ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιλλήκας- ΥΠΟΙΚ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την οικονομία

Με αριθμούς απάντησε ο ΥΠΟΙΚ στις βολές- Με δεκάλογο του δεσμεύομαι ανταπάντησε ο Λιλλήκας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατά της Κυβέρνησης, για την οικονομία.
Έκανε λόγο για επίπλαστη οικονομική επιτυχία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία ωστόσο διαλύεται, όπως είπε, από τις έντονες ανησυχίες που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την πορεία της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα η μοναδική «επιτυχία» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στην οικονομία ήταν να κουρέψει τις καταθέσεις και τα αξιόγραφα των πολιτών, δήλωσε.

Άσκησε παράλληλα κριτική στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι άφησε να διογκωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς να εξετάσει την Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για Κούρεμα δανείων και για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, δεν υλοποίησε τη δέσμευση της για ΓΕΣΥ αγνοώντας τις προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και μονιμοποίηση του προσωπικού, ώστε να γίνει σωστή αυτονόμηση μέσα από ένα οδικό χάρτη με σαφή, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε Νομοσχέδια που θα καλύπτουν όλες τις φάσεις από το «μίνι ΓΕΣΥ» μέχρι το πλήρες ΓΕΣΥ.

Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν προσέλκυσε νέες επενδύσεις και πως πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών ήταν να μειωθεί η γραφειοκρατία και να δοθούν κίνητρα για προσέλευση ξένων επενδύσεων μέσα από τη μείωση της φορολογίας του εισοδήματος υπαλλήλων σε ξένες εταιρείες, οι οποίες θα εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία στην Κύπρο.

«Αντί λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση να παραμυθιάζουν τους πολίτες, ας σχεδιάσουν επιτέλους μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή οικονομική πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει προοπτική και ελπίδα στους νέους μας. Επιτέλους ας κυβερνήσουν» συμπλήρωσε.

Χάρης: Παραμυθιάζει ο Λιλλήκας

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σήκωσε το γάντι, αντιστρέφοντας τα πυρά, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει παραμυθιάσει τους πολίτες και ότι «συνεπώς το προνόμιο εξακολουθεί να το έχει ο ίδιος. Εξάλλου, είναι ο ίδιος που είχε βασίσει ολόκληρη την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές στην προπώληση φυσικού αερίου, του οποίου η ύπαρξη δεν είχε καν επιβεβαιωθεί» αναφέρει σε απάντησή του προς τον Γιώργο Λιλλήκα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Και προσθέτει ότι (ο Γιώργος Λιλλήκας) σήμερα αναζητά την πολιτική που θα φέρει την ανάπτυξη τη στιγμή που η Κύπρος καταγράφει πλέον τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

«Μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες και τις αποφάσεις ευθύνης έχουμε ήδη δημιουργήσει μια νέα σταθερή προοπτική, την οποία θα πρέπει να διατηρήσουμε με προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και όχι βεβαίως να διακυβεύσουμε με μια επαναφορά στις πολιτικές του λαϊκισμού και των συνθημάτων. Αυτή είναι, ουσιαστικά, η σωστή υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου» προσθέτει.

Λιλλήκας: Δεσμεύομαι να δημιουργήσω τελεφερίκ

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Λιλλήκα στα πυρά του Χάρη Γεωργιάδη. Προσπαθώντας να αποδομήσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών και να αποδείξει οτι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι αυτή που παραμυθιάζει, παρέθεσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη.

 

Δεκάλογος του δεσμεύομαι

 Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρει τα εξής:

Το ποιος παραμυθιάζει το λαό φαίνεται από:
«Δεσμεύομαι ότι δεν θα αποδεχτώ κούρεμα».
«Δεσμεύομαι ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσω τους Ημικρατικούς Οργανισμούς».
«Δεσμεύομαι ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης».
«Έχω δεσμευτεί να σχηματίσω κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ώστε με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση, να αξιοποιήσω όλες τις δυνάμεις της Κύπρου».
«Έχουμε αποταθεί και βολιδοσκοπήσει ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, μέσα από ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο, προκειμένου να επιτύχουμε μια ανάσα χρόνου και να επιτύχουμε τους στόχους της επαναδιαπραγμάτευσης. Επαναλαμβάνω, πάντα με αξιοπιστία».
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα πράξει το παν, ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες. Σαν πρώτο μέτρο θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα Ταμεία Προνοίας στις επηρεαζόμενες Τράπεζες».
«Όσον αφορά στο θέμα των αξιογράφων, δεν θα περιοριστούμε στην απόδοση ευθυνών, αλλά δεσμεύομαι ότι θα προχωρήσουμε σε μέτρα, που θ` αποκαθιστούν την αδικία σε βάρος των εξαπατηθέντων».
«Θα γίνεται επιλογή των αρίστων για ανάληψη των διαφόρων θέσεων».
Και μιας και ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να μπει σε προεκλογικό διάλογο μαζί μας ας απαντήσει επιτέλους γιατί ενώ δεσμεύτηκε στο μνημόνιο ότι από το κούρεμα των καταθέσεων θα εισέπραττε 7,5 δις ευρώ τελικά εισέπραξε 9,4 δις και τι απέγιναν τα 2 επιπλέον δις που εισέπραξε;
Και για να δώσουμε και λίγο χιούμορ στην προεκλογική:
«Δεσμεύομαι ότι θα δημιουργήσω τελεφερίκ στο Τρόοδος» ανέφερε αστιευόμενος τέλος ο Γιώργος Λιλλήκας. 
 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση