ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αισιοδοξία Κεντρικής για ΜΕΔ παρά τη στασιμότητα

Παρέμειναν πάνω από 27 δισ. παρά την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων

Παρά το γεγονός πως οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των αναδιαρθρώσεων και των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά στο τέλος Νοεμβρίου σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ποντάροντας στις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, των οποίων τα αποτελέσματα δεν έχουν διαφανεί ακόμα λόγω των αυστηρών ορισμών.

Σύμφωνα με την Κεντρική, από την ανάλυση των στοιχείων για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις για τις εγχώριες εργασίες προκύπτει ότι κατά το μήνα Νοέμβριο 2015 παρατηρήθηκε μικρή μείωση κατά €40 εκ., σε σχέση με τον Οκτώβριο 2015,  φτάνοντας στα €27.389 εκ. στις 30 Νοεμβρίου 2015. Οι χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015 ανέρχονταν στα €14.037 εκ. από τα οποία €10.783 εκ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων όπως αυτός επεξηγείται πιο πάνω.

Στο σύνολο των χορηγήσεων που έχουν αναδιαρθρωθεί παρουσιάζεται μείωση €206 εκ. σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου 2015, καθώς το καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρώσεων, όπως διαμορφώνεται στο τέλος κάθε μήνα, επηρεάζεται, πέραν από τις νέες αναδιαρθρώσεις, και από αποπληρωμές και μετακινήσεις χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας αναδιαρθρώσεων λόγω λήξης της περιόδου  παρακολούθησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τον Νοέμβριο 2015, οι χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν αλλά εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση κατά €56 εκ., ενώ οι χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν αλλά περιλαμβάνονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις σημείωσαν μείωση κατά €261 εκ. κυρίως λόγω της λήξης της περιόδου παρακολούθησης, δηλαδή έχουν «θεραπευτεί» (cured).

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η ΚΤΚ για την πορεία των δανείων τακτής λήξης που αναδιαρθρώνονται, προκύπτει ότι το 78% των δανείων  τακτής λήξης που έχουν αναδιαρθρωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2015 τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω των αναδιαρθρώσεων.

Αναφέρεται ότι, από τα στοιχεία που συλλέγει η ΚΤΚ για τα δάνεια τακτής λήξης, κατά τον Νοέμβριο 2015 παρουσιάζεται μεταφορά αναδιαρθωμένων δανείων ύψους €123 εκ. από την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στην κατηγορία εξυπηρετούμενων χορηγήσεων λόγω της λήξης της περιόδου παρακολούθησής τους ως μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αφού απέδειξαν ότι τηρούσαν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών.

Επιπρόσθετα, η χρήση του συγκεκριμένου ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, και τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ του ύψους των χορηγήσεων  που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών  και που ανέρχονταν στις 30 Νοεμβρίου 2015 στα €22.051 εκ. και των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που ανέρχονταν κατά την ίδια ημερομηνία σε €27.389 εκ.

Σε ότι αφορά την πρόοδο στις αναδιαρθρώσεις σημειώνονται τα ακόλουθα:

1. Τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η ΚΤΚ δείχνουν ότι, η πορεία των συμφωνηθεισών αναδιαρθρώσεων είναι αυξανόμενη.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ύψος των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθε σε €1 δισ.,  κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στο €1,2 δισ., ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 στο €1,4 δισ. Tον  Οκτώβριο 2015, οι αναδιαρθρώσεις ανήλθαν στα €657 εκ. ενώ για τον Νοέμβριο στα
 €530,6 εκ.

2. Στην αξιολόγηση της προόδου για τις αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος όγκος δανείων με καθυστερήσεις τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν για αναδιάρθρωση. Αναφέρεται ότι κατά τον Οκτώβριο του 2015, υπήρχαν 13.799 αιτήσεις για αναδιάρθρωση, από τις οποίες για 3.124 περιπτώσεις (ποσοστό 22,64%) συμφωνήθηκε αναδιάρθρωση με τους δανειολήπτες, 9.886 περιπτώσεις ή ποσοστό 71,64% μεταφέρθηκαν για εξέταση στον επόμενο μήνα και 789 περιπτώσεις ή ποσοστό 5,72% απορρίφθηκαν είτε από την τράπεζα είτε από τον δανειολήπτη. Τα στοιχεία αυτά δεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X