ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέρασαν τα νομοσχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών

Τα νομοσχέδια υπερψηφίστηκαν με 31 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά πλειοψηφία τα εναρμονιστικά νομοσχέδια για την εξυγίανση και ανάκαμψη των τραπεζών και ενέκρινε τους σχετικούς κανονισμούς.

Τα νομοσχέδια υπερψηφίστηκαν με 31 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον. Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ και ο Βουλευτής των Οικολόγων. Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 32 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον (Βουλευτές ΑΚΕΛ).

Η Ολομέλεια ψήφισε επίσης ομόφωνα τις περισσότερες από τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και τροπολογία του ΔΗΚΟ.

Ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε ρυθμίζει την προστασία στον αποδέκτη εξασφάλισης στις περιπτώσεις εκτέλεσης των συμφωνιών παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας ή οιουδήποτε περιορισμού στα αποτελέσματα των συμφωνιών εγγυοδοσίας με την παροχή χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ρυθμίσεων εκκαθαριστικού συμψηφισμού (close out netting) ή αμοιβαίου συμψηφισμού (set-off) που επιβάλλονται δυνάμει της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ ή οιουδήποτε παρόμοιου περιορισμού που επιβάλλεται δυνάμει παρεμφερών εξουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλής εξυγίανσης οιασδήποτε οντότητας που υπόκειται σε διασφαλίσεις τουλάχιστον ισοδύναμες με αυτές της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ.

Τα προβλεπόμενα στον περί Συμβάσεως Καταναλωτικής Πίστης Νόμο, καθώς και σε επικείμενες διατάξεις του κυπριακού δικαίου στις οποίες θα ενσωματωθεί η Οδηγία 2014/59/ΕΕ, δεν θα επηρεαστούν, διασαφηνίζεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο δεύτερος νόμος που ψηφίστηκε ρυθμίζει την πρόληψη της αφερεγγυότητας Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) και άλλων νομικών προσώπων που ανήκουν στον όμιλο μιας ΚΕΠΕΥ και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) υπό την ιδιότητά της ως αρχή ενοποιημένης εποπτείας, δημιουργώντας πλαίσιο ανάκαμψης των εποπτευομένων, μέσω της τακτικής επικαιροποίησης σχεδίων ανάκαμψης και την εποπτεία και αξιολόγηση των σχεδίων αυτών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στα σχέδια ανάκαμψης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μια σειρά μέτρων σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας, τα οποία στόχο έχουν να συμβάλουν στη διατήρηση ή την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής θέσης των προσώπων αυτών, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης από τους εποπτευομένους κάθε ενδεχόμενης αρνητικής αντίδρασης της αγοράς δυνάμει των εν λόγω μέτρων.

Ο νόμος προβλέπει επίσης για την εφαρμογή μέτρων έγκαιρης παρέμβασης για την πρόληψη αφερεγγυότητας, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ανώτατων διοικητικών στελεχών από μη υγιείς εποπτευομένους και του διορισμού προσωρινού διαχειριστή που δύναται να αντικαταστήσει προσωρινά ή να συνεργαστεί με το συμβούλιο του εποπτευομένου για αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής του θέσης.

Με τον τρίτο νόμο παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να παρεμβαίνουν έγκαιρα και γρήγορα σε ένα μη υγιές ή προβληματικό ίδρυμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των κρίσιμων χρηματοοικονομικών λειτουργιών του και παράλληλα να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της διαδικασίας εξυγίανσης του ιδρύματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία.
Με το νόμο διασφαλίζεται ότι οι ζημιές βαρύνουν πρώτα τους μετόχους και μετά τους πιστωτές, διατηρώντας παράλληλα την αρχή ότι κανένας πιστωτής δεν βαρύνεται με ζημιές μεγαλύτερες απ’ όσες θα αναλάμβανε, εάν ένα ίδρυμα είχε εκκαθαριστεί σε συνθήκες κανονικών διαδικασιών αφερεγγυότητας.

Στο νόμο παρέχονται εξουσίες στις αρχές, ώστε να διατηρούν απρόσκοπτη πρόσβαση σε καταθέσεις και πράξεις πληρωμών, να πωλούν βιώσιμα τμήματα του ιδρύματος κατά περίπτωση και να κατανέμουν τις ζημιές κατά τρόπο δίκαιο και προβλέψιμο.

Στον τέταρτο νόμο περιλαμβάνονται πρόνοιες για την εξυγίανση διασυνοριακών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μην επηρεάζεται η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών στα διάφορα κράτη μέλη στα οποία αυτά έχουν αναπτύξει δραστηριότητες.

Οι κανονισμοί ρυθμίζουν ότι καλύπτονται από το Σύστημα Εξυγίανσης Καταθέσεων πρόσωπα τα οποία εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμμετέχουν σε συλλογικά ταμεία συνταξιοδοτικών παροχών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση