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου που αφορά την χειραγώγησης της αγοράς. Εκ μέρους δύο εκ των κατηγορουμένων, ο δικηγόρος υπεράσπισης Κρις Τριανταφυλλίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τυχόν έγερση νομικών σημείων στην στη δεύτερη δίκη που πιθανώς να προκαταλάβουν την απόφαση στην πρώτη.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το αίτημα για αναβολή στην απάντηση είναι δικαιολογημένο, κυρίως λόγω της ανάγκης περαιτέρω μελέτης του μαρτυρικού υλικού. Η επόμενη συνεδρία για την υπόθεση, ορίστηκε στις 24/3/2016 στις 9 το πρωί.

Οι κατηγορούμενοι είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Ανδρέα Ηλιάδη, τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννη Κυπρή, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ανδρέα Αρτέμη, μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, και τα μη εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιο Γεωργιάδη, Κώστα Σεβέρη και Κώστα Χατζήπαπα.

Η δίκη της εν λόγω υπόθεσης άρχισε στις 2/12/2015 κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είχαν ζητήσει από το δικαστήριο όπως τους δοθεί χρόνος για να εξασφαλίσουν και να μελετήσουν το μαρτυρικό υλικό και ακολούθως να απαντήσουν στις κατηγορίες που προσάπτονται στους πελάτες τους.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Σημειώνεται ότι Ανδρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, καθώς και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη υπόθεση την οποία εκδικάζει το Κακουργιοδικείο, με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς .

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση