ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Leasing γίνεται πραγματικότητα

«Ώριμο» κρίθηκε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο από τους εμπλεκόμενους φορείς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αναθεωρημένο έφτασε στα χέρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού το νομοσχέδιο για τις Χρηματοδοτικές Μισθώσεις (leasing) από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έλαβε υπόψη του τις εισηγήσεις – σχόλια που έλαβε από τους φορείς που επηρεάζονται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Οι αλλαγές άφησαν ευχαριστημένα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπως επίσης και τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων και τον Σύνδεσμο Τραπεζών με εξαίρεση την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Με αυτά τα δεδομένα, το νομοσχέδιο οδεύει προς ψήφιση.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένο με την εξέλιξη που έχει λάβει το νομοσχέδιο της χρηματοδοτικής μίσθωσης δήλωσε το μέλος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων Αλέξανδρος Διογένους. Μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για «καλή εξέλιξη» εφόσον οι τροποποιήσεις στα σημεία που είχαν προτείνει ως σύνδεσμος, επικεντρωμένα στην ταχύτητα με την οποία μπορεί η εταιρεία leasing να λάβει πίσω στην κατοχή της το μίσθιο (όχημα στην προκειμένη περίπτωση), καλύφθηκαν και με το παραπάνω από το Υπουργείο. «Το παρόν νομοσχέδιο θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει λειτουργικό και σειρά έχουν τώρα φορολογικά κίνητρα για τα επιβατικά οχήματα τα οποία όμως δεν είναι της παρούσης και θα συζητηθούν με την επόμενη Βουλή», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοδοτικών Οργανισμών Κύπρου Παναγιώτης Κορινός χαιρέτισε το εν λόγω νομοσχέδιο τονίζοντας ότι είναι υπέρ της προώθησης των νομοσχεδίων, καθιστώντας παράλληλα τη θέση του αυτή ως πάγια και σταθερή.

Τρίτος κατά σειρά και ο Σύνδεσμος Τραπεζών με την εκπρόσωπό του Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή, να χαιρετίζει τις τροποποιήσεις.


«Χαμόγελα» σην Επιτροπή πλην ενός

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Σταύρος Λεπτός, διότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται πρόνοια για τα ακίνητα δίχως τίτλο. Ο κ. Λεπτός ανέφερε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στο leasing και ακίνητα τα οποία δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, δίχως να αντιλαμβάνεται γιατί το Υπoυργείο τα αποκλείει.«Οι άδειες δεν δίδονται εύκολα, αλλά συγχρόνως αποκλειόμαστε από τη χρηματοδοτική μίσθωση ως developers», ανέφερε χαρακτηριστικά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Λούση Ηροδότου-Μούσκου. Πρόσθετα ανέφερε ότι το 90% των περιπτώσεων των ακινήτων που δεν έχουν τίτλο είναι μέσα στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, διερωτώμενος γιατί να μην δοθεί δυνατότητα εκδόσεως τίτλων.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στον κ. Λεπτό, εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η προστασία των μισθωτών και δεν θέλει να μεταφέρει ένα «διαχρονικό» πρόβλημα σε ένα καινούργιο νόμο.

Απλή ενημέρωση

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι συμβάσεις τις οποίες θα συνάψουν οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης με τους μισθωτές, έτσι ώστε να έχουν εις γνώσιν τους όλους τους κινδύνους ή υποχρεώσεις που υπάρχουν – κάνοντας μια έμμεση παραπομπή στην περίπτωση με τα δάνεια που συνήψαν οι πολίτες σε ξένο νόμισμα.

«Τrack Changes»

Υπό μορφή «track changes» στο αναθεωρημένο προσχέδιο του νομοσχεδίου, το Υπουργείο Οικονομικών κάνει ξεκάθαρο πλέον τον όρο «χρηματοδοτική μίσθωση», ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μία ειδική σύμβαση μίσθωσης. Είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης που δεν είναι συμφωνία δανείου, αλλά με την οποία ο μισθωτής έχει την αποκλειστική κατοχή του μισθίου από τον εκμισθωτή. Η σύμβαση αυτή είναι μιας ορισμένης ιδιοκτησίας καταβάλλοντας το συμφωνηθέν μίσθωμα και παρέχεται στο μιθωτή το δικαίωμα να αγοράσει την εν λόγω ιδιοκτησία. Το δικαίωμα παρέχεται καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης ή οποιασδήποτε ανανέωσής της.

Περιττό αλλά τονισμένο

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, η χρηματοδοτική μίσθωση λύεται όταν παρέλθει η χρονική περίοδος ισχύος που ορίζεται στην εκάστοτε μίσθωση και ο μισθωτής δεν άσκησε το δικαίωμα ανανέωσης ή το δικαίωμα επιλογής για απόκτηση του μίσθιου. Τονίζεται λοιπόν ότι το δικαίωμα για να αποκτήσει το μίσθιο, έχει μόνο όποιος έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση χρηματοδοτικής σύμβασης.

Μικραίνει η ψαλίδα

«Κούρεμα» στο χρονικό διάστημα που έχει ο μισθωτής για να μην καταβάλει τις δόσεις του επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ο μισθωτής καθυστερεί τις οφειλές του πέραν των 4 μηνιαίων μισθωμάτων όταν πρόκειται για ακίνητη περιουσία και 2 μηνιαία μισθώματα αν πρόκειται για κινητή περιουσία τότε ο εκμισθωτής δικαιούται να ακυρώσει τη συμφωνία. Ο εκμισθωτής ασκεί το δικαίωμα αυτό με συστημένη επιστολή με παραλήπτη τον μισθωτή.

Εαν θελήσει ο εκμισθωτής να τερματίσει τη σύμβαση, δίδει περιθώριο 2 μηνών (έναντι 3 μηνών) στον μισθωτή για να βρει άλλο μισθωτή ή και αγοραστή. Σε περίπτωση τερματισμού της σύμβασης από τον εκμισθωτή, εντός 3 ή νωρίτερα (αντί 6 μηνών που ήταν η προηγούμενη πρόνοια) μπορεί να λάβει την κατοχή του μισθίου με σκοπό την πώληση ή την μίσθωση σε άλλο μισθωτή.

Από την αντίπερα όχθη

Σύμφωνα με τις αλλαγές του Υπουργείου, ο μισθωτής μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να εξασφαλίσει διάταγμα που να απαγορεύει στον εκμισθωτή να λάβει την κατοχή του μισθίου ή την πώληση του ή τη μισθωσή του σε άλλο μισθωτή.

Τέλος, εαν αποφασίσει ο εκμισθωτής να τερματίσει τη σύμβαση, οφείλει να καταβάλει στο μισθωτή οποιοδήποε ποσό του αναλογεί και το οποίο καθορίζεται με βάση τη μεθοδολογία που περιγράφεται στη σύμβαση μίσθωσης και στη βάση που καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Τρεις μήνες μετά την ψήφιση

Η χρηματοδοτική μίσθωση θα μπορεί να ισχύσει μετά την πάροδο 3 μηνών από την ψήφιση του νόμου. Το νομοσχέδιο οδεύει στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Πέμπτη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Άγγελος Βότσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση