ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενδείξεις για έξοδο της Ευρωζώνης από τον αποπληθωρισμό

Eίναι εξαιρετικά πρώιμη η συζήτηση για αλλαγή πολιτικής εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι

Kathimerini.gr

Θετικές ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη βγαίνει από τον αποπληθωρισμό και ότι τα μέτρα της ΕΚΤ πιάνουν τόπο εκπέμπουν τα στοιχεία της Eurostat. Αναλυτές και αγορές δεν περιμένουν από τον Μάριο Ντράγκι να αλλάζει πολιτική άμεσα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν μηδενικός τον Μάρτιο. Αυτό αποτέλεσε μια θετική έκπληξη, ύστερα από αρνητικό πληθωρισμό 0,2% τον Φεβρουάριο και μετά την εκτίμηση της Eurostat για αποπληθωρισμό 0,1% τον Μάρτιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι το στοιχείο αυτό ενισχύει τις ελπίδες πως τα μέτρα που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε σταδιακή άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

Επίσης, θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη το κατά πόσο η άνοδος του πληθωρισμού τον Μάρτιο ήταν παροδική ή όχι.

Δέκα από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είχαν αποπληθωρισμό τον Μάρτιο, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας (-0,1% και -0,2%, αντίστοιχα), ενώ στη Γερμανία ο πληθωρισμός ήταν μόλις στο 0,1%. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός εντός της Ευρωζώνης καταγράφηκε στην Κύπρο (-2,2%), στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο -0,7% και στην Ισπανία στο -1%. Μόλις δύο μέλη της Ευρωζώνης, η Μάλτα και το Βέλγιο έχουν πληθωρισμό πάνω από 1%. Η μεγαλύτερη συμβολή στην ενίσχυση του πληθωρισμού προήλθε από τον τομέα της εστίασης και των καφέ, από τον τουρισμό (πακέτα διακοπών) και από τα ενοίκια. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφηκε στα καύσιμα για μεταφορές, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο.

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 1% από 0,8% τον Φεβρουάριο. Παρά τις έντονες επικρίσεις (και παρεμβάσεις) που δέχεται η ΕΚΤ από το Βερολίνο σχετικά με τη νομισματική της πολιτική οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο κ. Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να σκληρύνει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Υπάρχει και η πλευρά που υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μάλλον έχει εξαντλήσει τα όριά της, τουλάχιστον προς το παρόν και αν δεν μεσολαβήσει κάποια ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική εξέλιξη, και δεν αναμένεται να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική της τους επόμενους μήνες.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο στο -0,2% είχε αναζωπυρώσει τις έντονες ανησυχίες ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να παγιδευτεί σε κατάσταση αποπληθωρισμού, γεγονός που συνέβαλε στην απόφαση που πήρε η ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου να αυξήσει σημαντικά τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και να μειώσει και άλλο τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού για τις τράπεζες.

Η αναιμική ανάκαμψη που παρατηρείται στην οικονομία της Ευρωζώνης από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και μετά είναι σαφές ότι δεν αρκεί από μόνη της ώστε να ωθήσει υψηλότερα το ποσοστό του πληθωρισμού εξαιτίας της περιορισμένης εσωτερικής ζήτησης. «Η ευρύτερη εικόνα δεν έχει αλλάξει... Θα υπάρξει κάποια πτώση και αναταραχή στα στοιχεία του Απριλίου εξαιτίας των διακοπών του Πάσχα των Καθολικών», εξηγεί στο Bloomberg ο κ. Φρεντερίκ Ντουκροζέτ, οικονομολόγος της Banque Pictet στη Γενεύη. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση αν εξετάσει κανείς τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό (δεν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας).

Η αβεβαιότητα κοστίζει στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για την αβεβαιότητα εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο τρέχοντος. Υπογράμμισε επίσης ότι οι συνθήκες αβεβαιότητας πιθανώς να πλήξουν τις προοπτικές αύξησης των εξαγωγών της Βρετανίας, να περιορίσουν βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και να έχουν σημαντικές συνέπειες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και ειδικά στη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας. Τον προηγούμενο μήνα η εξασθένηση της λίρας ως προς το δολάριο συνεχίστηκε κυρίως λόγω της προοπτικής του δημοψηφίσματος, όπως υπογράμμισε η Τράπεζα της Αγγλίας. Χθες, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,5%. Χωρίς μεταβολές παρέμεινε και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X