ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα πρόστιμα μισού εκατομμυρίου από Κεφαλαιαγορά

Καλογήρου: Αναμένουμε από τις ΚΕΠΕΥ να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους

Σε συνέχεια παρόμοιων ανακοινώσεων που εξέδωσε στις 27 Νοεμβρίου 2015, οι οποίες αφορούσαν την επιβολή υψηλών διοικητικών προστίμων σε πέντε Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών («ΚΕΠΕΥ»), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ανακοίνωσε την Τετάρτη δύο νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της οι οποίες αφορούν ποινές ύψους €506,000.

Οι ποινές επιβλήθηκαν σε δύο ΚΕΠΕΥ στο πλαίσιο εποπτικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από την Εποπτική Αρχή και στη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αδυναμίες στη συμμόρφωση των δύο εταιρειών με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

 ΚΕΠΕΥ Ποσό 
 RodelerLtd  156,000 €
 Banc De Binary Ltd  350,000 €
 Σύνολο  506,000 €

Οι εν λόγω αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΚΚ εμπίπτουν στο ευρύτερο πρόγραμμα εποπτικών ελέγχων που η ΕΚΚ διεξάγει στον τομέα των ΚΕΠΕΥ, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, με έμφαση στις ΚΕΠΕΥ υψηλού και μεσαίου με υψηλού κινδύνου.

Χρησιμοποιώντας το νέο εποπτικό εργαλείο που ανέπτυξε τα τελευταία δύο χρόνια, το Πλαίσιο Εποπτείας με Βάση τους Κινδύνους («RiskBasedSupervisionFramework»), η ΕΚΚ έχει πλέον τη δυνατότητα να καθορίζει προτεραιότητες στον τρόπο που ασκεί την εποπτεία της, λαμβάνοντας υπόψη και αξιολογώντας τους κινδύνους που ενέχει ο κάθε εποπτευόμενος οργανισμός. Ως εκ τούτου, η εποπτεία μπορεί να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες οντότητες ή τομείς της αγοράς που αξιολογούνται,με βάση σειρά παραμέτρων, ότι ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Η Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Δήμητρα Καλογήρου δήλωσε ότι «αναμένουμε οι ΚΕΠΕΥ να βελτιώσουν τη συμμόρφωση τους με τις νομικές τους υποχρεώσεις και να διορθώσουν όλες τις αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί. Θεωρούμε ότι η ορθή και πλήρης συμμόρφωση είναι η μόνη οδός για την προστασία των επενδυτών και την διασφάλιση της δίκαιης λειτουργίας της αγοράς».

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση