ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός στόχου για «χαλούμι Δωδώνη»

Eπαφές για εξαγωγές σε Αμερική, Αυστραλία, Μέση Ανατολή και Ρωσία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε επαφές με αγοραστές σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως με Ρωσία, είναι επικεντρωμένη η Δωδώνη για εξαγωγή χαλουμιού και αναρής έπειτα από την έναρξη της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων στο εργοστάσιό τους στην Κύπρο.

Μιλώντας στην «Κ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δωδώνη Κύπρου Πανίκος Χατζηκώστας, τόνισε ότι ο κύριος στόχος «καθόδου» της ελληνικής εταιρείας είναι οι εξαγωγές παγκοσμίως και σε μικρότερο βαθμό η αγορά της Κύπρου. Δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα αποτύχει ο στόχος να γίνει το χαλούμι Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης (ΠΟΠ), αλλά και στην περίπτωση αυτή ο σχεδιασμός τους ως εταιρεία δεν θα αλλάξει.

Ο κ. Χατζηκώστας ανέφερε ότι οι διεργασίες προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και μέσα στο Μάιο θα παραδοθεί το εργοστάσιο παραγωγής. Υπογράμμισε όμως ότι όταν παραδοθεί, θα χρειαστούν τον απαραίτητο χρόνο ως εταιρεία για να κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές, να ελέγξουν μηχανήματα και εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για την παραγωγή. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, θεωρεί ότι μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει η παραγωγή των δύο προϊόντων που θα επικεντρωθούν, το χαλούμι και την αναρή.

Δύο εταιρείες για διανομή

Ερωτηθείς εάν έχουν συνάψει συμφωνίες με εταιρείες διανομής, ανέφερε πως αν και δεν έχουν συνάψει ακόμα συμφωνίες με εταιρείες που θα αναλάβουν τη διανομή, υπάρχουν διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Δωδώνη με δύο εταιρείες διανομών στην Κύπρο. Η μία εταιρεία εξ αυτών αφορά το λιανεμπόριο και η δεύτερη αφορά τον τομέα της μαζικής εστίασης, εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπως εξήγησε.

Εν συνεχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δωδώνη αποκάλυψε ότι έχουν γίνει συμφωνίες με προμηθευτές γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των εν λόγω προϊόντων. «Έχουμε βρει τους αναγκαίους προμηθευτές. Μια σειρά προμηθευτών για το αιγοπρόβειο γάλα και το αγελαδινό. Τώρα στήνουμε τους μηχανισμούς για να ξεκινήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ποσότητες χαλουμιού και αναρής που θα παραχθούν, ο κ. Χατζηκώστας δεν ανέφερε ακριβείς ποσότητες διότι, όπως τόνισε, «είναι νωρίς ακόμα, καθώς το χρονοδιάγραμμα δεν είναι πλήρως καθορισμένο μέχρι στιγμής».
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην περιβαλλοντική γνωμάτευση για το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ύψωνα κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας επιδιώκεται η παραγωγή 600 τόνων χαλουμιού και περίπου 60 τόνων αναρής. Για επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου εκτιμάται ότι η κατανάλωση του γάλακτος θα ανέρχεται στους 6000 με 8000 τόνους.

Κατά το δεύτερο χρόνο, εκτιμάται ότι η κατανάλωση γάλακτος θα αυξηθεί στους 11000 μέχρι και 13000, η οποία αναλογεί σε παραγωγή 1000 τόνων χαλούμι και περίπου 120 τόνους αναρή το χρόνο.
Μετά τα τρία χρόνια εκτιμάται ότι η κατανάλωση του γάλακτος θα ανέλθει στους 15000 τόνους το χρόνο, η οποία αναλογεί σε παραγωγή 1500 τόνους χαλούμι και περίπου 150 τόνους αναρή το χρόνο. Υπολογίζεται πως ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσει τις 60.

Επαφές με εξωτερικό
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξαγωγές, το διάστημα που πέρασε μέχρι να ετοιμαστεί το εργοστάσιο παραγωγής των προϊόντων της Δωδώνη (σ.σ. επέκταση του τυροκομείου κατά 2468 τετραγωνικά μέτρα), αξιοποιήθηκε για επαφές με εμπόρους – αγοραστές σε διάφορες χώρες. «Εκείνο που παραμένει πλέον είναι να τους δείξουμε το προϊόν. Αν δεν δείξεις προϊόν, αν δεν δείξεις δείγματα, δεν κλείνεις συμφωνίες. Πρέπει να παρουσιάσεις την παραγωγή για να ζητήσουν τις ποσότητες», σημείωσε.

Αποκάλυψε πάντως ότι οι επαφές είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική και Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα για τη Ρωσία επισήμανε ότι ως εταιρεία θέλει να αναπτυχθεί ιδιαιτέρως σε αυτή τη χώρα, διότι οι βασικοί μέτοχοι της μητρικής εταιρείας είναι από την εν λόγω χώρα.

Θα βοηθήσουν να γίνει ΠΟΠ
Ο κ. Χατζηκώστας υπογράμμισε ότι οι σχεδιασμοί τους ως εταιρεία δεν θα διαφοροποιηθούν εάν αποτύχει το χαλούμι να γίνει Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Εξέφρασε ανοιχτά την άποψη ότι δεν θεωρεί ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, διότι με τη σειρά τους θα βοηθήσουν με τη δύναμη που κατέχουν ως εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, ώστε η εγγραφή του προϊόντος να είναι δεδομένη.

Τέλος ανέφερε ότι η εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ, ήταν καταλυτικός παράγοντας για την εταιρεία να πάρει την απόφαση να δραστηριοποιηθεί στο νησί. Όπως επεσήμανε, ήταν ο κύριος λόγος για να πείσει τους επενδυτές να επενδύσουν αυτά τα χρήματα στην Κύπρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X