ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χατζηπέτρου: Να εξετάσουμε φορολογίες και παράνομες αποκοπές

«Οι διαδοχικές μειώσεις στους μισθούς συρρίκνωσαν κατά 30% τις απολαβές»

ΚΥΠΕ

Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε πως οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βιώνουν εδώ και μια πενταετία την πολιτική της λιτότητας που επηρεάζει τα εισοδήματα και το βιοτικό τους επίπεδο, όσο και την ίδια τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως «αναμφίβολα η επιβολή σωρευτικών μέτρων κατά των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου οδήγησαν σε πρωτοφανή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους». Πρόσθεσε πως «οι διαδοχικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με την κατακράτηση των προσαυξήσεων έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των απολαβών σε ποσοστό 30%».

Υπενθύμισε ότι η ΠΑΣΥΔΥ αμφισβήτησε τη νομιμότητα των μέτρων αυτών, που αφορούν τις αποκοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την επιβολή συνεισφοράς για το συνταξιοδοτικό και τη μείωση του εφάπαξα και τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναφέρθηκε στην έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνοντας ότι απαιτείται υπευθυνότητα γιατί «ο δρόμος για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν σε οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη παραμένει μακρύς».

«Ανεξάρτητα των όσων προανέφερα θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός για επιστροφή στην ομαλότητα. Θα πρέπει να ξαναδούμε τις φορολογίες αλλά και τις παράνομες αποκοπές που συνεχίζονται για πέμπτο χρόνο. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετη κατανάλωση και επενδύσεις στην οικονομία, θα αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης και θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση της ανεργίας, που είναι το ζητούμενο», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Χατζηπέτρου ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία όπως προωθήσει το νομοσχέδιο για ρύθμιση του θέματος των εκτάκτων στη δημόσια υπηρεσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του Προέδρου της συντεχνίας, Αντώνη Κουτσουλλή, ο οποίος εξέφρασε «έντονη πικρία» για το γεγονός ότι «οι συνέπειες της ανείπωτης οικονομικής κρίσης που έπληξε τον τόπο μας και για την οποία άλλοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι φορτώθηκαν εξ ολοκλήρου στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους μισθωτούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα».

Συνεργασία με την ΠΑΣΥΔΥ στην μετά του μνημονίου εποχή

Στη συνεργασία με την ΠΑΣΥΔΥ στην μετά του μνημονίου εποχή, δήλωσε ότι προσβλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας από το βήμα του 53ου ετησίου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους στόχους της Κυβέρνησης κάνοντας ειδικές αναφορές στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και στον οδικό χάρτη υλοποίησης του ΓεΣΥ.

O Πρόεδρος εξήρε τη στάση της ΠΑΣΥΔΥ που, όπως είπε, έχει πλήρη συναίσθηση της έννοιας του κοινωνικού εταίρου και όχι απλά μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. «Και για αυτό άλλωστε θεωρώ και πως η συμβολή σας στην εφαρμογή και ολοκλήρωση του προγράμματος που προέβλεπε η μνημονική σύμβαση ήταν ιδιαίτερα καθοριστική», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή της υπευθυνότητας θα ακολουθηθεί και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα από την οικονομική κρίση ούτε και ήταν αδύνατον σε τρία χρόνια να αναστρέψουμε τα όσα αρνητικά συνέβησαν σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και να θεωρούμε σήμερα ως εάν μη συνέβηκε το παραμικρό».

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Χατζηπέτρου για τις αποκοπές των μισθών των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρατήρησε ότι «σε πολλές χώρες αντί των αποκοπών προτίμησαν την επιβολή φορολογιών και επιτυγχάνουν τις αποκοπές με άλλο τρόπο».

Χαρακτήρισε δε αναγκαία τα μέτρα που επιβλήθησαν το 2011 και το 2012 και επεσήμανε πως επί της διακυβέρνησής του επιβλήθηκε μόνο μία συμφωνημένη αποκοπή του 0,2% προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας 1.800 ωρομίσθιων εργατών εργάτες και 650 θέσεις εκπαιδευτικών.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι θα «τύχουμε ευήκοον ους τόσο για το σχεδιασμό όσο και και για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης».

Αναφέρθηκε στα έξι κυβερνητικά νομοσχέδια, που αφορούν «στην εισαγωγή ενός σύγχρονου και αξιοκρατικού μηχανισμού επιλογής και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας υπηρεσίας».

«Δίδεται δηλαδή ένα οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος αλλά και διασφαλίζονται και τα δημόσια οικονομικά», τόνισε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από το διάλογο θα ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις της ΠΑΣΥΔΥ για το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο ή θα επέλθουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο εκεί και όπου είναι δυνατόν. «Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να μιλούμε πια για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και σταθεροποίηση του κρατικού μισθολογίου και αυτό θα είναι και προς το ευρύτερο όφελος των δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε.

Αν όλοι εργαστούμε συστηματικά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης αρκετά υψηλό έτσι το μισθολόγιο να προσαρμόζεται ανάλογα με την ανάπτυξη, είπε και επανέλαβε ότι «από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θέλω να νοιώθω βέβαιος ότι θα τερματιστεί η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη το 2011.

Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για τους αορίστου χρόνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το θέμα των εκτάκτων με τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί από τη Βουλή με τη μορφή του κατ` επείγοντος, αφού είναι ήδη συμφωνημένο.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαλόγου είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια θετική κατάληψη πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της η Βουλή», είπε.

Τέλος, για το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για σταδιακή εφαρμογή του, με προαπαιτούμενα την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και το λογισμικό του ΓεΣΥ και τόνισε ότι δεν θα επηρεαστούν οι θέσεις των εργαζόμενων των νοσηλευτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X