ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς άμεση εκδίκαση υποθέσεις για την κατάρρευση της οικονομίας

Καθυστέρηση στην εξασφάλιση στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε κλειστή συνεδρία, παρευρέθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ούτως ώστε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών για το που βρίσκονται οι έρευνες γύρω από το οικονομικό σκάνδαλο. Με το πέρας της συνεδρίας, όλα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση που έτυχαν από τον Γενικό Εισαγγελέα αναφέροντας πως βάσει της ενημέρωσης, σοβαρές υποθέσεις οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ο Γενικός Εισαγγελέας εξήρε την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών χαρακτηρίζοντάς την ως πολυσήμαντο έργο που άνοιξε δρόμους για στη διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων.

Σημειώνεται πάντως πως σε αντίθεση με το ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι υπάρχει ευκολία στην απόκτηση στοιχείων, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε το αντίθετο, ότι δηλαδή υπάρχει δυσκολία και καθυστέρηση στην απόκτηση κάποιων στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαϊδης χαρακτήρισε διαφωτιστική την ενημέρωση που έτυχε η επιτροπή από τον γενικό εισαγγελέα και τους επικεφαλείς της ανακριτικής ομάδας. ‘Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης διεφάνη ότι γίνεται σκληρή εργασία τόσο σε ανακριτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ποινικών διερευνήσεων ωστόσο, βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Κληρίδης υπάρχουν ζητήματα χρονοβόρα για τις ανακριτικές αρχές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, υπογράμμισε την καλή ενημερωτική συνεδρίαση, εξάγοντας τα εξής συμπεράσματα:

• Δημιουργία ερευνητικής επιτροπής με ευρύτερη δικαιοδοσία για να εξετάσει θέματα και να αποδοθούν πολιτικές και θεσμικές ευθύνες σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία

• Ενίσχυση της αστυνομίας στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος για να ασχοληθεί σοβαρά με το οικονομικό έγκλημα και να επεκταθεί στον χώρο της γενικής εισαγγελίας

• Εκ βάθρων εξέταση της θεσμικής λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς να επηρεάζεται ο ρόλος της από τους κανονισμούς.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε κι εκείνος τη σειρά του την απόλυτη ικανοποίησή του για την υπεύθυνη ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών από τον Γενικό Εισαγγελέα, σε σχέση με την πορεία των ερευνών, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του οικονομικού σκανδάλου. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε παράλληλα όμως ότι υπάρχει δυστοκία σε σχέση με την απόκτηση σημαντικών στοιχείων και κάποιου είδους καθυστέρηση, εξηγώντας ότι παρά την δήλωση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για απόλυτη συνεργασία και ευκολία στις ανακριτικές αρχές να πάρουν τα εν λόγω στοιχεία, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τα όσα ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, επεσήμανε ότι παρά κάποια βήματα προόδου που έχουν παρατηρηθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες. Ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ότι «έχουμε υποστεί ένα τραπεζικό σκάνδαλο που ζήμιωσε την οικονομία» προσθέτοντας την ανάγκη διαλεύκανσης του σκανδάλου.
Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αντικειμενική ενημέρωση. Εξέφρασε την κατανόησή του για τις δυσκολίες και τα εμπόδια στη διερεύνηση αλλά επεσήμανε πως οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευτούν καθώς ο κόσμος αναμένει όλοι όσοι είναι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τέλος ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως σε αντίθεση με την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός στο πλαίσιο της εμπιστευτικότητας. «Αποδείχτηκε ότι όταν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα της εμπιστευτικότητας» ανέφερε ο κ. Περδίκης σημειώνοντας ότι παρά τη δημιουργία εντυπώσεων από πλευράς του Ανδρέα Βγενόπουλου προχωρά κανονικά το πάγωμα των περιουσιών του αλλά και άλλες υποθέσεις που έπληξαν την κυπριακή οικονομία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση