ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο φως το χρέος ΗΠΑ που κατέχει η Σ. Αραβία

Το αμερικανικό χρέος ανέρχεται στα 116,8 δισ. δολάρια

Kathimerini.gr

Μετά 41 χρόνια μυστικότητας, οι ΗΠΑ δίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το ύψος του αμερικανικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της Σαουδικής Αραβίας και το οποίο ανέρχεται σε 116,8 δισ. δολάρια. Αν και όχι ευκαταφρόνητο, το ποσό κατατάσσει το Ριάντ στη 13η θέση μεταξύ των χωρών πιστωτών της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και όπως εκτιμούν οι Financial Times δεν εγκυμονεί κινδύνους για την αγορά αμερικανικών ομολόγων. Ωχριά, άλλωστε, μπροστά στο αμερικανικό χρέος ύψους 1,24 τρισ. δολαρίων που βρίσκεται στα χέρια της Κίνας και στο 1,14 τρισ. δολαρίων στα χέρια της Ιαπωνίας.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg «λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αγοράς αμερικανικών ομολόγων», καθώς ώς τώρα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε την αξία του αμερικανικού χρέους που διακρατούν 14 πετρελαιοπαραγωγοί χώρες στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων του Κουβέιτ, της Νιγηρίας και των Αραβικών Εμιράτων. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ κρατούσαν μυστικές τις τοποθετήσεις του βασιλείου των Σαούδ σε αμερικανικό χρέος από τη δεκαετία του 1970 και την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, όταν το εμπάργκο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών οδήγησε τις τιμές του «μαύρου» χρυσού στα ύψη, πλήττοντας την αμερικανική οικονομία. Δεδομένων, όμως, των δημοσιονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει το Ριάντ, εξαιτίας του φθηνού πετρελαίου, η πληροφορία για τις τοποθετήσεις των Σαούδ προσλαμβάνει μεγαλύτερη σημασία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, εξαιτίας της μυστικότητας ορισμένοι κύκλοι υπερεκτιμούσαν τις τοποθετήσεις του Ριάντ σε αμερικανικό χρέος. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να πωλήσει τα ομόλογά της η Σαουδική Αραβία που στη διάρκεια του περασμένου έτους δαπάνησε το 16% των συναλλαγματικών της διαθεσίμων για να καλύψει το δημοσιονομικό της κενό. Προσφάτως, μάλιστα, το Ριάντ διαπραγματεύτηκε δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων με κοινοπραξία διεθνών τραπεζών, ενώ ανακοίνωσε το φιλόδοξο σχέδιό της για απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι αφενός η πτώση των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου η υποχώρηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών μέσα στο περασμένο έτος εξώθησε ορισμένες κεντρικές τράπεζες να πωλήσουν τμήμα των διαθεσίμων τους για να περιφρουρήσουν τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες.

Η Κίνα, για παράδειγμα, πώλησε ένα μικρό τμήμα του αμερικανικού χρέους εφόσον το περασμένο έτος είχε αμερικανικά ομόλογα ύψους 1,261 τρισ. δολαρίων. Ομοίως, το αμερικανικό χρέος που είχε η Βραζιλία το περασμένο έτος ανερχόταν στα 261 δισ. δολάρια και έχει περιοριστεί στα 246 δισ. δολάρια. Πέραν των δημοσιονομικών προβλημάτων ενδέχεται να υπάρχουν και κίνητρα πολιτικής φύσης εξαιτίας εντάσεων στις σχέσεις του Ριάντ με τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα δημοσίευμα των New York Times ανέφερε πως αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας απείλησαν να πωλήσουν ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου αξίας 750 δισ. δολαρίων, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία του βασιλείου των Σαούδ στις ΗΠΑ αν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει νομοσχέδιο που θα θέσει το Ριάντ υπόλογο ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης για τυχόν εμπλοκή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Πρόκειται για πολύτιμη πληροφορία» δήλωσε στο Bloomberg ο Τζον Χέρμαν, στέλεχος της Mitsubishi UFJ Securities USA στη Νέα Υόρκη, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως τα νέα στοιχεία ενδέχεται να προκαλούν νέα ερωτήματα. Οπως τονίζουν, οι τοποθετήσεις αυτές του Ριάντ δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνον το 20% των 587 δισ. δολαρίων στα οποία ανέρχονται συνολικά τα διαθέσιμα της Σαουδικής Αραβίας. Το χαμηλό αυτό ποσοστό γεννά απορίες, καθώς τα στοιχεία του ΔΝΤ φέρουν τις κεντρικές τράπεζες να διατηρούν περίπου τα 2/3 των διαθεσίμων τους σε δολάρια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X