ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιθανό πρόβλημα στη χρηματοδότηση με την έξοδο από το μνημόνιο

Η Κύπρος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μόνξ της τις ανάγκες της τονίζει ο Δ. Γεωργιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ενδεχόμενο τα ομόλογα του κράτους να μην εισέλθουν στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ εάν μπουν να είναι οριακά, έθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, εκτιμώντας πως μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας.

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως θα σταματήσει η χρηματοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές και θα πρέπει η χώρα να χρηματοδοτεί μόνη της τις ανάγκες της.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου εξέφρασε ανησυχία για τα ελλείμματα που παρουσιάζουν τα ταμεία συντάξεως των Ημικρατικών Οργανισμών, τα οποία θα κληθεί να τα καλύψει το κράτος.

Είπε πως το δημοσιονομικό συμβούλιο ζήτησε να κατατεθούν στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για τα ελλείμματα των ταμείων συντάξεως από όλους τους Ημικρατικούς.

«Για να έχει έσοδα το κράτος πρέπει να δουλέψει η οικονομία και να γίνεται σωστή διαχείριση», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι στην έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο διαπιστώνει πως υπάρχει κόπωση στις μεταρρυθμίσεις και αντιστάσεις λόγω των Βουλευτικών εκλογών.

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό του, αυτός είναι μειωμένος κατά 210.000 ευρώ, ανέφερε προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης επειδή λειτουργεί με αποσπάσεις από τη δημόσια υπηρεσία, πρακτική που ευνοεί το Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι λόγω της καθυστέρησης στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν ενδιαφέρονται να αποσπαστούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Είπε τέλος ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον για απόσπαση στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο τότε θα καταφύγει στην αγορά υπηρεσιών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X