ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δάνεια 215 εκατ. έφυγαν από τα μη εξυπηρετούμενα

Σε λογιστικές διαγραφές χορηγήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η μείωση του 1.1 δισ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών, όπου διαφάνηκαν θετικές ενδείξεις για την πορεία των προβληματικών δανείων, τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα καταδεικνύουν μείωση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και αντίστοιχη στα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Βέβαια, την ίδια στιγμή και οι συνολικές χορηγήσεις μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα και περιορίστηκαν σε 53,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Κεντρική, υπήρξε κατά τον Μάρτιο μετακίνηση μη-εξυπηρετούμενων αναδιαρθρωμένων δανείων ύψους 215 εκατ. ευρώ στις κατηγορίες εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως λόγω της επιτυχούς λήξης της περιόδου παρακολούθησης. Αν και η συγκεκριμένη σημείωση είναι εν μέρει θετική, εντούτοις, καταδεικνύει πως το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκύπτει από αποπληρωμές ή άλλες διευθετήσεις σε σχέση με τα δάνεια. «Στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συνέτειναν επίσης σημαντικά οι αυξημένες διαγραφές χορηγήσεων, κυρίως μη συμβατικές/λογιστικές, οι οποίες έγιναν έναντι ποσών που υπήρχαν ήδη στις προβλέψεις, για μια πιο ορθολογιστική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων».

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που παρά τη μεγάλη μείωση του 1,1 δισ. ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων περιορίστηκε μόνο κατά 54 μονάδες βάσης και έφθασε στο 48,36%. Όσον αφορά στις αναδιαρθρώσεις δανείων που έγιναν κατά την περίοδο 1ης Ιανουαρίου 2014 μέχρι 31ης Μαρτίου 2016, το 78% των εν λόγω δανείων τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Παρατηρήθηκε, επίσης, αύξηση εισπράξεων σε δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν κατά την πιο πάνω περίοδο, σε απόλυτο ποσό, αλλά και ως ποσοστό επί των συνολικών σχετικών δανείων.

Επισημαίνεται ότι, για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εφαρμόζεται ο ορισμός που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Με βάση τον ορισμό αυτό, όταν μία μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται, δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στις μη εξυπηρετούμενες για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο πελάτης πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Οι χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016 ανέρχονταν στα
€13.894 εκατ., από τα οποία €10.589 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, όπως αυτός επεξηγείται πιο πάνω.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X