ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αποσύρεται το χαρτονόμισμα των 1.000 φράγκων

Kathimerini.gr

Το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων δεν θα καταργηθεί, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να μιμηθεί την αυστηρότητα της Ευρωζώνης με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. Εκπρόσωπος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε πως η υψηλή αξία του χαρτονομίσματος δεν δυσκολεύει το κράτος στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ενα χαρτονόμισμα 1.000 ελβετικών φράγκων αναλογεί, περίπου, σε 700 ευρώ ή 1.014 δολάρια. Στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα φθάνει μόνον τα 100 δολάρια.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως «καλλιεργείται όλο και περισσότερο η πεποίθηση στη διεθνή κοινή γνώμη πως τα μεγάλα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται για εγκληματικούς σκοπούς» και απέκλεισε σενάρια πως θέλουν το ενδεχόμενο κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στην πραγματική οικονομία. Από την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν απευθύνει έκκληση στον κ. Ντράγκι να λάβει ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας στην κυκλοφορία του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, τονίζουν ότι σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων για τις εμπορικές τράπεζες, αρνητικών αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα και αποπληθωρισμού στην πραγματική οικονομία, είναι λογικό οι καταθέτες με μεγάλες αποταμιεύσεις να διατηρούν τα χρήματά τους σε μετρητά. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις θα προτιμούσαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων τους, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη στήριξη της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελβετίας, τα χαρτονομίσματα των 1.000 ελβετικών φράγκων που κυκλοφορούσαν το 2014 ανέρχονταν σε 38,3 δισ. φράγκα, αντιπροσωπεύοντας το 10% των χαρτονομισμάτων στη χώρα αλλά το 61% της συνολικής αξίας των μετρητών σε χαρτί. «Το υψηλό ποσοστό των μεγάλων χαρτονομισμάτων καταδεικνύει πως χρησιμοποιούνται και ως μέσο αποταμίευσης», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X