ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φλερτάρει με Εθνική Κύπρου η Eurobank

Τυχόν συνένωση θα αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια

Αλλαγή στα δεδομένα του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο πρέπει να αναμένεται να επέλθει τους επόμενους μήνες αφού δύο θυγατρικές ελληνικών τραπεζών είναι σε προχωρημένο στάδιο εξεύρεσης επενδυτών.

Από τη μία η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής προσφορών από τρεις ενδιαφερόμενους και από την άλλη, η Eurobank έχει δικαίωμα αποκλειστικότητας μέχρι τις 20 Μαΐου για να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει την Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη κίνηση ενδεχομένως να εμπίπτει στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας που φαίνεται να προωθείται μεταξύ των ελληνικών μητρικών για την περιοχή των Βαλκανίων.

Και οι δύο αυτές κινήσεις εφόσον υλοποιηθούν θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και τις ισορροπίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικά εάν υλοποιηθεί η απορρόφηση της Εθνικής από τη Eurobank θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση των δεδομένων και κυρίως σε σχέση με το corporate banking στη χώρα.

Από τη μία ενδυναμώνεται σημαντικά η Eurobank στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων, από την άλλη, αποχωρεί από την αγορά μία παραδοσιακή τράπεζα με μακρά ιστορία στην Κύπρο που πάει πίσω στο 1910 και περιορίζονται οι επιλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως η όποια συμφωνία δεν θα επηρεάσει το υποκατάστημα που διατηρεί η Εθνική στην Κύπρο. Εκπρόσωπος της μητρικής τράπεζας σχολίασε παλαιότερα στην «Κ» πως η πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, όταν υλοποιηθεί, δεν θα σημαίνει ότι η τράπεζα θα πάψει να έχει παρουσία στο νησί αφού προτίθεται να διατηρήσει παρουσία μέσω υποκαταστήματος ή και υποκαταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σε επίπεδο μητρικής δεν είναι όλες οι φωνές υπέρ της πώλησης της κυπριακής θυγατρικής.

Πάντως οι δύο ισχυροί μέτοχοι της Eurobank Wilbur Ross και ο Prem Watsa της Fairfax φαίνεται να επιθυμούν διακαώς την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου. Τις συγκεκριμένες απόψεις τους φαίνεται να τις έθεσαν και ενώπιον του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Με δεδομένη την παρουσία του W. Ross στη μετοχική δομή και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, σε περίπτωση που η συμφωνία προχωρήσει, τότε θα πρέπει να αναμένεται να αυξηθεί η πίεση σε μεγάλους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν έκθεση και στις δύο τράπεζες. Η Εθνική μέσω της παρουσίας της στο νησί που ξεπερνά τον ένα αιώνα, κατόρθωσε να έχει ως πελάτες αρκετές γνωστές επιχειρήσεις του νησιού.

H Εθνική Κύπρου έχει γύρω στα 800 εκατ. ευρώ σε δάνεια τα οποία σε μεγάλο βαθμό αφορούν επιχειρήσεις και αντιστοιχούν σε περίπου 2.1% του μεριδίου αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες η τράπεζα μείωσε σημαντικές τις χορηγήσεις οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου 1,6 δισ. στο τέλος του 2014. Από την πλευρά της, στο τέλος του 2015 η Eurobank είχε δάνεια 1,9 δισ. ευρώ και συνολικά περιουσιακά στοιχεία 4,1 δισ. ευρώ ενώ δεδηλωμένη θέση της είναι πως θα συνεχίσει να ενισχύει τις εργασίες της στο νησί. Η τράπεζα έκλεισε το 2015 με 39,1 εκατ. ευρώ καθαρό κέρδος και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 30,6%. Αντίστοιχα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 6,8% ενώ η σχέση κόστους προς έσοδα ήταν στο 28%.

Οι πιο πάνω πολύ υγιείς δείκτες και το πώς θα επηρεαστούν από τυχόν απορρόφηση των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής στο νησί ενδεχομένως να είναι και ένας από τους προβληματισμούς που υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίο που η Eurobank Κύπρου αρκετές φορές προτάσσει τη συντηρητική της προσέγγιση όταν πρόκειται για ανάληψη κινδύνων. Από την άλλη, τα δεδομένα της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, συγκριτικά είναι σε καλή κατάσταση.

Στο τέλος του 2015, ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων ήταν στο 24,9% και οι σωρευτικές προβλέψεις γύρω στο 52%. Αν ληφθούν υπόψη και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόσο η συνολική κάλυψη ξεπερνά το 100%. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως από πλευράς της Eurobank δεν διαψεύδουν ότι γίνονται διάφορες σκέψεις αλλά σχολιάζουν πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη.

Και καταθέσεις

Από υπολογισμούς, προκύπτει πως οι καταθέσεις στην Εθνική είναι λίγο κάτω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ στη Eurobank οι καταθέσεις στο τέλος του 2016 ανήλθαν σε3,2 δισ. ευρώ. Αν τελικά ληφθεί απόφαση για απόκτηση της Εθνικής μέσω της Eurobank Κύπρου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ικανότητα της τελευταίας να το πράξει αφού παρά το γεγονός πως τον Ιανουάριο του 2015 πλήρωσε μέρισμα 266 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαια και τα υπόλοιπα αποθεματικά της στο τέλος του 2015 ανέρχονταν σε 404 εκατ. ευρώ.

Θέματα προσωπικού

Με δεδομένο το διαφορετικό μοντέλο και τρόπο λειτουργίας της Eurobank, τυχόν ενοποίηση δημιουργεί και ζητήματα σε σχέση με το προσωπικό της Εθνικής. Μάλιστα, η ΕΤΥΚ στην οποία είναι εγγεγραμμένη η μειοψηφία των υπαλλήλων της τράπεζας έχει ζητήσει σχετική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων της τράπεζας υπάγεται στην ΣΥΠΕΤΕ.

Η Εθνική διατηρεί 14 υποκαταστήματα παγκύπρια και δύο μονάδες Εξυπηρέτησης Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων Λευκωσίας.

Νέα δεδομένα

Σε περίπτωση που προχωρήσει και η διαδικασία για πώληση της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο η οποία στο εννεάμηνο του 2015 είχε καθαρά δάνεια 653 εκατ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 1,3% ενώ οι καταθέσεις της πλησίαζαν το 1 δισ. ευρώ τότε, είναι φανερό πως θα αλλάξουν οι ισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η χώρα έχει πολλές τράπεζες και χρειάζεται συρρίκνωση του τομέα ενώ υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει πως υπάρχουν μεν πολλές τράπεζες αλλά μόνο μερικές έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν την αγορά.

Επέστρεψε σε κερδοφορία η μητρική μετά από 17 τρίμηνα

Την Τρίτη, η Eurobank Ελλάδας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2016 τα οποία σήμαναν την επιστροφή στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά το Γ΄ τρίμηνο 2011, με καθαρά κέρδη 60εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες για την τράπεζα ανήλθαν σε 27 εκατ. ευρώ. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί πλέον να εστιάσει στο βασικό του ρόλο, που είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των υγιών και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης και η συμβολή στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο πρότυπο εξωστρεφούς και επενδυτικής ανάπτυξης», σχολίασε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Νικόλας Καραμούζης. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας σχολίασε την ιδιαίτερα ενθαρρυντική πορεία των διεθνών δραστηριοτήτων, «για τις οποίες επιβεβαιώνεται η επιστροφή τους σε σταθερή τροχιά κερδοφορίας και συνολική βελτίωση των μεγεθών, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι οικονομίες της περιοχής ανακάμπτουν με σχετικά ισχυρούς ρυθμούς».

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση