ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις Χάρη για αξιόγραφα

Ερωτηματικό πως θα χειριστεί ο πρόεδρος το συγκεκριμένο νομοθέτημα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εγκρίθηκε ο συμψηφισμός των δανείων των κατόχων αξιογράφων με την έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού και αφήνοντας στην άκρη η βουλή την προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο ότι θα επηρεαστούν τα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε αν βρίσκεται στο κοινοβούλιο και αν η βουλή ξέχασε τι ψήφιζε. Σημείωσε οτι ο μηδενισμός της αξίας των κατόχων αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας έγινε τον Ιούνιο του 2012. Σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο τιμωρούνται οι κουρεμένοι καταθέτες και οτι προκαλούνται διακρίσεις στους κατόχους αξιογράφων. Όπως επεσήμανε κάποιοι προσπαθούν στα 30 δευτερόλεπτα που παίζει η είδηση στα ΜΜΕ να περάσουν το μήνυμα οτι κάποιοι είναι υπέρ των κατόχων αξιογράφων και άλλοι εναντίον.

Κατά την τοποθέτησή του το ΑΚΕΛ από τον βουλευτή Σταύρο Ευαγόρου ζήτησε τροποποίηση στην πρόταση του Γιαννάκη Ομήρου ζητώντας στους κατόχους των αξιογράφων να καταγραφεί οτι αφορά αυτούς του Μάρτη του 2013.

Τη σειρά έλαβε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρόταση νόμου ως κοινωνικά πολύ άδικη.

Με δεδομένο ότι ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε την πρόταση νομου ως ενδεχωμένως αντισυνταγματική, επαφίεται πλέον στον πρόεδρο της δημοκρατίας ο χειρισμός της. Ο πρόεδρος μπορεί είτε να αναπέμψει το νόμο, είτε να προχωρήσει σε απευθείας αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο.  Τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης είχε σειρά επαφών με τους κατόχους αξιογράφων κατά τις οποίες επιχείρησε για να βρεθεί συμβιβαστική λύση σε σχέση με τα αιτήματά τους. Αναμένεται πλέον να διαφανεί η στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος με δεδομένο ότι δέχθηκε και δέχεται έντονες πιέσειςγια το συγκεκριμένο θέμα.

Εξάλλου εγκρίθηκε και η πρόταση νόμου για συμμετοχή των κουρεμένων καταθετών στο ΔΣ των επηρεαζόμενων τραπεζών, 33 υπερ, 21 εναντίον.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση