ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απογοητευμένος ο Χάρης

Κριτική στην απελθούσα βουλή άσκησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης άσκησε κριτική σχετικά με τις νομοθεσίες οι οποίες ψηφίστηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα και το κατά πόσο επηρεάζουν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός στο ραδιόφωνο του RIK είπε: «Δεν είναι ζήτημα ότι επηρεάζουν την πολιτική της Κυβέρνησης. Αυτό θα ήταν θεμιτό. Η πολιτική της Κυβέρνησης ελέγχεται εκεί που μπορεί, εκεί που το Σύνταγμα το επιτρέπει να ελεγχθεί και μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη Βουλή. Εγώ αυτό το αναγνωρίζω και το σέβομαι αν γίνεται στο πλαίσιο των ορίων του Συντάγματος».

«Αυτό που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι εκεί που επηρεάζεται η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά εκεί που παρεμβαίνει το κράτος με νομοθεσίες σε ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με οικονομική πολιτική, αλλά που σχετίζονται κατ’ ακρίβεια, με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση στον τόπο μας και είμαστε, θέλω να πιστεύω, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, όπου το κράτος γνωρίζει και σέβεται τα όριά του και συνεπώς είναι πολύ σοβαρότερο το ζήτημα από επηρεασμό της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης».

Κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί παρέμβαση στην Τράπεζα Κύπρου το θέμα των αξιογράφων και τη συμμέτοχη των κουρεμένων στο Διοικητικό Συμβούλιο   της Τράπεζας, ο κ. Υπουργός είπε: « Ναι, έχω άποψη γι’ αυτά. Την έχω γνωστοποιήσει τη θέση μου στη Βουλή πριν από την ψήφιση. Βεβαίως τώρα το ζήτημα θα εξεταστεί και από τη νομική, συνταγματική του διάσταση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τις αποφάσεις του».

Ακόμη σε ερώτηση αν η απόφαση για την ΑΗΚ δεν έχει επιπτώσεις και δεν επηρεάζεται ο σχεδιασμός για τον διαχωρισμό για το λογισμικό, ο κ. Υπουργός είπε: « Kαθόλου» και πρόσθεσε ότι ούτε άμεση επίπτωση έχει στους σχεδιασμούς για την ΑΤΗΚ. Ερωτηθείς, όμως, αν μπορεί η Κυβέρνηση να πάρει νομοθέτημα μετά από τέτοια απόφαση της Βουλής, ο   κ. Γεωργιάδης είπε: «Βεβαίως μπορούμε επειδή το νομοθέτημα ήταν από τον περασμένο Αύγουστο ενώπιόν της Βουλής. Δεν είχε εξασφαλίσει στήριξη, οπότε το αποσύραμε, για να το επανεξετάσουμε και να το καταθέσουμε ξανά. Δεν σχετίζεται με την αποκρατικοποίηση, σχετίζεται με την μετοχοποίηση. Αυτό δεν απαγορεύεται, δεν συνιστά πράξη αποκρατικοποίησης και συνεπώς αυτό δεν επηρεάζεται και έτσι θα επανέλθει η Κυβέρνηση. Τίποτα απ’ όλα αυτά που είχε ενώπιόν της η Βουλή δεν συνιστούσαν και δεν αποτελούσαν αποκρατικοποιήσεις, παρόλο που είναι γνωστή, και πάντοτε λειτουργούμε με όρους διαφάνειας, η θέση της Κυβέρνησης, ότι θα έπρεπε στη συνέχεια να υπάρξει και το επόμενο σημαντικό βήμα της αναζήτησης ενός στρατηγικού συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει μερίδιο συμμετοχής και τη διοίκηση του οργανισμού, αλλά δεν ήμασταν καν εκεί στην συζήτηση της Βουλής. Γι’  αυτό λέω, δεν είναι τόσο οι άμεσες πρακτικές συνέπειες που με προβληματίζουν όσο το ζήτημα της θεσμικής τάξης κι αυτό ακριβώς είναι που θα ελεγχθεί».

Κληθείς να απαντήσει πότε και γιατί το πάγωσε η Βουλή το νομοσχέδιο ως το 2017, για τη μετοχοποίηση της CYTA και την περαιτέρω πορεία της για αναζήτηση στρατηγικού συνεργάτη, ο κ. Υπουργός είπε: «Ούτως ή άλλως κάπου εκεί θα πηγαίναμε. Πολλές φορές είχα πει ότι μεσολαβεί ένας περίπου χρόνος από τη μετατροπή της σε εταιρεία μέχρι το σημείο που θα ήταν έτοιμες οι διαδικασίες για να ξαναπάμε στη Βουλή για να κρίνει και να αποφασίσει για το ενδεχόμενο ένταξης ενός στρατηγικού συνεργάτη».

Στην ερώτηση γιατί η CYTA δεν προχώρησε τώρα σε μετοχοποίηση, αφού το 2017 θα αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή και η Κυβέρνηση θα ξαναπάρει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο,   ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ναι, πράγματι και εμένα προβληματίζουν τέτοιες αποφάσεις. Να πω, μάλιστα, ότι πέρα από τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα, τα οποία θα εξεταστούν, εμένα με απασχολούν κυρίως αυτά. Αυτές οι συμπεριφορές, αυτά τα μηνύματα που βγάζουμε προς τα έξω.

Ο Υπουργός Οικονομικών επίσης πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος νομοσχεδίων, τα οποία δεν έχουν εξεταστεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X