ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ΕΚΤ «τελείωσε» το 500ευρω

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αποφάσισε να διακόψει την εκτύπωση του 500ευρου στο τέλος του 2018, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα του κοινού νομίσματος θα εκλείψει σταδιακά από την αγορά.

Η απόφαση ελήφθη αφού το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τις «ανησυχίες» ότι ένα χαρτονόμισμα τόσο μεγάλης αξίας μπορεί να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες, καθώς κακοποιοί και τρομοκράτες μπορούν να μεταφέρουν με ευκολία μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά.

Χωρίς το 500ευρώ, θα είναι φυσικά πιο δύσκολο να μεταφέρονται ή να αποθηκεύονται χρήματα από εγκληματικές οργανώσεις, καθώς οι κακοποιοί θα πρέπει να μετακινούν πολύ περισσότερα χαρτονομίσματα.


Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αποσαφηνίζει ότι όλα τα 500ευρα που κυκλοφορούν στην αγορά θα διατηρήσουν πλήρως την αξία και τη νομιμότητά τους. Όποιος επιθυμεί θα μπορεί να τα ανταλλάξει με μικρότερα χαρτονομίσματα σε οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος, χωρίς καμία χρονική προθεσμία.

Το 500ευρω θα γίνει έτσι το μοναδικό χαρτονόμισμα του ευρώ που δεν θα τυπωθεί σε νέα έκδοση, όπως έχει ήδη γίνει με το 5ευρω, το 10ευρω και το 20ευρω. Οι νέες εκδόσεις του 100ευρου και του 200ευρου είναι προγραμματισμένο να βγουν στην αγορά στα τέλη του 2018.

Σημειώνεται πάντως ότι το ζήτημα του 500ευρού είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, όπου σημαντικό μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών βρίσκεται σε μετρητά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, περίπου το 40% των χρημάτων ενός γερμανικού νοικοκυριού βρίσκεται σε καταθέσεις ή μετρητά.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν εικασίες ότι με την απόσυρση του 500ευρου η ΕΚΤ θέλει να αποδυναμώσει την τάση των νοικοκυριών να αποταμιεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά «κάτω από τα στρώματα» και να δαπανήσουν περισσότερα στην πραγματική οικονομία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τονωθούν η κατανάλωση και ο αναιμικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη.



ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση