ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη νέα Βουλή το νομοσχέδιο για τις οφειλές στο ΤΚΑ

Θα επανακαταθέσει το νομοσχέδιο για τις οφειλές προς ΤΚΑ, δηλώνει η Υπ. Εργασίας

ΚΥΠΕ

Έτοιμη να επανακαταθέσει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς το ΤΚΑ που ψήφισε με τροποποιήσεις η Βουλή και ανέπεμψε ο ΠτΔ, είναι η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί είναι να εξυπηρετηθούν ισότιμα όλοι οι πολίτες, χωρίς διακριτική εξουσία και χωρίς διαφορετικά κριτήρια.

Σε διάσκεψη Τύπου όσον αφορά το θέμα, η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι η πρωτοβουλία για την κατάθεση του νομοσχεδίου για διευκολύνσεις όσον αφορά τις καθυστερημένες οφειλές στο ΤΚΔ, ήταν της κυβέρνησης, η οποία κατάρτισε το νομοσχέδιο και είναι ήδη έτοιμα προς εφαρμογή τα απαιτούμενα έντυπα και το μηχανογραφικό σύστημα.

Υπενθύμισε ότι τις 48 δόσεις αποπληρωμής της είχε αποδεχθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και η διαφορά είναι ότι με το νομοσχέδιο που ψήφισε τελικά η Βουλή δεν προνοείται ο αριθμός των 60 δόσεων αποπληρωμής για όλους, απλά δόθηκε η δυνατότητα σε κάποιον αντί για 36 ή 48 δόσεις, να μπορεί να ζητήσει την αύξηση των δόσεων σε 60. Στο νόμο, όπως ψηφίστηκε – συμπλήρωσε – δεν υπάρχουν κριτήρια ποιου τη σχετική αίτηση θα αποδεχθείς ή όχι, απλώς αναφέρεται “ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Οι διακριτικές εξουσίες για να ασκούνται χρειάζονται κριτήρια”.

Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε, συνέχισε, χιλιάδες πολιτών να υποβάλλουν αιτήσεις οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν μία προς μία και διερωτήθηκε με ποια κριτήρια αντί για 48 δόσεις θα δοθούν 60. Αυτό, είπε, θα δημιουργούσε πρόβλημα στους πολίτες και θα επρόκειτο για ένα νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Η διακριτική εξουσία για να μπορούν να αυξηθούν οι δόσεις σε 60, ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, δόθηκε με το νομοσχέδιο, αλλά το άρθρο με την ελάχιστη δόση παρέμεινε το ίδιο, στα 100 ευρώ, με αποτέλεσμα είπε, φέροντας ένα παράδειγμα, κάποιος που χρωστά 6.000 ευρώ να μπορεί να πληρώσει τις 60 δόσεις των 100 ευρώ, αλλά κάποιος που χρωστά 5.000 ευρώ να μην μπορεί να πληρώσει σε 60 δόσεις.

Εκείνοι που χρωστούν λιγότερα χρήματα θα είχαν λιγότερες δόσεις και εκείνοι που χρωστούν περισσότερα, να ευεργετηθούν από τις περισσότερες δόσεις, συμπλήρωσε. Αυτό, είπε, είναι διάκριση εις βάρος αυτών που χρωστούν τα λιγότερα χρήματα. Ανέφερε δε ότι το συνολικό ποσό των συσσωρευμένων οφειλών στο ΤΚΑ ανέρχεται στα 292 εκ ευρώ περίπου.

Περαιτέρω, συνέχισε, ενώ με βάση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης υπήρχε διάταξη για να μην διώκονται οι δικαιούχοι του ΕΕΕ και λήπτες δημοσίου βοηθήματος, έστω και εάν δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο σύστημα και να καταβάλουν δόση, προστέθηκαν από τη Βουλή και οι λήπτες ανεργιακού επιδόματος, ενώ είναι καλά γνωστό ότι οι αυτοεργοδοτούμενοι δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα επειδή δεν το δικαιούνται. Συμπεριλήφθηκαν, ανέφερε, οι λήπτες ανεργιακού επιδόματος, οι οποίοι είναι μισθωτοί υπάλληλοι και οι οποίοι δεν χρωστούν εκείνοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά οι εργοδότες τους και οι αυτοεργοδοτούμενοι.

Σε τελική ανάλυση, ο νόμος όπως τροποποιήθηκε και ψηφίστηκε, εκτός από τα νομικά προβλήματα, είναι ένας νόμος ανεφάρμοστος που δεν εξυπηρετεί τον πολίτη, όπως ήταν ο αρχικός μας στόχος, ανέφερε η Υπουργός. “Επιθυμία μας είναι να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι με έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα δεν ασκούνται ποινικές διώξεις για οφειλές στο ΤΚΑ που δημιουργήθηκαν το 2015 και το 2016. Για άλλες οφειλές που έχουν ποινικές διώξεις και εκκρεμούν, ανέφερε, είναι συνταγματική εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να αναστείλει οποιαδήποτε δίωξη. Για αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από ποινικά δικαστήρια, με βάση το Σύνταγμα, συνέχισε, δύναται κάποιος να αιτηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, που μπορεί να αποφασίσει για οτιδήποτε. Ο Διευθυντής του ΤΚΑ μπορεί, αν πράγματι δικαιολογείται η διευθέτηση οφειλών με δόσεις, με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα να το πράξει, συμπλήρωσε.

Πρόθεση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, είναι να μην καταλήγουν στη φυλακή οποιαδήποτε πρόσωπα για τέτοιες οφειλές, αλλά να τους δοθεί η ευκαιρία να πληρώσουν τις οφειλές αυτές με δόσεις. “Άρα αμέσως θα επανακατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο για ψήφιση, μόλις καταστεί δυνατό”. Με συνεννόηση, είπε, μπορεί να κατατεθεί ένας νόμος που θα ψηφιστεί αμέσως από τη νέα Βουλή και θα είναι στην πράξη εφαρμόσιμος. Όλοι συμφωνούμε, σημείωσε, ότι θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να διευθετήσουν τις οφειλές τους με δόσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί ο τρόπος γι` αυτό που θα είναι εφαρμόσιμος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση