ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Ιράν αξιώνει $125 εκατ. από τον Fouad Zayat

Ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων η απαίτηση κατά του γνωστού επιχειρηματία

Στα κυπριακά δικαστήρια έχει φτάσει αξίωση του ιρανικού κράτους κατά του γνωστού επιχειρηματία Fouad Zayat, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης τόσο για το πάθος του για τον τζόγο όσο και για την ανάμιξή του σε διάφορες υποθέσεις που αφορούσαν διάφορα προγράμματα αμυντικού εξοπλισμού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το υπουργείο Αμυνας του Ιράν ενάγει τον κ. F. Zayat, γνωστός και ως «χοντρός», επειδή δεν αποπλήρωσε ομόλογο $125 εκατ. μέχρι την 31.12.2013 ως όφειλε.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως αφορούσε την αποπληρωμή του ποσού από μέρους του γνωστού επιχειρηματία, ενώ το κράτος του Ιράν από την πλευρά του θα απέσυρε αγωγή που υπήρχε εναντίον του σε κυπριακό δικαστήριο καθώς και άλλες υποθέσεις παγκοσμίως που υπήρχαν εναντίον του χωρίς να αξιώνουν τα όποια έξοδα. Ο επιχειρηματίας από την πλευρά του υποστηρίζει πως το κράτος του Ιράν δεν απέσυρε ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του.

Η «απαγωγή»

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο F. Zayat υποστηρίζει πως περί τον Μάιο 2004, έπεσε θύμα απαγωγής σε σχέση με έργο που εκτελούσε η εταιρεία του FN Aviation Ltd και κατόπιν μετονομασίας, FAZ Aviation Ltd προς όφελος της SAFFAT AVIATION SERVICES JOINT STOCK COMPANY, για την οποία το Ιρανικό κράτος αναζητούσε χρήματα τα οποία υπεξαιρέθηκαν». Υποστηρίζει επίσης πως τον Φεβρουάριο του 2012, κατόπιν απειλών, εξαναγκασμού και απάτης, συμφώνησε με το ιρανικό κράτος, τη Saffat Aviation Services Joint Stock Company και κάποιον Etemad Saied.

Μέσω ένορκων δηλώσεων, ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να υπογράψει το γραμμάτιο κατόπιν εξαναγκασμού και απειλών εναντίον της ζωής του και αποφάσισε να μην καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία επειδή έκρινε πως αυτό δεν θα είχε οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το σκεπτικό του όπως καταγράφεται σε δικαστική απόφαση, «αν όντως ήταν το Κράτος του Ιράν που τον καταδίωκε, τότε εκείνη την περίοδο ολόκληρος ο ΟΗΕ καταδίωκε το κράτος του Ιράν χωρίς οποιοδήποτε πραγματικό αποτέλεσμα και κανένας δεν θα έδινε σημασία στην καταγγελία του αλλά το Ιράν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις απειλές του.

Από την άλλη, αν δεν ήταν το Κράτος του Ιράν που τον καταδίωκε και οι απειλές ήταν το έργο μιας μερίδας ανθρώπων από το Ιράν, τότε αυτοί σχετίζονταν με τους ενάγοντες (Ιρανικό κράτος) και προφανώς δεν ήταν αδύναμοι αφού τον είχαν ήδη απαγάγει μια φορά και ήταν σε θέση να συνεχίζουν να τον απειλούν και να του προκαλέσουν βλάβη».

Ο επιχειρηματίας θεωρεί επίσης πως η μόνη υπόθεση που αποσύρθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας ήταν η αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Δεν παρουσιάστηκε

Πάντως, ο Fouad Zayat ήρθε στην Κύπρο για να καταθέσει ενόρκως. Πληροφορίες λένε πως διαμένει στο Λίβανο. Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν ως λόγο την κακή κατάσταση της υγείας του αλλά και ένεκα πληροφόρησης που είχε τύχει περί εκκρεμότητας εναντίον του διεθνούς εντάλματος σύλληψης από το Ιράν από το 2008 και ότι πολύ πιθανόν η όλη διαδικασία να έχει καταχωρηθεί με σκοπό να επιτευχθεί η σύλληψή του κατά την προσπάθειά του να εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πέτυχε το στόχο του

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν επιδίωκε την έκδοση συνοπτικής απόφασης, κάτι που ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό μετά τις ενστάσεις των δικηγόρων του επιχειρηματία και πλέον φαίνεται πως θα ακολουθήσει μία μακρά δικαστική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το σύνολο των συνθηκών που περιγράφηκαν από τον εναγόμενο, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης διαδικασίας «καταδεικνύουν στον απαιτούμενο βαθμό την ύπαρξη καλόπιστης εκ πρώτης όψεως υπεράσπισης από μέρους του, η βαρύτητα και εμβέλεια της οποίας θα αποφασιστεί στη δίκη και όχι τώρα και το ίδιο ισχύει για τις όποιες τυχόν παραφυάδες των προτασσόμενων τούτων υπερασπίσεων».

Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα πως παρά τα ικανά επιχειρήματα των δικηγόρων του, το κράτος του Ιράν δεν «ικανοποίησε σωρευτικώς όλες τις προϋποθέσεις της Δ18 των Περί Πολιτικής Δικονομίας Θεσμών, σε αντίθεση με τον εναγόμενο/καθ' ου η αίτηση που κατέδειξε τα όσα επιβάλλονταν με παραπομπή στις αρχές που περιστοιχίζουν αιτήματα αυτής της φύσης».

To ιρανικό κράτος εκπροσωπεί το δικηγορικό γραφείο Μαρκίδης, Μαρκίδης & Σία ΔΕΠΕ και τον επιχειρηματία το γραφείο Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου ΔΕΠΕ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση