ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρης: «Τέλος του Μάρτη η έξοδος από το μνημόνιο»

Ο Χάρης Γεωργιάδης εξήγγειλε την έξοδο της Κύπρου από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου

«Η Κύπρος μπορεί να αναλάβει τα του οίκου της από εδώ και στο εξής και δεν θα χρειαστούμε περαιτέρω βοήθεια» εξήγγειλε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Εφόσον έκανε μία ιστορική αναδρομή από το 2009, με την αύξηση της ανεργίας από 3,5% σε 15% και τη φούσκα της αγοράς ακινήτων, μέχρι και το «κούρεμα» του 2013, ο Χ. Γεωργιάδης επισημοποίησε την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τέλος του Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τον ίδιο, το πρόβλημα ήταν πρωτίστως δημοσιονομικό αλλά και χρηματοπιστωτικό, που μεγεθύνθηκε λόγω κακών πολιτικών χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης και επήλθε στην κορύφωσή του με την απόφαση περί «κουρέματος» – χωρίς ωστόσο να καταλογίζει ευθύνες ή κριτική στην Ε.Ε.

Τα ΜΕΔ παραμένουν το βασικό πρόβλημα που έμεινε να λύσει η κυπριακή οικονομία, κατά τον Χ. Γεωργιάδη, αλλά υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επιτυχία και επί αυτού του εμποδίου.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζει τους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης η προοπτική του φυσικού αερίου, ο Χ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «υπολογίζουμε σε μηδέν έσοδα». Δηλαδή, σημειώνει ο Χ. Γεωργιάδης, οι αναδιαρθρώσεις γίνονται μη έχοντας υπόψη μελλοντικά έσοδα, «που μπορεί να έρθουν σε 4-5 χρόνια», ούτως ώστε όταν έρθουν να προσθέσουν σε μία ήδη υγιή οικονομία, «και όχι να κάνουμε σχεδιασμούς βασιζόμενοι σε αυτά τα έσοδα». Προσθέτως, αναφερόμενος σε μία πιθανή λύση του Κυπριακού, ο υπουργός τόνισε και την προοπτική βελτίωσης της οικονομίας, όχι μόνο της τοπικής («που είναι βέβαιο ότι θα βοηθηθεί σημαντικότατα»), αλλά και της γύρω περιοχής.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το πρόγραμμα της Τρόικας έχει δημιουργήσει ανισότητα στο νησί, ο υπουργός απάντησε ότι η ανισότητα ήταν αποτέλεσμα του ότι η Κύπρος άργησε να μπει στο πρόγραμμα και όχι εξαιτίας αυτού. Εξάλλου, σημείωσε ο Χ. Γεωργιάδης, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013, όμως η ανεργία είχε πενταπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο το 2009 και η τότε κυβέρνηση αδράνησε, με αποτέλεσμα να αποταθούμε σε μνημόνιο τέσσερα χρόνια μετά.

Όσο για την ΑΗΚ, ο Χ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί να ιδιωτικοποιήσει την Αρχή, αλλά απλά να τη διαχωρίσει, όσον, όμως, αφορά στη CYTA, υπάρχει επιθυμία ημι-ιδιωτικοποίησής της.

 Απαντώντας σε κατηγορίες ότι η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος που χρησιμοποιείται για να φεύγουν λεφτά από την Ε.Ε., όπου «υπάρχει μία εταιρεία για κάθε 4 άτομα» και τετραψήφιος αριθμός εταιρικών συνδυασμών, ο υπουργός τόνισε ότι «ναι, το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ελκύει επενδυτές και θα συνεχίσει να το πράττει». Εξάλλου, προσθέτει ο υπουργός, το φορολογικό σύστημα της Κύπρου είναι εντελώς εντός των νομικών πλαισίων και οι νόμοι περί εταιρικών συνδυασμών πολύ πιο αυστηροί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η οικονομία της Κύπρου είναι οικονομία υπηρεσιών «και δεν είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με αυτό το χαρακτηριστικό» κατέληξε ο υπουργός, αφήνοντας σαφείς αιχμές και ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος δεν θα στριμωχθεί στο να αυξήσει τους φόρους της. Εξάλλου, μετά από ασφυκτική πίεση που δέκτηκε από ευρωβουλευτές και κατηγορίες ότι η Κύπρος με την εταιρική φορολογία της διακινδυνεύει την ίδια την ενοποίηση της Ε.Ε. και ότι, άρα, θα έπρεπε να εφαρμοστεί ελάχιστη εταιρική φορολογία, ο Χ. Γεωργιάδης αντέστρεψε το επιχείρημα: «εσείς δέχεστε να οριοθετήσουμε τις δημόσιες δαπάνες στο 40% του ΑΕΠ;».       

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση