ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ιστορικά χαμηλά το ρούβλι καθώς το πετρέλαιο «γκρεμίζεται»

Η ισοτιμία την Τετάρτη έφτασε ακόμα και στα 82,4 ρούβλια για κάθε δολάριο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου έπεσε σήμερα Τετάρτη το ρούβλι, καθώς η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές του πετρελαίου εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της ρωσικής οικονομίας.

Το ρωσικό νόμισμα ξεπέρασε το όριο των 80 ρουβλίων ανά δολάριο, καταρρίπτοντας τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2014, όταν κινδύνευσε η σταθερότητα του ίδιου του τραπεζικού συστήματος. Τότε η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε υποχρεωθεί να προβεί με μαζική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 6,5 μονάδες.

Η ισοτιμία την Τετάρτη έφτασε ακόμα και στα 82,4 ρούβλια για κάθε δολάριο.

Το ρούβλι δέχεται πιέσεις καθώς η ρωσική οικονομία δοκιμάζεται από την καταβαράθρωση του πετρελαίου, η τιμή του οποίου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών καθώς η υπερπροσφορά «πνίγει» την αγορά.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού.

Οι αρνητικές προοπτικές της ρωσικής οικονομίας επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η Ρωσία θα μείνει σε καθεστώς ύφεσης (-1%) και το 2016.

Με δεδομένη την πτώση των τιμών ενέργειας, η Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες του πρώτου τριμήνου κατά 10%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X