ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: «Με τη λύση θα εξετάσουμε τον αγωγό Φ.Α. μέσω Τουρκίας»

«Μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο στν ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. ανέφερε στη Βουλή

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης λόγω κυρίως τεσσάρων παραγόντων, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να συνυπάρχουν, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στο ρόλο της Κύπρου, σημειώνοντας αρχικά πως η Ευρώπη βρίσκεται σε αναζήτηση μόνιμης λύσης στο θέμα του εφοδιασμού με ενέργεια, μετά την κρίση της Gazprom με την Ουκρανία και την ουκρανική κρίση. Για τη μόνιμη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Επιτροπή παρουσίασε την στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση.

Ο Υπουργός τόνισε πως η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι θέμα μόνο εμπορικό αλλά η διπλωματία έχει ένα πολύ μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει, σημειώνοντας, παράλληλα, πως ο ρόλος της Κύπρου για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας δεν μπορεί να κρίνεται αμιγώς με γεωστρατηγικά κριτήρια.

Όπως είπε, τέσσερις παράγοντες ενισχύουν τη θέση της Κύπρου και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Ο πρώτος παράγοντας αφορά την αυξανόμενη πιθανότητα εξεύρεσης και άλλων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, κάτι που αναθέρμανε το ενδιαφέρον των εταιρειών.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τις συνέργειες και τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με χώρες της περιοχής. Όπως σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, η υποδειγματική δράση της χώρας μας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, την Ιορδανία ισχυροποιεί το ρόλο της χώρας μας εντός της ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ως τρίτο παράγοντα την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ, και σημείωσε τα δύο μεγάλα έργα της Ένωσης στα οποία η Κύπρος ως μέλος έχει σημαντικό ρόλο. Το πρώτο έργο, με την ονομασία EuroAsia Interconnector, αφορά την προμήθεια της Ευρώπης με ηλεκτρισμό που θα παράγεται στο Ισραήλ και μέσω καλωδίου θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. Εδώ, όπως είπε, η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός. Το δεύτερο έργο αφορά το Εastern Mediterranean Pipeline (Eastmed), δηλαδή τον αγωγό που θα αξιοποιεί και το ισραηλινό φυσικό αέριο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο τέταρτος παράγοντας για το ρόλο της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αφορά τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και την έκταση της ΑΟΖ, καθώς, όπως σημείωσε, είτε πρόκειται για μεταφορά του ισραηλινού αερίου προς την Ευρώπη, είτε του αιγυπτιακού, αυτό θα πρέπει να περάσει μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε πως η χώρα μας είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός αγωγού που θα περνά από την Τουρκία αν λυθεί το Κυπριακό. Ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να περάσει αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ και να συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ με την Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση της ΚΔ καθώς υπάρχουν τόσο νομικοί όσο και πολιτικοί λόγοι. Οι νομικοί έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο επιβάλλει διμερείς συμφωνίες για να περάσει καλώδιο από την ΑΟΖ της Κύπρου. Οι πολιτικοί έχουν να κάνουν με τη δέσμευση του Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία αν δεν έχει τη σύμφωνο γνώμη της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως στο κεφάλαιο ενέργεια δεν εντάσσεται μόνο η ενέργεια τεχνοκρατικά αλλά και η πολιτική και η Κύπρος με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί αυτό το διάστημα, δημιουργώντας σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, δίνει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα κόμβο ενεργειακό και αναβαθμίζοντας τον τόπο μας πολύ περισσότερο από το μέγεθός του. Δίδει, επίσης, την προοπτική, όπως η χώρας μας μετατραπεί σε βάση των εταιρειών που θα εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης σε δηλώσεις του για το θέμα, είπε πως ένα χερσαίο τερματικό υγροποίησης θα αποτελέσει ένα σημαντικό χαρτί στην προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί ενεργειακό κέντρο. Δυστυχώς, όπως είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως δεν βρίσκεται εντός των προθέσεων της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάποιες προετοιμασίες για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού, με εμφανή τον κίνδυνο να χάσουνε και αυτό το τρένο αν εντοπιστούν μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΟβΒουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε πως πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό από την ίδια την ΕΕ ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της. Συνεπώς, πρόσθεσε, η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακεί και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αφού κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τον όλο σχεδιασμό της Ευρώπης σε σχέση με την ενεργειακή της ασφάλεια.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζονται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο όνομα της οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πολιτικής και πρόσθεσε πως προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η ενεργειακή ανάπτυξη της Κύπρου, η οποία θα πρέπει να εξυπηρετείται και από τα ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της χρησιμοποίησης της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δύση στην Ανατολή και αντίστροφα.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X