ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Το δικαστήριο στην Ελλάδα έκρινε ότι οι όροι των συμβάσεων δεν είναι σαφείς και κατανοητοί

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά από αγωγή της Ένωσης Καταναλωτών που εμφανίζονται ως ενάγοντες κατά συγκεκριμένης τράπεζας που χορήγησε δάνεια ελβετικού φράγκου σε δανειολήπτες, το δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει στο μέλλον να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με καταναλωτές στο πλαίσιο συμβάσεων σε ελβετικά φράγκα γενικούς όρους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι όροι των συμβάσεων δεν είναι σαφείς και κατανοητοί και δεν καθίσταται σαφές στον καταναλωτή ότι φέρει το βάρος ανατίμησης ή υποτίμησης του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια ενείχαν κινδύνους επενδυτικού εγχειρήματος. Επίσης έκρινε ότι υπήρχε αοριστία για την ρήτρα σχετικά με την συναλλαγματική ισοτιμία ώστε να διαψευστούν οι τυπικές και δικαιολογημένες προσδοκίες κάθε μέσου δανειολήπτη, ότι δηλαδή καταβάλλοντας τις συμφωνηθείσες δόσεις ανελλιπώς, το ποσό της οφειλής θα μειώνετο και δεν θα αυξάνεται λόγω μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου.

Αποφάσεις Δικαστηρίου

Το Ελληνικό Δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει στην εναγόμενη τράπεζα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας ευρώ/CHF κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ. Απαγόρευσε στην εναγόμενη την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλουν τα ποσά των τοκοχρεωλυτικών δόσεων σε CHF στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας ευρώ/ CHF κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ. Μεταξύ άλλων υποχρέωσε την εναγόμενη τράπεζα να ανέχεται εκ μέρους των καταναλωτών την καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων ή την καταβολή εξόφλησης μερικώς ή εφάπαξ του δανείου σε CHF στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας ευρώ/CHF κατά το χρόνο εκταμίευσης το δανείου και χορήγησης σε ευρώ.

Ανακοίνωση ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Η σύνοψη της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι ο αριθμός 334/2016, που εκδόθηκε στις 24/05/2016 και η οποία επιβεβαιώνει αρκετές αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων αλλά και Δικαστηρίων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα και κυρίως Ελβετικά φράγκα.

Επίσης επιβεβαιώνεται η εμπεριστατωμένη απόφαση του Διευθυντή Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, του κ. Χαράλαμπου Ρούσου, που εκδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2015, η οποία έκρινε περίπου παρόμοια πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Ότι δηλαδή οι όροι που επιβάλλουν την πληρωμή δόσεων με βάση την ισοτιμία της ημερομηνίας πληρωμής είναι άκυροι, διότι είναι καταχρηστικοί, αόριστοι και αδιαφανείς.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κύπρου αναφέρει ότι η πιο πάνω απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντικότατη γιατί προήλθε από ομαδική αγωγή της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος και τους δικαίωσε πλήρως.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X