ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αντί το επιχειρείν να ενθαρρύνεται, διώκεται»

«Σεβόμαστε το Ανώτατο», λένε οι καταστηματάρχες που παραμένουν ανοιχτοί τις Κυριακές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προσπάθεια «εκφοβισμού» τους από βουλευτές, οι οποίοι προωθούν πρόταση νόμου για επιβολή αυστηρότερων ποινών για καταστήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές και τα απογεύματα της Τετάρτης καταγγέλλουν επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, τονίζοντας παράλληλα ότι λειτουργούν σεβόμενοι τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κινήματος Οικολόγων και του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση, η οποία προνοεί αύξηση των ποινών σε όσους παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Ένωση Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, το Παγκύπριο Σωματείο Φρουταριών, καθώς και η Ομάδα Καταστηματαρχών Τουριστικής Περιοχής Γερμασόγειας, αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μικρές και μεγάλες, «δεν παραβιάζουν ούτε το Σύνταγμα ούτε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου», αλλά, «εφαρμόζουν με συνέπεια τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, που είναι το μόνο αρμόδιο σώμα για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο στις 3 Δεκεμβρίου 2015».

Συνεχίζοντας, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες μερικών Βουλευτών να «εκφοβίσουν» με την ψήφιση «αχρείαστων, σκληρών και δυσανάλογων», όπως τις χαρακτηρίζουν, ποινών «που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν, θυμίζει καταστάσεις ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, οι σύνδεσμοι επιχειρήσεων εκτιμούν ότι οι Βουλευτές αυτοί «θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω του συντάγματος και των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και καταπατούν τα συνταγματικά δικαιώματα  καταστηματαρχών και εργαζομένων, αγνοώντας ταυτόχρονα τις προτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του καταναλωτικού κοινού αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας».

Όπως αναφέρουν οι επιχειρήσεις στην ανακοίνωσή τους, «αντί το επιχειρείν να ενθαρρύνεται, διώκεται. Αντί να ενθαρρύνεται να δημιουργεί, απογοητεύεται και εκφοβίζεται να μην δημιουργεί έργα και θέσεις εργασίας σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας και που τόση ανάγκη έχει ο τόπος μας». Καταληκτικά, οι επιχειρήσεις σημειώνουν ότι θα σεβαστούν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως σεβάστηκαν και την πρώτη του απόφαση.

Ανησυχίες επιχειρηματιών για εξοντωτικές ποινές
Πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, το όποιο κάλεσε σε μη αύξηση των ποινών για το ωράριο, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του για την πρόθεση κάποιων κομμάτων να καταθέσουν πρόταση νόμου στη Βουλή, με σκοπό την επιβολή εξοντωτικών ποινών σε όσους καταστηματάρχες λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή.

Η προσέγγιση αυτή, τόνισε το ΚΕΒΕ, είναι «άκαιρη» από τη στιγμή που το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων βρίσκεται για απόφαση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το Επιμελητήριο να θεωρεί ότι «οι ποινές πρέπει να είναι εντός λογικών πλαισίων σε σχέση πάντα με το αδίκημα που διαπράττεται», τονίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση «οι υφιστάμενες ποινές είναι ήδη πολύ αυστηρές».

Τη διαφωνία της εξέφρασε και η ΟΕΒ, χαρακτηρίζοντας τις ποινές που προβλέπονται  σε πρόταση νόμου που ετοιμάζουν κοινοβουλευτικά κόμματα για την παραβίαση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων ως «πρωτοφανείς σε συνήθη νομοθεσία που ρυθμίζει εμπορικές πρακτικές, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας». Παράλληλα, η Ομοσπονδία εξέφρασε την ανησυχία της, «γιατί τυχόν υιοθέτηση της πρότασης νόμου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιβολή κυριολεκτικά εξοντωτικών κυρώσεων, σε ύψος, μορφή και περιεχόμενο αβάστακτο για όλες τις επιχειρήσεις», σημειώνοντας ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τους επιχειρηματίες αλλά και για τους εργαζόμενους.

Κάθε κατάστημα, άλλη λογική
Από την άλλη, σημειώνεται ότι η κίνηση σε ορισμένα γενικά καταστήματα την περασμένη Κυριακή ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την πρώτη Κυριακή του έτους, κατά την οποία η επισκεψιμότητα σε εμπορικά κέντρα και γνωστούς εμπορικούς δρόμους ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Ωστόσο, η μειωμένη κίνηση αποδίδεται και στο γεγονός ότι ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας, κατά τον οποίο παραδοσιακά ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου παρουσιάζει υποχώρηση, μετά από τον Δεκέμβριο, που ο τζίρος των καταστημάτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα λόγω των εορτών και της καταβολής του 13ου μισθού.

Εξάλλου, την ώρα που τα μέλη των συνδέσμων ΠΑΣΥΛΙΕ, ΠΑΣΥΠΕ, ΕΝΕΛΕΚ και οι φρουταρίες κινήθηκαν στο πλαίσιο της απόφασης του Ανωτάτου επί της αναφοράς του Προέδρου για τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για το ωράριο των καταστημάτων, μία από τις μεγάλες εταιρείες του λιανικού εμπορίου, η οποία αποφάσιε να εφαρμόσει τη νομοθεσία του 2006 μέχρι το θέμα που δημιουργήθηκε με τα ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεκαθαρίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν, όπως έγραψε και η «Κ» η SayWear η οποία εκπροσωπεί στην Κύπρο τον Όμιλο Zara και λειτουργεί τα καταστήματα ZARA, Massimo Dutti, oysho, Pull & Bear, Bershka και Zara Home.

Από την πλευρά της η Lild Cyprus επέλεξε να κρατήσει ανοιχτά τα καταστήματά της την Κυριακή, κλείνοντάς τα, ωστόσο, τα απογεύματα της Τετάρτης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X