ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκαμπανευάσματα στα ΜΕΔ

Μικρή αύξηση κατά €81 εκατ. στα ΜΕΔ το πρώτο 2μηνο 2016

ΚΥΠΕ

Μικρή συνολική αύξηση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις για τις εγχώριες εργασίες κατά €81 εκατομμύρια, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, φτάνοντας στα €26.766 εκατομμύρια στις 29 Φεβρουαρίου του 2016, σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το πρώτο δίμηνο του 2016 σημειώθηκαν νέες αναδιαρθρώσεις δανείων κοντά στο €1 δισεκατομμύριο, ενώ υπήρξε μετακίνηση μη-εξυπηρετούμενων αναδιαρθρωμένων δανείων ύψους €205 εκατ. στις κατηγορίες εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο ως θετική εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), σημειώνεται η συνεχιζόμενη μείωση στις χορηγήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, οι οποίες έφτασαν τα €20.758 εκατ. στις 29 Φεβρουαρίου 2016, σε σύγκριση με €21.007 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Επιπλέον, η ΚΤΚ ανακοίνωσε ότι οι συνολικές χορηγήσεις σημείωσαν σημαντική μείωση κατά €3,5 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο, φτάνοντας στα €54.721 εκατ., λόγω, κυρίως, αποπληρωμής δανεισμού οντοτήτων ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται εκτός Κύπρου.

Αναδιαρθρώσεις δανείων

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2016 ανέρχονταν στα €14.242 εκατ., από τα οποία €10.915 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Στο σύνολο των χορηγήσεων που έχουν αναδιαρθρωθεί παρουσιάζεται καθαρή αύξηση €88 εκατ. σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ωστόσο σημειώνεται ότι εντός των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016 υπήρξαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, νέες αναδιαρθρώσεις κοντά στο €1 δισ.

“Το καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρώσεων, όπως διαμορφώνεται στο τέλος κάθε μήνα, επηρεάζεται επίσης, πέραν από τις νέες αναδιαρθρώσεις, από αποπληρωμές και μετακινήσεις χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας αναδιαρθρώσεων λόγω λήξης της περιόδου παρακολούθησης. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις νέων αναδιαρθρώσεων που αφορούν χορηγήσεις ήδη ενταγμένες στην κατηγορία αναδιαρθρώσεων λόγω παλαιότερων ρυθμίσεων”, σημειώνει η ΚΤΚ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η ΚΤΚ, το 76% των δανείων τακτής λήξης που έχουν αναδιαρθρωθεί από την 1 Ιανουαρίου 2014 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016 τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης.

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων αυτών, υπήρξε κατά του μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2016, μετακίνηση μη-εξυπηρετούμενων αναδιαρθρωμένων δανείων ύψους €205 εκατ. στις κατηγορίες εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της επιτυχούς λήξης της περιόδου παρακολούθησης.

“Η μετακίνηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση και η αύξηση του ποσού αυτού αποτελεί επιδίωξη της ΚΤΚ μέσω των στόχων αναδιάρθρωσης που θέτει στις τράπεζες”, τονίζει η ΚΤΚ.

Στην αξιολόγηση της προόδου για τις αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με την ΚΤΚ, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μεγάλος όγκος δανείων με καθυστερήσεις τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν για αναδιάρθρωση.

Αιτήσεις για αναδιάρθρωση δανείων

Η ΚΤΚ αναφέρει ότι από τις 16.496 αιτήσεις που υπήρχαν προς αναδιάρθρωση κατά την υπό αναφορά περίοδο (υπόλοιπο στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και νέες περιπτώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016), μέσα στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2016 συμφωνήθηκε αναδιάρθρωση με τους δανειολήπτες για 4.528 περιπτώσεις ή ποσοστό 27,45%, 10.783 περιπτώσεις ή ποσοστό 65,37% μεταφέρθηκαν για εξέταση στον επόμενο μήνα και 1.185 περιπτώσεις ή ποσοστό 7,18% απορρίφθηκαν είτε από την τράπεζα είτε από το δανειολήπτη.

“Τα στοιχεία αυτά δεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη αναδιαρθρώσεων”, επισημαίνεται.

Τέλος, η ΚΤΚ αναφέρει ότι για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εφαρμόζεται ο ορισμός που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και σημειώνει ότι με βάση τον ορισμό αυτό, όταν μία μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στις μη εξυπηρετούμενες για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών ακόμη και αν ο πελάτης πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση