ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μνημόνιο συναντίληψης Κύπρου- Ιράν

Συνεργασία στον τομέα των μεταφορών

ΚΥΠΕ

Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψε η Κύπρος με το Ιράν για συνεργασία στον τομέα των μεταφορών.

Το μνημόνιο υπεγράφη στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του, ο κ. Δημητριάδης, συνοδεύετο από τον Πρέσβη της Κύπρου στο Ιράν, υπηρεσιακούς παράγοντες, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ο κ. Δημητριάδης είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Οδοποιίας και Αστικής Ανάπτυξης, τον Αναπληρωτή Υπουργό Λιμένων και Ναυτιλίας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Εμπορίου του Υπουργείου Πετρελαίων της χώρας. Είχε, επίσης, συναντήσεις, με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές των ναυτιλιακών εταιρειών Islamic Republic of Iran Shipping Lines ( IRISL) και National Iranian Tankers Company ( NITC) .

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Εμπορίου του Υπουργείου Πετρελαίων συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφωνήθηκε όπως αποσταλεί πρόσκληση για επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίας, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης της Πρώτης Κοινής Συνάντησης μεταξύ των δύο χωρών, για συνεργασία στον τομέα των Μεταφορών όπου τα δυο μέρη συμφώνησαν να συσταθεί η πρώτη κοινή Επιτροπή Λιμένων και Θαλασσίων Θεμάτων για την αναθεώρηση της Συμφωνίας για την Εμπορική Ναυτιλία του 2002 και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα.

Επίσης, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τις κοινές επενδύσεις σε λιμένες και στις ενδοχώρες των λιμένων από τον ιδιωτικό τομέα και ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους για συνεργασία στους τομείς της ναυτικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης σε θέματα λιμενικής βιομηχανίας.

Η Ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία IRISL ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να μεταφέρει εισαγόμενα και εξαγόμενα φορτία από την Κύπρο σε ιρανικούς λιμένες, καθώς και σε άλλους προορισμούς στον κόσμο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση και τη διευκόλυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας στους ακόλουθους τομείς:

Την αναγνώριση και την εξουσιοδότηση του Ιρανικού Νηογνώμονα ( Iranian Classification Society) ή άλλου νηογνώμονα με έδρα το Ιράν, από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την έγκριση από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου του Ιρανικού οργανισμού Kish P& I Club ως αναγνωρισμένου ασφαλιστικού ναυτιλιακού οργανισμού, για σκοπούς έκδοσης πιστοποιητικών αστικής ευθύνης δυνάμει συγκεκριμένων Διεθνών Ναυτιλιακών Συμβάσεων.

Την επικαιροποίηση του υπάρχοντος Μνημονίου Συναντίληψης του 2007 σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας των ναυτικών.

Την υποστήριξη της Κύπρου στην υποψηφιότητα του Ιράν για ένταξή του στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού το 2017.

Τη συνεργασία των δυο πλευρών αναφορικά με τις δραστηριότητες των ναυτιλιακών τους εταιρειών.

Εξάλλου, προκειμένου να αναπτυχθεί και να διευκολυνθεί η διαμετακόμιση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής Επιτροπής Εργασίας για την αναθεώρηση των επιχειρησιακών διαδικασιών για την παροχή πρόσβασης της Κύπρου, στις εμπορικές αγορές και αγορές μεταφορών της Ασίας, του Καυκάσου, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και άλλων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην άμεση σύναψη αναθεωρημένης Αεροπορικής Συμφωνίας. Επιπρόσθετα, οι αιτήσεις για ναυλωμένες πτήσεις θα αντιμετωπίζονται θετικά.

Τέλος, τα δύο μέρη συμφώνησαν όπως η δεύτερη κοινή συνάντηση για συνεργασία στον τομέα των μεταφορών διεξαχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017 στην Λευκωσία. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση