ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα δάνεια 150 εκατ. από ΕΤΕπ για την Κύπρο

Πρόκειται για χρηματοδότηση μικρών, μεσαίων και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρειών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη χορήγηση νέων δανείων συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων από τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid-Caps) στην Κύπρο υπέγραψαν σήμερα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ – EIB ) κ. Jonathan Taylor, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Τα νέα δάνεια, τη διαχείριση των οποίων αναλαμβάνουν τέσσερις κυπριακές τράπεζες, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, στην παρουσία αντιπροσώπων των τεσσάρων τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με τη σημερινή υπογραφή πραγματοποιείται ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Βασική επιδίωξη, όπως σημείωσε, είναι η εξεύρεση τρόπων στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούσαν και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Περιγράφοντας το Πρόγραμμα Χρηματοδοτήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό αξιοποιεί σημαντικούς πόρους που η ΕΤΕπ διαθέτει, λειτουργεί μέσω των κυπριακών τραπεζών και βασίζεται, επιπλέον, στην παροχή κυβερνητικής εγγύησης από τη Δημοκρατία. Όπως, εξάλλου, διαπίστωσε ο κ. υπουργός, το Σχέδιο Χρηματοδοτήσεων προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις έχει πετύχει, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν διατεθεί γύρω στα 100 εκατ. ευρώ σε 80 κυπριακές επιχειρήσεις.

«Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σήμερα διασφαλίζουμε πως θα έχει συνέχεια, ανανεώνοντας και διευρύνοντας την εφαρμογή του μέσω της Τράπεζας Κύπρου και εντάσσοντας ταυτόχρονα τρεις νέες τράπεζες στο Σχέδιο, την RCB, την USB και την CDB» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. υπουργός είπε ότι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση έχει προσπεραστεί, το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί και τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί. Τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο φτάνει στο τέλος του, δεν σηματοδοτείται και ο τερματισμός των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά ούτε και επιτρέπονται ανεύθυνες τραπεζικές πρακτικές ή εξίσου ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.

«Πρέπει, με συνέπεια, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να εδραιώσουμε την αναπτυξιακή προοπτική, να αποκαταστήσουμε πλήρως την επενδυτική εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες. Και σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια εντάσσονται κινήσεις, όπως είναι αυτή που πραγματοποιούμε σήμερα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που δίνουν χειροπιαστή και καθοριστική στήριξη στις επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας» είπε, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εμμένει σταθερά στη δέσμευσή της να στηρίξει την κυπριακή οικονομία. «Αυτό το έχουμε αποδείξει έμπρακτα κατά τη διάρκεια της κρίσης και το αποδεικνύουμε ξανά σήμερα με τη νέα σημαντική στήριξη που παρέχουμε σε συνεργασία με τις κυπριακές τράπεζες» σημείωσε ο κ. Taylor, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες της ΕΤΕπ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της, καθώς την τελευταία πενταετία το σύνολο της χρηματοδότησης σε νέες επενδύσεις προτεραιότητας για τη χώρα ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως πρόσθεσε, η ΕΤΕπ, θεσμός της Ε.Ε. για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων, υπήρξε ένας καθοριστικός και αξιόπιστος εταίρος της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρέχοντας μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και υποστηρίζοντας, παράλληλα, τις επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. Η ΕΤΕπ, σημείωσε ο κ. Taylor, θα παραμείνει ενεργή και πιστή στη δέσμευσή της να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να βοηθήσει τις κυπριακές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. «Σε όλη την Ευρώπη, όπως και εδώ, στην Κύπρο, οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Taylor τόνισε ότι η οικονομία της χώρας δείχνει θετικά σημάδια κατά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που χωρίς αμφιβολία αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας του κυπριακού λαού και των επιτυχημένων μέτρων που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Taylor είπε ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να επίκεινται και η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να στηρίζει επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην επαναφορά της προόδου και της ανάπτυξης.

Αναλυτικά, οι Συμφωνίες Δανείου και Εγγύησης συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπογράφηκαν σήμερα, αφορούν σε:

  • Νέο δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Κύπρου για στήριξη των επενδύσεων τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
  • Νέα δάνεια που περιλαμβάνουν:

- €20 εκατ. ευρώ με τη RCB,

- €15 εκατ . ευρώ με τη Cyprus Development Bank (CDB), και

- €15 εκατ. ευρώ με τη USB Bank,

γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα και θα είναι προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων.

 

Διαβάστε Επίσης

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση