ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπουργός Εργασίας: Αυξάνεται το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων

H αύξηση της μικρής σύνταξης αποτιμάται στα €4,5 εκατομμύρια

ΚΥΠΕ

Την αύξηση της επιταγής που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι (μικρή επιταγή) προνοεί η τροποποίηση του σχεδίου ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων, που ενέκρινε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε η Υπουργός, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, η αύξηση της μικρής σύνταξης αποτιμάται στα €4,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €3,3 εκατ. προέρχονται από ανάκτηση ποσών, που δεν είχαν δηλωθεί.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει τροποποιηθεί προς το ευνοϊκότερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους το Σχέδιο Ενίσχυσης Χαμηλοσυνταξιούχους, η γνωστή μικρή επιταγή».

Με βάση αυτή την τροποποίηση αυξάνεται το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχους σε όλους όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος του χαμηλοσυνταξιούχου, σε όσους είναι δικαιούχοι της μικρής επιταγής.

Η αύξηση αυτή, για παράδειγμα, αντί €150 θα είναι €170 ευρώ και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο χαμηλοσυνταξιούχος θα υπάρχει η αύξηση.

Όπως είπε, τα ποσά αυτά αφορούν το 2016, θα δοθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2016, με μια συνολική δαπάνη γύρω στα €4,5 εκ. ευρώ.

Πρόκειται, είπε, για «ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου, το οποίο συνεχίζει, οποιαδήποτε ποσά δαπανώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να στοχεύουν στις ευάλωτες ομάδες, αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Διευκρίνισε ότι οι υπερπληρωμές που έχουν αποκοπεί ανέρχονται στα €3,3 εκ.

«Είναι οι τόκοι που προήλθαν από καταθέσεις και έπρεπε με βάση το σχέδιο που εγκρίθηκε από το 2009 να περιλαμβάνονταν στις δηλώσεις οποιουδήποτε που υπέβαλλε αίτηση για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. Άρα τα €3,3 εκ. ήταν εκείνα που αφορούσαν την ανάκτηση των υπερπληρωμών που είναι ποσά που δεν δηλώθηκαν παρανόμως και που ήταν υποχρέωση του κράτους να τα ανακτήσει. Αυτή τη στιγμή η αύξηση του επιδόματος είναι 4,5 εκ. ευρώ», εξήγησε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι εδώ και αρκετές μέρες γίνεται μια αρνητική κριτική γιατί οι Υπηρεσίες το Υπουργείου ενήργησαν ως είχαν υποχρέωση βάσει του νόμου να ελέγχουν δηλώσεις οι οποίες κατατίθενται για να μπορεί κάποιος να πάρει επίδομα.

Λέγοντας ότι για πρώτη φορά ελέγχονται οι δηλώσει που υποβάλλονται, η κ. Αιμιλιανίδου σημειωσε πως «μετά από αξιόπιστο έλεγχο πρέπει να επιστραφούν από οποιονδήποτε που στην ουσία δεν ήταν δικαιούχος θα επιστρέφονται στα πρόσωπα που πραγματικά έχουν ανάγκη, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Τέλος, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το σχέδιο ήταν έτοιμο και η Κυβέρνηση σκόπευε να το παρουσιάσει μετά τις εκλογές, αλλά το παρουσίασε νωρίτερα επειδή υπήρξε «αρνητική εκμετάλλευση».

«Υπήρχε μια αρνητική εκμετάλλευση του ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου ενήργησαν κατ΄ εφαρμογή της νομοθεσίας και εφάρμοσαν όλα τα κριτήρια, αποφασίσαμε ότι αυτό το σχέδιο το τροποποιημένο έπρεπε να εγκριθεί σήμερα, σύμφωνα και με πάγιες θέσεις πολιτικής και οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι, οποιαδήποτε ποσά δεν δαπανώνται λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας κατά το μέτρο του δυνατού θα επιστρέφονται στις ευάλωτες ομάδες, στα πρόσωπα που έχουν πραγματική ανάγκη, διότι στόχος είναι η κοινωνική πολιτική και οποιαδήποτε ποσά των φορολογουμένων να πηγαίνουν σε πρόσωπα τα οποία έχουν πραγματική ανάγκη», κατέληξε στις δηλώσεις της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση