ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοικτή γραμμή με ΗΠΑ για ανταποκρίτριες τράπεζες

Εξηγήσεις από Αμερικανούς τεχνοκράτες για συναλλαγές σε δολάριο

Τη διατήρηση ανοικτού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ κυπριακών και αμερικανικών Αρχών ώστε να παρέχονται στις αμερικανικές τράπεζες όλα τα στοιχεία που χρειάζονται αλλά και να τηρούνται ενήμερες για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμφώνησαν τεχνοκράτες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και των κυπριακών Αρχών που βρέθηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα.

Όπως έγραψε η «Κ» ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στις συναντήσεις της αντιπροσωπείας που ηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλα Γιωρκάτζη αφορούσε τον περιορισμένο αριθμό αμερικανικών τραπεζών που συναλλάσσονται με κυπριακές σε δολάριο.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε την πρόσφατη οδηγία της Κεντρικής που επιβάλει στις τράπεζες να ελέγχουν και να επικοινωνούν προσωπικά με τα πρόσωπα με τα οποία συνεργάζονται ενώ ειδική αναφορά έγινε και σε κάποιες περιπτώσεις που κυπριακές τράπεζες αρνήθηκαν να προβούν σε πράξεις για λογαριασμό πελατών που τα δεδομένα τους δεν ήταν ξεκάθαρα ή για τους οποίους υπήρχαν αμφιβολίες.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές Αρχές επιχείρησαν να εξηγήσουν πως ζήτησαν από τις τράπεζες τους να διακόψουν κάθε συνεργασία με κυπριακές, αλλά τους ζήτησαν να είναι προσεκτικές γενικότερα στις συνεργασίες που έχουν όχι μόνο με Κύπρο αλλά γενικότερα.

Οι προσπάθειες για αύξηση του αριθμού των ξένων τραπεζών που λειτουργούν ως ανταποκρίτριες κυπριακών τραπεζών για συναλλαγές σε δολάριο θα συνεχιστούν και σε ευρωπαϊκό έδαφος στα πλαίσια περιοδειών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X