ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόβλεψη για αύξηση 2,4% του ΑΕΠ το 2016

Κύριος λόγος η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το 2016 η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο προβλέπεται να ενδυναμωθεί συγκριτικά με το 2015, αφού ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) εκτιμάται σε 2,4%, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2016, συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2015, προβλέπεται σε 2,2% και 2,1%, αντίστοιχα, και σε 2,7% για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο, τα επόμενα τρίμηνα είναι οι εξής:

- Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης και, παράλληλα, η μείωση της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2015, καθώς και η συνέχιση της βελτίωσης εγχώριων δεικτών το πρώτο τρίμηνο του 2016.

- Μειώσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και μη ενεργειακών αγαθών, που τείνουν να πιέζουν προς τα κάτω το γενικό επίπεδο τιμών, αναμένεται να συνεχίσουν να ενισχύουν την ανάκαμψη μέσω των επιδράσεων στα πραγματικά εισοδήματα και στη ζήτηση.

- Η καθοδική τάση στα εγχώρια δανειστικά επιτόκια σε συνθήκες μειωμένης ζήτησης και ψηλής ανεργίας, καθώς και η περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, υποβοηθούν την ανάκαμψη.

- Η περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 οδηγεί σε βελτιωμένες προοπτικές.

- Οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιδόσεις που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ κρατικών εξόδων και εσόδων αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Τα ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης και η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ και την ευρωζώνη, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα των ευρωπαϊκών δανειστικών επιτοκίων, έχουν υποβοηθήσει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, πρόσφατες εξελίξεις σε ξένους προπορευόμενους δείκτες (π.χ. εμπιστοσύνη, μηδενικά/αρνητικά επιτόκια, χρηματιστηριακές αποδόσεις) παρέχουν ενδείξεις ενός λιγότερο ευνοϊκού εξωτερικού περιβάλλοντος, που φαίνεται να μετριάζει τον εγχώριο ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό υπογραμμίζει την εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες.

Κίνδυνοι για χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη σχετίζονται με τους ακόλουθους παράγοντες:

- Τα ψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζουν να εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Μη αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις ενδέχεται (α) να καθυστερήσει την επιστροφή υγειών πιστωτικών συνθηκών και βιώσιμης ανάπτυξης και (β) να παρατείνει την αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων, που αλληλοεπιδρά με τους ισολογισμούς των τραπεζών.

- Η έλλειψη δυναμικής στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πιθανό να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, στην αξιοπιστία και στο κόστος δανεισμού της Κύπρου και κατ’ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα.

- Επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί η Κύπρος λόγω:

1) συνέχιση της ύφεσης στη Ρωσία (εξαγωγέας πετρελαίου) σε συνθήκες παρατεταμένων μειώσεων στις τιμές πετρελαίου,

2) χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από τον αναμενόμενο στην ευρωζώνη ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της  παγκόσμιας οικονομίας,

3) επιβράδυνση της δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και περαιτέρω αποδυνάμωση της στερλίνας έναντι του ευρώ λόγω επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών και αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της χώρας στην ΕΕ,

4) πολιτική αβεβαιότητα στην ΕΕ (π.χ. λόγω ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ή αδυναμίας διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης) πιθανό να οδηγήσει σε υπονόμευση της οικονομικής εμπιστοσύνης.

Παράγοντες για καλύτερες οικονομικές προοπτικές από τις προβλεπόμενες σχετίζονται με:

- παράταση της περιόδου χαμηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου με θετικές επιδράσεις στην εγχώρια δραστηριότητα, και

- αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση