ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρυξέλλες: Το πρόγραμμα της Κύπρου πήγε πολύ καλά

Η συνάντηση του Eurogroup συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής και αναμένεται να είναι σύντομη

Εύσημα στην κυπριακή οικονομία και τη βούληση που επέδειξε η κυβέρνηση, ενόψει ολοκλήρωσης του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο για τα θέματα του Eurogroup της Δευτέρας.

“Η συνάντηση του Eurogroup συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σύντομη. Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα την Κύπρο, την κατάσταση των δημοσιονομικών πλάνων των κρατών μελών και μερικά ακόμα θέματα, είπε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με την Ελλάδα ανέφερε συγκεκριμένα ότι “τίποτα νέο δεν υπάρχει για την Ελλάδα, θα κάνουμε μια συζήτηση τύπου “state of play”, οι επικεφαλής δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα” επεσήμανε ο αξιωματούχος, “υπάρχουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να κλείσουν και αυτό το σκοπό έχουν οι τεχνικές συζητήσεις που είναι εν εξελίξει”.

Σε σχέση με την Κύπρο μένει μόνο ένα prior action, ανάμεσα στα τόσα που έχουν γίνει τόσα χρόνια”, τόνισε ο αξιωματούχος για το κυπριακό πρόγραμμα. “Το πρόγραμμα λήγει επισήμως στις 31 Μαρτίου και στο Eurogroup αυτό θα είναι λογικό να γίνει μια γενική αποτίμηση της κατάστασης, δήλωσε.

Τόνισε ότι “η γενική αίσθηση είναι ότι πρόγραμμα πήγε πάρα πολύ καλά, οι αρχές έδειξαν εξαιρετικά ισχυρή βούληση και όχι μόνο στα δημοσιονομικά, έχουν επιστρέψει στις αγορές και σε γενικές γραμμές είμαστε εξαιρετικά καλά”.

Σε σχέση με την μελλοντική χρηματοδότηση του κυπριακού δημοσίου εξέφρασε την άποψη ότι είναι καλή ως προς την πρόσβαση σε όλο το φάσμα ωριμάνσεως ομολόγων, επεσήμανε όμως ότι "με το τέλος του προγράμματος τα κυπριακά ομόλογα χάνουν την κατ' εξαίρεση αποδοχή από την ΕΚΤ" και αυτό είναι ένα ζήτημα που “θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση”.

Κληθείς να διευκρινίσει τις πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε ότι “η κ. Λαγκάρντ δεν συμμετέχει στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά θα είναι εδώ ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος κ. Τόμσεν”.

“Η απόφαση να γυρίσουν οι επικεφαλής της τρόικας, είναι μια απόφαση για τους επικεφαλής της τρόικας. Αυτό θα συμβεί όταν κρίνουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις”, είπε ο αξιωματούχος. “Το αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά, δεν είναι κάτι που μπορώ εγώ να σας πω με ασφάλεια σήμερα, θα το κρίνουν αυτοί. Να ξέρετε όμως ότι υπάρχει μια σχετικά καλή πρόοδος”, ανέφερε.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ανέφερε ότι “ξέρουμε πως έχει κοινωνικό και δημοσιονομικό κόστος, όμως η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα έκανε περισσότερο κακό, θα καθυστερούσε τη ρευστότητα που θα παρείχε ο ESM στο ελληνικό δημόσιο. Αν με ρωτάτε αν η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό πρέπει να καθυστερήσει λόγω του προσφυγικού σας λέω όχι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ρίζα του. Δεν υπάρχει καμία παράμετρος για τους συνταξιούχους που να αλλάζει με το προσφυγικό. Όλοι με τους οποίους έχω μιλήσει συμφωνούν ότι μόνο να κερδίσει έχει η Ελλάδα από την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης”.

Τέλος, ο αξιωματούχος απέρριψε τα δημοσιεύματα του Τύπου σε σχέση με τις υποτιθέμενες διαφορές της ΕΕ με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. “Δεν νομίζω ότι είναι παραγωγικό να λέμε ποιος μαλώνει με ποιόν, αλλά να βλέπουμε πόσο συγκλίνει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς”, είπε και εξέφρασε αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί.

“Αν συμβεί οι θεσμοί θα πάνε μαζί και θα κάνουν κοινή εκτίμηση. Δεν θα πάνε δύο ομάδες που θα ζητάνε δύο διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει μια ημερομηνία ορόσημο: Η δήλωση του Ιουλίου του 2015. Αυτή λέει ποιο πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Η δήλωση είναι η βάση του μνημονίου. Αυτό ψήφισαν τα κοινοβούλια των εταίρων και αυτό επιβάλει ο δημοκρατικός καταλογισμός να λάβουμε υπόψιν”, σημείωσε. Προφανώς, συμπλήρωσε, “υπάρχουν πολλών ειδών τρόποι να φτάσουμε στα νούμερα. Μπορείς να κάνεις εμπροσθοβαρή ή πολυετή προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό, όμως το αποτέλεσμα πρέπει να είναι το ίδιο".

Ανέφερε περαιτέρω ότι "πολύ σύντομα θα δείτε τις τελικές κοινοποιήσεις για το 2015, θα τα εγκρίνει η Eurostat, θα τα δούμε στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις και θα δούμε από εκεί και μετά τι κενά υπάρχουν. Θα δούμε τι έχει να προσφέρει το 2017 και το 2018. Καταλήγοντας επεσήμανε ότι "όταν οι θεσμοί πάνε μαζί στην Αθήνα, η έμφαση θα είναι στο μαζί. Τα σχόλια περί διαφορετικών εκτιμήσεων στα ελληνικά δημοσιονομικά είναι παράλογα διογκωμένα από τον Τύπο”.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X