ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρατάει τις ασφαλιστικές η Ελληνική

Περισσότερο ανίχνευση του εδάφους φαίνεται πως έκανε η Ελληνική Τράπεζα

Χωρίς την υπογραφή κάποιας συμφωνίας φαίνεται πως ολοκληρώνεται η διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο η Ελληνική Τράπεζα και η οποία αφορούσε τις ασφαλιστικές της εταιρείες.

Αν και εκ μέρους της τράπεζας είχε ειπωθεί από την αρχή πως η  πώληση των θυγατρικών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πως πρόκειται για μία κίνηση ανίχνευσης του εδάφους, εντούτοις παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν πως από τη στιγμή που μία τέτοια διαδικασία είχε ξεκινήσει, λογικά θα ολοκληρωνόταν.

Όπως έγραψε το προηγούμενο διάστημα η «Κ», το ενδιαφέρον που επέδειξαν τόσο ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όσο και Όμιλοι από το εξωτερικό ήταν έντονο, ωστόσο, από την τράπεζα αναφέρεται πως το ενδιαφέρον δεν… «τους προκάλεσε το ενδιαφέρον».

Από την άλλη, στελέχη των ασφαλιστικών που επέδειξαν ενδιαφέρον σχολιάζουν πως όντως η κίνηση της τράπεζας ενδεχομένως να ήταν περισσότερο για εξέταση του εδάφους αφού «δεν άνοιξε πλήρως» τα χαρτιά της Hellenic Alico και της Παγκυπριακής.
Ενδιαφέρον επέδειξαν αρκετές εταιρείες είτε για μία εκ των δύο εταιρειών είτε και για τις δύο.

Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας σημαίνει και τη μη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού σκηνικού παρόλο που οι προβλέψεις ήθελαν κατά το 2015 και το 2016 να επέρχονται δραματικές αλλαγές λόγω εφαρμογής της νέα Οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ.  Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στις 30 Ιουνίου 2015 μόνο τρεις ασφαλιστικές  εταιρείες βρίσκονταν κάτω από τα κεφαλαιακά όρια που προβλέπει η οδηγία. Τα  συνολικά νέα κεφάλαια που υπολείπονταν μειώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, η νέα οδηγία δεν συνεπάγεται κόστος μόνο από πλευράς κεφαλαίων   αλλά και επιχειρησιακό αφού η τήρηση των προνοιών τους, εξυπακούει πολύ  περισσότερες απαιτήσεις απ’ ό,τι προηγουμένως.  Αλλωστε, αφορμή για την  τράπεζα να εξετάσει το ενδιαφέρον από αγοραστές αποτέλεσε σχετική μελέτη  που διενεργήθηκε από εξειδικευμένο οίκο που καταδείκνυε πως για την  ορθολογική λειτουργία των ασφαλιστικών χρειαζόταν χρόνος και χρήμα αλλά και τεχνολογική αναβάθμιση ενόψει και της ιδιαίτερα απαιτητικής οδηγίας. 

Ένα από τα ενδεχόμενα που έθετε στο τραπέζι ήταν η πώληση των ασφαλιστικών ιδιαίτερα από τη στιγμή που ενδεχομένως εκεί να υπήρχε κλειδωμένη αξία την ίδια ώρα που την τράπεζα «πνίγουν» σημαντικά θέματα τραπεζικής όπως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο πως οι ασφαλιστικές εργασίες δεν περιλαμβάνονταν στον βασικό πυρήνα εργασιών της, η τράπεζα αποφάσισε να ανιχνεύσει το έδαφος στην αγορά. 

Medilfe, Hellas Direct, Interlife, Prime, CNP και Trust ήταν ανάμεσα στους οργανισμούς που επέδειξαν αρχικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, με το σκηνικό να είναι πολύ διαφορετικό από το αντίστοιχο του 2012, όταν η Τράπεζα Κύπρου επιχείρησε να πουλήσει τις ασφαλιστικές της, η Ελληνική διεμήνυσε από την αρχή πως μπορεί οι ασφαλιστικές να μην είναι στον πυρήνα των εργασιών της τράπεζας, ωστόσο, δεν πιέζεται ώστε να προχωρήσει σε fire sale ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έδινε σε όποιες συνέργιες  θα δημιουργούνταν από τη συνεργασία.

Οι ασφαλιστικές Τρ. Κύπρου

Ενδεχομένως το δεύτερο μισό του 2016 να υπάρξουν εξελίξεις με τις ασφαλιστικές της Τράπεζας Κύπρου οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά. Μέχρι τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τη διαιτησία μεταξύ CNP και Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες βρέθηκαν να συμμετέχουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των CNP Cyprialife και CNP Asfalistiki, κάτι που, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε τις δύο πλευρές ενώπιον δικαστικών οργάνων. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και με τις δύο CNP. Άλλωστε, ο γαλλικός Όμιλος είναι γνωστό πως κατά κύριο λόγο παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες που συνδέονται με τραπεζικά προϊόντα. Γι’ αυτό άλλωστε και επέδειξε ενδιαφέρον για τις ασφαλιστικές της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Εθνική

Το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες θέλουν την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της να προχωρά σε απομόχλευση των εργασιών της στο εξωτερικό. Απομόχλευση εργασιών προβλέπεται να γίνει και στην κυπριακή αγορά, τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στον ασφαλιστικό. Παρόλο που δημοσιεύματα σε ελληνικά Μέσα ήθελαν την Εθνική Ασφαλιστική στην Κύπρο να τίθεται άμεσα προς πώληση, προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής.

Η Φερεγγυότητα και το ΓεΣΥ

Παρόλο που η κυπριακή πολιτεία θα έπρεπε να εναρμονίσει τις πρόνοιες για τη Φερεγγυότητα ΙΙ στην εθνική νομοθεσία ακόμα δεν το έχει πράξη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κυρώσεις. Η ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στον τομέα οι οποίες όμως ήδη φαίνεται πως άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν να υπολογίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας τουλάχιστον μία φορά ετησίως και να γνωστοποιούν το αποτέλεσμα του υπολογισμού αυτού στoν Έφορο ασφαλιστικών εταιρειών.

Το απόλυτο κατώτατο όριο των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων, σύμφωνα με τον νόμο, καθορίζεται σε 2,5 εκατ. ευρώ για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ασφάλισης Γενικής Φύσεως, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία καλύπτεται το σύνολο ή μέρος των κινδύνων ενός από τους κλάδους ευθύνης από χερσαία μηχανοκίνητα οχήματα, ευθύνης από θαλάσσια, λιμναία και ποτάμια σκάφη, γενικής ευθύνης, πιστώσεων ή εγγυήσεων οπότε το ποσό πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,7 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για τον τομέα αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ ή του μίνι ΓεΣΥ το οποίο εξαγγέλθηκε πρόσφατα. Αν και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης ιδεολογικά τάσσονται υπέρ ενός πολυασφαλιστικού συστήματος με συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών, εντούτοις, αποφασίστηκε όπως για αρχή ισχύσει το μονοασφαλιστικό σύστημα μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Άλλωστε η εξαγγελία του υπουργού Υγείας για μίνι ΓεΣΥ, αν και δεν αναλύθηκε σε λεπτομέρεια, φαίνεται να αποκλείει τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών τουλάχιστον για το μεταβατικά στάδιο.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X