ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κόκκινα» δάνεια 645 δισ. δολ. στην Κίνα

Ξεπερνούν σε αξία τα επισφαλή στεγαστικά στις ΗΠΑ, που προκάλεσαν την κρίση το 2008

Kathimerini.gr

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 645 δισ. δολαρίων ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών, υπερβαίνοντας τα 600 δισ. δολάρια των επισφαλών στεγαστικών δανείων (subprime) στις ΗΠΑ που οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Θα μπορούσαν, έτσι, να συνεπάγονται πολύ μεγαλύτερες ζημίες από εκείνες που κατέγραψαν οι αμερικανικές τράπεζες το 2008. Στο μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε νέα ένεση ρευστότητας ύψους 10 δισ. γουάν, αντίστοιχη του 1,5 δισ. δολαρίων, στο τραπεζικό σύστημα υπό τη μορφή βραχυπρόθεσμων δανείων.

Μολονότι το ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων δεν υπερβαίνει το 5,46% του συνολικού δανεισμού, εμπνέει ανησυχία η συνεχιζόμενη αύξησή τους καθώς και η τακτική της κινεζικής ηγεσίας να ενθαρρύνει διαρκώς τον περαιτέρω δανεισμό, αλλά και οι ελιγμοί των τραπεζών που χρησιμοποιούν λογιστικά τρικ για να συγκαλύπτουν δάνεια και πιθανές ζημίες.

Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπήρξε θεαματική, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν εκτιναχθεί κατά 51% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Ετσι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ετών και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα με την Εποπτική Αρχή Τραπεζών Κίνας, υποχώρησε, έτσι, σημαντικά και ο βαθμός στον οποίο ο τραπεζικός τομέας της χώρας μπορεί να απορροφήσει τα επισφαλή δάνεια, με τον σχετικό δείκτη στο 181% από το 200% στο οποίο ανερχόταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εξέλιξη έχει προφανώς θορυβήσει τις κινεζικές αρχές, που, σύμφωνα με το Bloomberg, αντί να ανακόπτουν τον καλπάζοντα δανεισμό, προσανατολίζονται στην παράδοξη λύση να μειώσουν περαιτέρω το ύψος των κεφαλαίων που οφείλουν να προβλέπουν οι τράπεζες για να καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Αναλυτές του Bloomberg πιθανολογούν πως πρόθεση των κινεζικών αρχών θα είναι να χορηγήσουν οι τράπεζες μεγαλύτερο αριθμό δανείων ώστε να μην αυξηθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων επί του συνόλου. Και όλα αυτά όταν οι κινεζικές τράπεζες χορηγούν έτσι κι αλλιώς όλο και περισσότερο δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, τον Ιανουάριο τα καινούργια δάνεια έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 2,51 τρισ. γουάν, ένα ποσό αντίστοιχο των 384,53 δισ. δολαρίων.

Αδιακρίτως του πώς εξελίσσεται το ποσοστό επί του συνόλου, σε απόλυτους αριθμούς το ποσό που αντιπροσωπεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθεί να αυξάνεται. Σύμφωνα, πάντα, με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 256% μολονότι το ακριβές ύψος τους αμφισβητείται καθώς οι τράπεζες κρύβουν συχνά τις πιθανές ζημίες τους μέσω αδιαφανών λογαριασμών. Σύμφωνα με τον Κάιλ Μπας, διαχειριστή κεφαλαίων που είχε στοιχηματίσει στην κατάρρευση του συστήματος των subprimes στις ΗΠΑ, το κινεζικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να εγγράψει τετραπλάσιες ζημίες από εκείνες των αμερικανικών τραπεζών εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την εκτίμησή του αυτή έχουν αμφισβητήσει αναλυτές του fund DBS Vickers Hong Kong. Ο Κάιλ Μπας επιμένει, πάντως, να προειδοποιεί πως αν το τραπεζικό σύστημα της Κίνας χάσει το 10% των περιουσιακών του στοιχείων εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε θα έχουν εξανεμισθεί τα περίπου 3,5 τρισ. δολάρια στα οποία ανέρχονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας.

Εντείνεται, έτσι, η ανησυχία για τις επισφάλειες των κινεζικών τραπεζών με συνέπεια να υποχωρούν οι μετοχές τους. Το αποτέλεσμα είναι πως σήμερα η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Κίνας βρίσκεται σε επίπεδα τουλάχιστον 35% κάτω από τον δείκτη του κλάδου στις αναδυόμενες οικονομίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση