ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η τάν ή επί τας για τη ρύθμιση των απεργιών

Ποινικοποίηση των απεργιών βλέπουν οι συντεχνίες με τη συζήτηση να συνεχίζεται τη Δευτέρα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αντιδράσεις επί αντιδράσεων από τις συντεχνίες κατέκλυσαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, στη συνεδρία για την πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που ρυθμίζει το δικαίωμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Έπειτα από τις αντιδράσεις που ακούστηκαν στην επιτροπή Εργασίας, ο κ. Νεοφύτου κατέληξε ότι είτε θα γίνει τροποποίηση της πρότασης νόμου του με αυτά που διαφωνούν οι πλείστοι συντεχνιακοί, έτσι ώστε με κοινωνικό διάλογο να επανέλθει τροποποιημένη είτε στις 14 Απριλίου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση αυτούσια χωρίς κάποια τροποποίηση. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής συνοψίζοντας πρότεινε να αποσταλεί στη γενική εισαγγελία την ερχόμενη Δευτέρα η πρόταση νόμου εισηγμένη με την παράγραφο που ενδεχομένως θελήσουν οι συντεχνίες να προσθέσουν μέσα στην υφιστάμενη.

Ξεκινώντας με ένα ιστορικό, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι η πρόταση νόμου για τη ρύθμιση δεν έχει καμία αλλαγή από τη συμφωνία του 2004 που είχαν υπογράψει οι πλείστες συντεχνίες, με ειδοποιό διαφορά την προσθήκη της ποινικοποίησης. Όπως τόνισε, ένας νόμος πρέπει να έχει δεσμευτικό ρόλο και να έχει ποινές στην περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα. Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου που προτείνεται. Τόνισε ότι είναι διαφορετική η ελεύθερη βούληση των εργοδοτών και εργαζομένων, όπως επίσης ότι είναι σοβαρό θέμα η αντιμετώπιση των βασικών αναγκών όλων των συμπολιτών και γι’ αυτό είναι διαδικασία επίλυσης των απεργιών και όχι απαγόρευσής τους. Με τη σειρά του, υπέρ τάχθηκε με την πρόταση και ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης αναφέροντας ότι όταν οι κοινωνικοί εταίροι δεν τηρούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε θα πρέπει να ενεργοποιούνται μηχανισμοί που θα τηρούν τα όποια συμφωνηθέντα. Πρόσθεσε ότι όταν δεν τηρούνται αυτά που έθεσε η κοινωνία, η πολιτεία πρέπει να προστατεύει τους πολίτες μέσω του νομοθέτη.

Οι συντεχνίες κατά κύρια ομολογία ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα ρύθμισης της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Στην ουσία και επί του πρακτέου - σχεδόν ομόφωνα - υπογράμμισαν ότι δεν είναι ρύθμιση, αλλά ποινικοποίηση των απεργιών. Εν αντιθέσει με τις συντεχνίες, οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ τάχθηκαν υπέρ της ρύθμισης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη Δευτέρα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση