ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναμένουν την Αναθεωρητική έργα 95 εκατ.

Σε αναμονή της τελικής απόφασης για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Άχνα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στα χέρια της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών βρίσκεται το έργο με τη συμπλεγματοποίηση των αποχετευτικών, για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα δημιουργηθεί στην Άχνα. Το έργο δεν προχωρά, διότι αν και έχει προκηρυχθεί από το 2013, υπήρξαν κάποιες ενστάσεις από ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς που θέλουν να αναλάβουν αυτοί το έργο αντί της επιλεχθείσας εταιρείας. Οι προσφυγές έχουν γίνει από τις δύο εταιρείες, τη ΝΕΜΕΣΙΣ εργοληπτική δημόσια εταιρεία Λτδ και τη γερμανοαυστριακών συμφερόντων WTE Wassertechnik Gmbh, και χρονολογούνται στα τέλη Ιουλίου 2014, με μία εβδομάδα διαφορά η κάθε μία. Όπως πληροφορήθηκε η «Κ», η τελευταία ακρόαση γι’ αυτές τις προσφυγές ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών έγινε στις 5/5/2016 και αναμένεται η απόφαση για να διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει επιβεβαίωση του επιλεχθέντος προσφοροδότη και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου ή αν ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί για ακόμα μία φορά. Είναι η τρίτη φορά που το εν λόγω έργο προκηρύχθηκε.

Από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ανέφεραν ότι το κόστος του Αποχετευτικού θα είναι στο εύρος των 30 – 35 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν μπορεί να καθοριστεί μη έχοντας την επίσημη κατακύρωση για το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί. Η τελική τιμή εξαρτάται από την απόφαση της αναθεωρητικής αρχής και πού θα κατακυρωθεί η προσφορά.

Πρόσθετα, ο χρονικός ορίζοντας για την ετοιμασία του αποχετευτικού έργου θα είναι δύο χρόνια, η οποία θα γίνει φυσικά με την υπογραφή – κατακύρωση της σύμβασης.

Αντίθετος ο Καρούσος

Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος μιλώντας στην «Κ» είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι με τη δημιουργία αυτού του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Άχνα, οδηγούμαστε σε ένα νέο ΧΥΤΥ από απόψεως χρέωσης, που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι πολίτες, δήμοι και κοινότητες. Σε αυτή τη θέση είναι σύμμαχος και ο δήμαρχος του Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, όπως μας είχε αναφέρει ο κ. Καρούσος. «Εργοστάσιο υπάρχει, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν δύο σε μία επαρχία. Το υφιστάμενο εργοστάσιο μπορεί να εξυπηρετεί» είχε καταλήξει.

Να προχωρήσει

Θετικός στο έργο και με πλήρη υποστήριξη εμφανίστηκε στην «Κ» ο δήμαρχος της Δερύνειας και πρόεδρος του Αποχετευτικού Άντρος Καραγιάννης. Εξέφρασε την άποψη ότι οι ενστάσεις των δύο εταιρειών είχαν αποτέλεσμα να μείνει αρκετά χρόνια πίσω το έργο. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι κανονικά έπρεπε να λειτουργήσει εντός του 2015, να γίνει η συμπλεγματοποίηση, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, μάλλον ούτε εντός του έτους θα αρχίσουν τα έργα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε αντίθετη άποψη από αυτή των δημάρχων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, που αρνούνται να προχωρήσει μία τέτοια συμπλεγματοποίηση, υποστηρίζοντας ότι το κόστος είναι υπέρογκο για ένα τέτοιο έργο. Με το ίδιο σκεπτικό, διερωτήθηκε γιατί να χρειάζονται δύο διαφορετικά Συμβούλια Αποχετεύσεων, ένα στο Παραλίμνι και ένα στην Αγία Νάπα. «Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων καλύπτει και κοινότητες και δήμους και μάλιστα δεν έχει χρέη» υπογράμμισε. Ο δήμαρχος Δερύνειας διερωτήθηκε, αφού η απόφαση για σύσταση Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων πάρθηκε από το 2010, ποιος ο λόγος για οπισθοχωρήσεις.

Όσον αφορά στο κόστος, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι όλο το έργο θα στοιχίσει 95 εκατομμύρια ευρώ, με τον σταθμό, τις συνδέσεις και θα είναι με την οικονομική στήριξη της Ευρώπης. Εξηγώντας, ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει και για τη μονάδα, αλλά και για τα έργα των κοινοτήτων και των δήμων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση