ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημιούργησε αβεβαιότητα η νομοθεσία για αξιόγραφα

Δεδομένη η αναφορά στο Ανώτατο - Ανησυχία στην Τράπεζα Κύπρου

«Σε σχέση με κάποια από τα χθεσινά νομοθετήματα της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Κυβέρνηση, με γνώμονα τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της χώρας μας και της θετικής προοπτικής που με κόπους, συλλογική προσπάθεια και θυσίες έχουμε εξασφαλίσει, θα αξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και θα καθορίσει τις παραπέρα αποφάσεις της».

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προϊδεάζει για την τύχη που θα έχουν κάποια από τα νομοθετήματα που ενέκρινε την Πέμπτη στην τελευταία συνεδρία της η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Δύο από τις προτάσεις νόμου επηρεάζουν άμεσα την Τράπεζα Κύπρου, τόσο σε επίπεδο λειτουργικό όσο και σε διοικητικό.

Η Βουλή ενέκρινε τον συμψηφισμό των δανείων των κατόχων αξιογράφων, όπως προέβλεπε πρόταση του Γιαννάκη Ομήρου, παρά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών που προειδοποιούσε όχι μόνο περί αντισυνταγματικότητας αλλά και περί δημιουργίας προβλημάτων και αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σχεδόν αμέσως μετά από την ψήφιση της πρότασης, κυβερνητικά στελέχη μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης άφηναν να νοηθεί πως η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο, έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει μία ζημιά της τάξης των 180 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, την ώρα που μεγάλο μέρος τους θα αφορά σε ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα αξιόγραφα της Λαϊκής δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στο παθητικό της Τράπεζας Κύπρου, αλλά με τα σημερινά δεδομένα η Τράπεζα καλείται να συμψηφίσει ενεργητικό (δηλ. δάνεια) με παθητικό που δεν υπάρχει καν στους ισολογισμούς της.

Στελέχη της Τράπεζας σχολιάζουν πως μπορεί η πρόταση να ανακουφίζει μεν τους κατόχους αξιογράφων, αλλά είναι κάτι που γίνεται σε βάρος τόσο των σημερινών καταθετών της Τράπεζας Κύπρου όσο και των ήδη «κουρεμένων» καταθετών που αποτελούν σήμερα τη βασική τάξη μετόχων της Τράπεζας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να είναι αντίθετη με το ισχύον Κοινοτικό Κεκτημένο. Σημειώνουν επίσης πως κάποιοι μπορεί να επωφεληθούν από αυτήν την κατάσταση αφού αν είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή θα είχαν ήδη συμψηφιστεί με δάνεια άρα δεν θα έπρεπε να μεταφερθούν ακολούθως στην Τράπεζα Κύπρου.

Διοκητικά ζητήματα στην Τράπεζα δημιουργεί και άλλη μία πρόταση νόμου που εγκρίθηκε την Πέμπτη και η οποία αφορά στη συμμετοχή «κουρεμένων» καταθετών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, η οποία επίσης αναμένεται να αναφερθεί στο Ανώτατο ως αντισυνταγματική. 

Δυναμική αντίδραση

Στο μεταξύ, δυναμική αναμένεται να είναι η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Δευτέρα, αφού πέραν του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, θα παρευρεθούν τα μέλη του Συνδέσμου καταθετών Λαϊκής και τα μέλη του ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση