ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχεί για χαλάρωση των προσπαθειών το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε ο Δημήτρης Γεωργιάδης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Για μεταρρυθμιστική κόπωση κάνει λόγο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην εαρινή του έκθεση που εξέδωσε σήμερα. Ως τρία βασικά σημεία της ανησυχίας του για «χαλάρωση» καταγράφει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την έξοδο από το Πρόγραμμα της Οικονομικής Προσαρμογής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να μην επανέλθει η Κύπρος σε πρακτικές προ τριών χρόνων, αναστρέφοντας τη θετική πορεία που έχει διαγράψει μέχρι στιγμής η κυπριακή οικονομία και η εισχώρησή της σε νέες προκλήσεις.

Προκλήσεις/κίνδυνοι

Πρώτον αναφέρει μια αύξηση στο κόστος δανεισμού στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα από εξωγενείς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες, προτάσσοντας την αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στο νησί, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν. Εν συνεχεία, επισημαίνει την καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα στις μεταρρυθμίσεις, προερχόμενες από ψήφιση νομοσχεδίων. Έπειτα, καταγράφει την αναβολή στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και την παράταση των λανθασμένων πρακτικών. Στη συνέχεια, υπογραμμίζει τη μη τήρηση των δεσμεύσεων στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, αναφέροντας την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της CYTA, η οποία συνεχίζει να καταγράφει απώλεια μεριδίων ενόψει μιας παθητικής ιδιωτικοποίησης. Το γνωστό πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων δεν έλειψε από την εαρινή έκθεση, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στην έκθεση το δημοσιονομικό συμβούλιο κάνει λόγο για αύξηση του κινδύνου χρηματοδότησης τόσο της Κυβέρνησης αλλά και όλης της οικονομίας με την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Συνιστά προσοχή στο εξωτερικό περιβάλλον, διότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, οι αγορές αργούν να αντιδράσουν, αλλά οι αντιδράσεις τους όταν γίνονται είναι βίαιες. Επισήμανση υπήρξε και στις μακροοικονομικές ανισόρροπες που υποδεικνύουν έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην οικονομία. Τέλος, επισημαίνεται ο μη εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και η συμπερίληψη προνοιών από μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα παραμένουν ευάλωτες

Το συμβούλιο τόνισε ότι η δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, που υπερβαίνουν το 400% του ΑΕΠ. Προτείνεται ότι η αντιμετώπιση των πιο πάνω κινδύνων, όπως και η αποφυγή ενεργειών που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την αξιοπιστία της οικονομίας, θα πρέπει να αποτελούν βασικό πυλώνα κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση