ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λακκοτρύπης: Το Ζορ πηγάζει από τον Ερατοσθένη

Τι αποκάλυψε ο υπ. Ενέργειας στο 7ο Μεσογειακό Συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την αποκάλυψη ότι το κοίτασμα «Ζορ», το κοίτασμα-μαμούθ της Αιγύπτου πηγάζει από τον «Ερατοσθένη», δηλαδή από την κυπριακή ΑΟΖ, έκανε σήμερα ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο υπουργός μιλούσε στο 7ο Μεσογειακό Συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας έχει το υπουργείο και προς επίρρωση της ανακοίνωσης της ΕΥΚ για αναζήτηση εξειδικευμένου συμβούλου ως προς την εμπορική ανάπτυξη των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο της συμμετοχής του ως κύριος ομιλητής στο 7 ο Μεσογειακό Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προκήρυξη του Τρίτου Γύρου Αδειοδότησης έρευνας υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, κληθείς να αναφερθεί στην παρουσίασή του ενώπιον των συμμετεχόντων στο συνέδριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Στo πλαίσιo του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε ένα αριθμό μεγάλων εταιρειών τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά ειδικά τον Τρίτο Γύρο Αδειοδότησης και, κυρίως δε, τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Πρέπει να πω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο που παρουσιάσαμε σήμερα, μετά βεβαίως από την ανάλυση τόσο των δικών μας γεωλόγων αλλά και των ξένων συμβούλων μας, είναι το καινούργιο γεωλογικό μοντέλο που αναπτύσσεται, ιδιαίτερα μετά από την ανακάλυψη του «Ζορ».

Σε αυτό το σημείο να εξηγήσω ότι ενώ μέχρι την ανακάλυψη του «Ζορ» όλα τα γεωλογικά μοντέλα βασίζονταν πάνω στις πηγές που προέρχονταν, κυρίως, από τον Νείλο και δημιουργούσαν πετρώματα αμμώδους μορφής, όπως είναι το «Λεβιάθαν», το «Ταμάρ» και το «Αφροδίτη», η ανακάλυψη του «Ζορ» έδωσε μια νέα προοπτική και διάσταση, ακριβώς γιατί βασίζεται πάνω σε ανθρακούχα πετρώματα, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης. Αυτός ήταν ένας από τους πιο ουσιαστικούς λόγους, όπως ανέφερα μέσα, που έχουμε εντοπίσει αριθμό στόχων γύρω από τον Ερατοσθένη, οι οποίοι είναι παρόμοιας μορφολογίας με το «Ζορ», και αυτό αποτυπώνεται και στο ενδιαφέρον που έχουμε από ξένες εταιρείες για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό σημαίνει ότι ο Ερατοσθένης είναι η πηγή του «Ζορ», ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε θετικά, επιβεβαιώνοντας ότι «πράγματι το υποθαλάσσιο όρος είναι εκείνο που βοήθησε να δημιουργηθούν αυτές οι δομές».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αυτό δίνει στην Κυβέρνηση και τις κατευθυντήριες γραμμές για τα τεμάχια που θα συμπεριλαμβάνονται στην νέα προκήρυξη, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι «έχουμε τις γεωλογικές πληροφορίες για να πάρουμε τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον Τρίτο Γύρο Αδειοδότησης». Παράλληλα δε, εξήγησε ότι έχουν εντοπισθεί πολύ ενδιαφέροντες στόχοι γύρω από τον Ερατοσθένη, υπενθυμίζοντας ότι «ουσιαστικά η δομή του «Ζορ», όπως και αυτές που έχουμε εντοπίσει ως στόχους, είναι αρχέγονοι ύφαλοι, οι οποίοι ειδικά στο «Ζορ» αποδείχτηκε ότι έχουν κρατήσει υδρογονάνθρακες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι οι πηγές που δημιούργησαν τη μορφολογία του «Ζορ» και τους υδρογονάνθρακες προέρχονται από τον Ερατοσθένη, με τους γεωλογικούς χάρτες που υπάρχουν από προηγούμενες αδειοδοτήσεις να δείχνουν ξεκάθαρα ποια Τεμάχια καλύπτει ο Ερατοσθένης και η περί Ερατοσθένη περιοχή. Πρόσθεσε: «Δεν θέλω επ’ ουδενί λόγω να εκληφθεί ότι έχουμε ανακάλυψη ή ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Να τονίσω ότι έχουν εντοπιστεί αριθμός στόχων, στην περί Ερατοσθένη κυρίως περιοχή, που προσομοιάζουν στη δομή του «Ζορ» και παρουσιάζουν ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον».

Σε ερώτηση αν τους στόχους αυτούς θα κτυπήσουν εταιρείες που θα ενδιαφερθούν για τον Τρίτο Γύρο Αδειοδότησης ή και οι ήδη αδειοδοτηθείσες εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εταιρείες τις ίδιες, είτε είναι αδειοδοτημένες ήδη είτε είναι νέες. Όπως γνωρίζετε, για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 γίνεται επανεπεξεργασία από την κοινοπραξία ENI / KOGAS και, βεβαίως, οι εξελίξεις με το «Ζορ» δίνουν και σε αυτά τα Τεμάχια κάποια νέα διάσταση».

Κληθείς, τέλος, να αναφέρει τα χρονοδιαγράμματα για προκήρυξη του Τρίτου Γύρου Αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι θα πρέπει να ειδοποιηθεί η ΕΕ για να τον ανακοινώσει στην Επίσημή της Εφημερίδα, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα θα γίνει και η ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. «Από εκεί και πέρα θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για να παραθέσουν τις προτάσεις τους», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση