ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν περνά από τη Βουλή η νέα CYTA

Τα νομοσχέδια δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με θέμα το πακέτο νομοσχεδίων για τη νέα CYTA επιβεβαίωσε το αρνητικό συσχετισμό που υπάρχει στη Βουλή για την ψήφιση των νομοθετημάτων.

Η πλειοψηφία των κομμάτων πλην Συναγερμού τοποθετήθηκαν αρνητικά στα τρία κυβερνητικά νομοσχέδια, τα οποία ρυθμίζουν το νέο περιβάλλον στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσες αλλαγές στη CYTA, η οποία τα τελευταία χρόνια όπως είπε έχει απώλειες στα έσοδά της 100 εκατ. ευρώ.

Ο Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι η CYTA HELLAS θα παραμείνει στην ΑΤΗΚ μιας και οι διαδικασίες που θα εφαρμοστούν για τη θυγατρική στην Ελλάδα θα είναι διαφορετικές από αυτές της μητρικής στην Κύπρο. Η αναζήτηση ιδιώτη επενδυτή θα ξεκινήσει έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει το ποσοστό μετοχών που θα παραχωρηθούν στον ιδιώτη επενδυτή, ενώ όπως τόνισε το μερίδιο που θα παραμείνει στο κράτος θα είναι σημαντικό.

Ο έφορος Αποκρατικοποίησης Κωνσταντίνος Ηροδότου παρουσίασε τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, καθώς και τις τέσσερις επιλογές που δίνονται στους εργαζομένους.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της CYTA ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια έδωσε στο κράτος 800 εκατ. ευρώ. Ομόφωνα οι πέντε συντεχνίες τάχθηκαν κατά των νομοσχεδίων και της αποκρατικοποίησης του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο εργασιακών, οι συνδικαλιστές υποστήριξαν ότι δεν διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων.

Χάρης: Να μη χαθεί η ευκαιρία για τη CYTA

Στη μείωση του δημόσιου χρέους και του κόστους του αναφέρθηκε ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργίαδης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τα 3 νομοσχέδια που αφορούν στη μετατροπή της CYTA σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η CYTA δεν θα χάσει την ευκαιρία να πορευτεί προς το μέλλον ως ένας σύγχρονος και ευέλικτος οργανισμός, αντιμετωπίζοντας τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και τον διεθνή ανταγωνισμό που προκαλούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που οδήγησαν σε μείωση των κερδών όλων των εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, έδωσε τη διαβεβαίωση πως η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα διατηρήσει όλους τους υπαλλήλους του οργανισμού, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον στη CYTA, έναν χρόνο μετά τη μεταφορά μετοχικού κεφαλαίου στον στρατηγικό επενδυτή.

«Στην εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα μεταφερθούν μόνο οι εμπορικές δραστηριότητες της CYTA και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες του οργανισμού θα μπορούν να πωληθούν σε στρατηγικό επενδυτή» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση